• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIʘKSZA BAZA ARTYKUŁÓ“W TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 111227 PUBLIKACJI
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2008-6

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Główny Inspektor Ochrony Środowiska

W związku ze zbliżającym się terminem (1 stycznia 2010 r.) wejścia w życie całkowitego zakazu wprowadzania do obrotu (na mocy art. 4 ust. 3 pkt g Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2037/2000 w sprawie substancji zubożających warstwę ozonową /Dz. U. WE L 244 z 29.09.2000/) oraz używania do serwisowania (art. 5 ust. 1 pkt c) (V) Rozporządzenia) tzw. pierwotnych, czyli pochodzących [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 309,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 278,10 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112,50 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 56,25 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Analiza wykorzystania dwustopniowych absorpcyjnych urządzeń chłodniczych
ARTUR RUSOWICZ 
W artykule zaprezentowano wpływ temperatury wody chłodzącej i lodowej na współczynnik wydajności chłodniczej urządzenia. Analizowano dwustopniowe absorpcyjne urządzenie chłodnicze z wodą jako czynnikiem chłodniczym. Określono również wpływ zmiany wydajności chłodniczej na współczynnik wydajności chłodniczej. THE ANALYSIS OF APPLICATION OF THE DOUBLE-STAGE ABSORPTION REFRIGERATION MACHINES In więcej »

Aspekty praktyczne instalacji dwutlenku węgla
3.1.Korozja na skutek kontaktu z dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla sam w sobie praktycznie dla wszystkich metali i elastomerów jest substancją obojętną. Pomimo tego należy podjąć pewne środki ostrożności: Metale. Na skutek wymieszania wody z CO2 tworzy się kwas węglowy, H2CO3. Kwas węglowy, zwłaszcza w obecności tlenu powoduje korozję. W przeciwieństwie do stali węglowej, mosiąd więcej »

Certyfikacja przedsiębiorców i personelu wykonującego prace przy urządzeniach zawierających niektóre fluorowane gazy cieplarniane
LESZEK KURCZ GABRIELA KONOPKA-CUPIAŁ 
Na początku kwietnia b.r. ukazały się długo oczekiwane Rozporządzenia Komisji (WE) ustanawiające minimalne wymagania i warunki wzajemnego uznawania w odniesieniu do programów szkoleniowych i certyfikacji, zarówno przedsiębiorstw, jak i odpowiedniego personelu, prowadzących działalność z wykorzystaniem fluorowanych gazów cieplarnianych, będące uzupełnieniem Rozporządzenia (WE) nr 842/2006 więcej »

Jakość wody w układach chłodzenia Część 3
JAN MARJANOWSKI ARKADIUSZ NALIKOWSKI 
Poważnym problemem pojawiającym się w trakcie eksploatacji przemysłowych układów chłodzenia jest występowanie niekorzystnych procesów, prowadzących do pogorszenia efektywności wymiany ciepła, korozyjnego niszczenia elementów konstrukcyjnych instalacji, a także porastania mikrobiologicznego wewnątrz układu. Wymienione procesy związane są ze środowiskiem wodnym i mają swoje źródło w nieodpowiedn więcej »

Możliwość zastosowania testów przyspieszonych w prognozowaniu trwałości zamrożonych warzyw
TOMASZ PUKSZTA 
W artykule przeprowadzono ocenę możliwości zastosowania testów przyspieszonych do prognozowania trwałości zamrożonych warzyw. Podstawą oceny było porównanie wyników badań przechowalniczych z wynikami testów przyspieszonych poddanych transformacji PSL (Practical Storage Life)w zapisie liniowym oraz kwadratowym. Wyznacznikiem poziomu jakości zamrożonych produktów spożywczych pochodzenia roślinne więcej »

Płyta warstwowa Izo Panel
Bartłomiej Redman 
Technologia budowy ścian i dachów z płyt warstwowych jest znana na świecie od kilkudziesięciu lat. Jednak dopiero w okresie kilku lat, na naszym rynku pojawiły się produkty charakteryzujące się wysoką jakością i niepodważalnymi walorami technicznymi, użytkowymi i estetycznymi. Produkowane na nowoczesnej, australijskiej linii technologicznej, płyty IZOP IZOPANEL ANEL są doskonałym przykładem więcej »

Sprężarkowe schładzacze cieczy COOL
Sprężarkowe schładzacze cieczy są dostępne w ofercie COOL już od kilku lat. Zdobyte w tym czasie do do- świadczenie pozwoliło firmie zmo zmo- dernizować urządzenia i poszerzyć zakres ich wydajności. PPH COOL oferuje zarówno kompletne schła- schładzacze dzacze w obudowie, jak i urządze urządze- nia w systemie split z zewnętrznym skraplaczem. Atutem firmy jest jej elastyczność i gotowość d więcej »

System nowoczesnego budownictwa
Paneltech Spółka z o.o. oferuje nowo nowo- czesny i efektywny system lekkiej obudowy z płyty warstwowej z rdzeniem styropiano styropiano- wym lub z wełny mineralnej. W ofercie fir fir- my znajdują się także specjalistyczne usłu- usługi gi z zakresu projektowania, modernizacji oraz generalnego wykonawstwa obiektów przemysłowych, w tym hal, magazynów magazynów, chłodni i mroźn więcej »

Walne Zebranie Członków Krajowego Forum Chłodnictwa 2008
W dniu 30 maja 2008 r r. . odbyło się dorocz- doroczne ne W Walne alne Zebranie Członków KFCh. T Tym ym razem "bawiliśmy bawiliśmy" " w Centrum K Kongreso ongreso ongreso- wym Hotelu W Warszawianka arszawianka W Wellness ellness & SP SPA w Jachrance pod W Warszawą. arszawą. Na spotkanie przybyła rekordowa liczba około stu osób! Prezes Zarządu Krajowego Forum Chłodnictwa Pan Wojciech Żmigrod więcej »

Walne Zebranie Członków w dniu 15 kwietnia 2008 r.
JANINA JĘDRZEJEWSKA LIDIA WĄSOWICZ 
Program kolejnego Walnego Zebrania Członków Unii Polskiego Przemysłu Chłodniczego, które odbyło się w Ciechocinku w dniu 15.04.2008 r. przewidywał: - Uroczyste wręczenie odznak " Zasłużony dla rolnictwa" - przeprowadzone przez Pana Marka Kossakowskiego, Dyrektora Departamentu Programów i Analiz MRiRW, - Możliwości inwestycji w Rosji, specjalne strefy ekonomiczne - wystąpienie Pana Nikołaj więcej »

Wpływ blanszowania marchwi i gotowania mrożonek na zmiany zawartości karotenoidów i właściwości antyoksydacyjne
MIROSŁAW FIK RYSZARD MACURA AGNIESZKA ZAWIŚLAK 
W pracy przedstawiono wyniki wpływu obróbki termicznej (blanszowanie w wodzie oraz w 0,1% roztworze kwasu cytrynowego, gotowanie w wodzie i na parze) oraz przechowywania zamrażalniczego na zawartość karotenoidów i aktywność przeciwutleniającą marchwi odmiany Monanta. Stwierdzono, że wszystkie stosowane w pracy procesy cieplne spowodowały nieznaczne zmniejszenie zawartości karotenoidów w badany więcej »

Wyzwanie yzwanie dotyczące wycofania czynników HCFC
Protokół Montrealski jest jednoznacznie oceniany jako oszałamiający i głośny sukces społeczności międzynarodowej. Według UNEP, z rokiem 2006, 191 krajów sygnatariuszy, którzy ratyfikowali PM zredukowało wykorzystanie i używanie substancji zubożających warstwę ozonową o około 95%. Jest do uwierzenia prawdopodobieństwo zaistnienia faktu, że przy pełnym wprowadzeniu wszystkich zaleceń Protokołu więcej »

Zmiany właściwości antyoksydacyjnych mrożonej kapusty brukselskiej w funkcji czasu i temperatury przechowywania
JOLANTA KLIMCZAK ZBIGNIEW IRZYNIEC 
Badano zawartość witaminy C i stopień zmiatania wolnych rodników DPPH w mrożonej kapuście brukselskiej przechowywanej w -20, -30 i -50°C. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że w temperaturze -50°C zmiany degradacji witaminy C oraz właściwości antyoksydacyjnych przebiegały najwolniej. Ponadto stwierdzono, że mniejszą stabilnością charakteryzowały się właściwości antyoksydacyjne niż w więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2018-04-25

Odkryj belgijskie mięso na Polagra Food 2018»

2018-04-20

STRATEGIA BRANŻY SOKOWNICZEJ »

2018-04-18

Poznaj Dobrą Żywność»

2018-04-12

Jakość łączy branżę»

2018-03-28

Polska jajami stoi »

2018-03-28

KRD-IG w warszawskich przedszkolach»

2018-03-21

Polacy w czasie świąt ... »

2018-03-15

KRD-IG odpowiada NIK na raport dot. antybiotyków»

2018-03-09

Wina Mołdawii i polska kuchnia »

2018-03-06

Konferencja Związku POLSKIE MIĘSO»

Problemów z budynkami ciąg dalszy - część 2

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Zawiadomienia o czynnościach wznowienia znaków granicznych, wyznaczenia punktów granicznych lub ustalenia przebiegu granic działek ewidencyjnych

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

O dronach w trzech aktach

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-3)»

Bocznikowanie zwarć jednofazowych w sieci SN z układem gaszenia zwarć przemijających

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-3)»

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Nowatorskie podejście do zarządzania jakością w branży morskiej na przykładzie stoczni Ostróda Yacht

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-3)»

Monitoring jakości wody technologicznej jako istotny element systemu HACCP

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-3)»

Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w produktach mięsnych

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-3)»

Zespół doradczy do spraw rozwiązań systemowych w geodezji i kartografii - Zespołu nie ma - i co dalej?

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2018-4)»

r e k l a m a

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

Aura żywność ekologiczna filtracja Inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen hACCP logistyka cukier Herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty LED kaizen mleko iso 22000 ocena ryzyka drożdże błonnik makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody Przegląd Mleczarski orkisz proso Kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne celiakia przyprawy probiotyki piwo
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software