• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • 2008-7

PROBLEMY JAKOŚCI

Miesięcznik ISSN 0137-8651 e-ISSN 2449-9862 - rok powstania: 1968
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Uwarunkowania normatywne jakości


Anna KRAWCZYK 
Działania dostosowawcze Polski do wymagań Unii Europejskiej. Stan prawny na grudzień 2007 roku.Istnienie wspólnotowego rynku wewnętrznego, umożliwiającego swobodny przepływ towarów, zintensyfikowało dostosowawcze działania projakościowe. Wobec obowiązku każdego z państw do ochrony swoich obywateli, zagadnienia dotyczące szeroko pojętej jakości zyskały na znaczeniu i obecnie stanowią jeden z [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 492.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 442.80 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 402.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 201.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 100.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Bezpieczeństwo żywności wg nowej wersji standardu BRC
Waldemar DZWOLAK 
W nowej wersji standardu BRC znajduje się wiele powiązań z normą ISO 22000. Krótka historia Standard BRC jest dokumentem normatywnym opracowanym przez British Retail Consortium (BRC) będącym zbiorem wymagań w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności dla produktów spożywczych sprzedawanych do sieci handlowych pod marką własną. Standard nie jest obligatoryjny i wprowadzają go jedynie zakł więcej »

Co nowego w Klubie POLSKIE FORUM ISO 9000
JAKOŚĆ W OPIECE ZDROWOTNEJ Mazowieckie Forum Dyskusyjne - VII OGÓLNOPOLSKIE SYMPOZJUM Maków Maz./Kaszewiec, 12-13 czerwca 2008.Sympozjum zorganizowane zostało przy udziale Klubu POLSKIE FORUM ISO 9000. Jakość w opiece zdrowotnej jest tym obszarem, który zaczyna znajdować swoje miejsce w obszarze działalności naszego Klubu. Dlatego w skład nowego Zarządu Klubu wchodzi przedstawiciel tego śro więcej »

Marketingowe aspekty jakości produktów spożywczych
Mariola GRZYBOWSKA-BRZEZIŃSKA 
Systemy zarządzania jakością są coraz częściej poprawnie rozumiane przez konsumentów. Wstęp Rosnąca konkurencja między firmami oferującymi na rynku żywność, wiele zbliżonych produktów uzyskanych przy zastosowaniu podobnych technologii i przy podobnych nakładach finansowych sprawia, że jakość oferowanych produktów nabiera coraz większego znaczenia i staje się niewątpliwie jednym z kluczowyc więcej »

Model funkcjonowania
Anna RYCHŁY-LIPIŃSKA 
Model funkcjonowania urzędu posiadającego wdrożony system jakości ISO serii 9000.Opracowany model, o podejściu procesowym, ujmuje zastosowanie szeregu metod badania i oceny jakości, a także istotne elementy doskonalenia systemu, przy jednoczesnym stosowaniu niezbędnych działań korygujących i zapobiegawczych. Wprowadzenie Jakość produktów oraz świadczonych usług wpływają na zadowolenie klie więcej »

Praktyka podejścia procesowego
Katarzyna SZCZEPAŃSKA 
Skupianie większości procesów w jednym pionie funkcjonalnym organizacji wskazuje na brak zrozumienia cech systemu.Podejście procesowe odnosi się do obiektu, jakim jest organizacja, w której wszystkie procesy, na każdym szczeblu zarządzania, w odniesieniu do wszystkich funkcji zarządzania są ze sobą powiązane w specyficzny dla danej organizacji sposób. Wskazuje to na związek z teorią systemów więcej »

System HACCP w szpitalnych blokach żywienia - wyniki badań
Mira LISIECKA-BIELANOWICZ Katarzyna PIETROŃ Adam LUSAWA 
Sytuacja w zakresie stosowania zasad systemu HACCP w placówkach lecznictwa zamkniętego w Polsce nie jest zadowalająca. Wstęp Bezpieczeństwo zdrowotne oraz jakość odżywcza uważane są za najistotniejsze atrybuty żywności. Szczególnie istotne jest zapewnienie całkowitego bezpieczeństwa posiłków przeznaczonych do konsumpcji w placówkach ochrony zdrowia. Diety o odpowiednim składzie ilościowym więcej »

VARIA
Teraz Polska 2007.Rozstrzygnięty został Konkurs XVIII edycji Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego "Teraz Polska" na najlepsze produkty i usługi, który obejmował także II edycję Konkursu dla Produktów Lokalnych oraz Gmin, oraz I edycję dla przedsięwzięć innowacyjnych. Oto lista 33 laureatów. P R O D U K T Y wtórne aluminiowe stopy odlewnicze -  ALUMETAL SA, płyty warstwowe z rdzeniem poli więcej »

Wartości i postawy oraz ich wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstwa
Agnieszka OCHIM-KOPROŃ 
Koncepcja programu treningowo-coachingowego nakierowanego na rozwój twórczego myślenia. Praktyka, doświadczenia i teorie Przez wiele lat pracując w przedsiębiorstwach na różnych stanowiskach miałam okazję spotkać się z wieloma stylami zarządzania i rozmaitymi kulturami organizacyjnymi. Doświadczenia te dały mi możliwość przyjrzenia się z różnych perspektyw problemom, z którymi na co dzień więcej »

Wyposażenie elektryczne statków a dyrektywy unijne
Edward Szmit 
Polemika w związku z artykułem B. Węgrzyna - Sprawdzanie odbiorcze narzędziem zapewnienia jakości elektrycznego wyposażenia statków (nr 4/08 "PJ").Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem artykuł "Sprawdzanie odbiorcze narzędziem zapewnienia jakości elektrycznego wyposażenia statków" w Problemach Jakości 4’2008. Artykuł na pewno ciekawy, przybliżający praktyczne problemy jakości energii więcej »

Z prasy zagranicznej
Szkolenia jako wsparcie dla procesu zmian. J. R. Schultz, Helping Ease The Transition, Quality Progress, 5/2008, s. 53-58).W majowym wydaniu amerykańskiego miesięcznika Quality Progress zamieszczony został artykuł pt. Helping Ease The Transition. Jego autor - John R. Schultz poruszył zagadnienia dotyczące szkoleń i ich wpływu na proces doskonalenia organizacji. Już na wstępie swojego oprac więcej »

Zintegrowane zarządzanie
Bożena GAJDZIK 
Przedsiębiorstwo zarządzane w sposób zintegrowany jest bardziej konkurencyjne na rynku.W celu podniesienia skuteczności zarządzania przedsiębiorstwa wdrażają zintegrowane systemy zarządzania. Integracja systemów rozpoczęła się od tworzenia wspólnego systemu zarządzania jakością i zarządzania środowiskowego. Obecnie firmy łączą trzy obszary zarządzania, tj. zarządzania jakością, środowiskiem więcej »

Znaczenie, rola i zadania przedstawiciela kierownictwa
Antoni KLENIEWSKI 
Rola pełnomocnika jest podobna do roli dyrektora ds. jakości, dyrektora finansowego lub dyrektora ds. produkcji.Dziś, po dwudziestu latach doświadczeń stosowania normy ISO 9001, pojawiają się różne wątpliwości co do rzeczywistych skutków i korzyści z certyfikacji systemów i z tego powodu warto zastanowić się jak interpretujemy wymagania norm i jak wykorzystaliśmy istotną funkcję przedstawici więcej »

Żeby wygrać trzeba grać
Ewa GÓRSKA 
Wielki książę Aleksander Mikołajewicz, syn cara Mikołaja I, został wysłany na początku 1838 r. w podróż po dworach europejskich, by znalazł sobie żonę. Car przygotował mu listę ewentualnych narzeczonych. Aleksander ruszył najpierw do dziadka, Fryderyka Wilhelma III, do Prus, potem do Wiednia i austriackiego wówczas Mediolanu. Stamtąd - zgodnie z planem podróży - do Badenii i Wirtembergii. Ż więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-12-03

Słabo z technologiami cyfrowymi»

2019-11-22

EKOTECH w trosce o środowisko»

2019-11-12

Dla pracowników ubojni i masarni»

2019-11-08

"LAUR INNOWACYJNOŚCI 2019" IX edycja»

2019-11-08

Kiermasz Hendmejdów w Katowicach»

2019-11-07

Specjalista bhp jako trener»

2019-11-06

BHP zgodny z normą PN-ISO 45001: 2018»

2019-11-06

Mniej jaj z chowu klatkowego»

2019-11-05

Kurs CalligraphyHealthSystem»

2019-11-04

Potrzebni lekarze i pielęgniarki»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software