• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • 2008-4

PROBLEMY JAKOŚCI

Miesięcznik ISSN 0137-8651 e-ISSN 2449-9862 - rok powstania: 1968
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Normalizacja w zakresie społecznej odpowiedzialności


Piotr Rogala 
W 2004 roku Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) rozpoczęła prace mające na celu przygotowanie normy dotyczącej społecznej odpowiedzialności. Przyjęto, że dokument ten zostanie oznaczony symbolem ISO 26000 i będzie miał charakter przewodnika zawierającego zalecenia, które będą mogły być realizowane przez każdą organizację (niezależnie od tego czy należy do sektora prywatnego czy [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 492.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 442.80 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 402.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 201.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 100.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Centralizacja polskiej oświaty - szansa czy zagrożenie dla jakości nauczania?
Jan Amir FAZLAGIĆ 
Wiedza o zarządzaniu oświatą jest gromadzona i wykorzystywana w instytucjach centralnych.Wprowadzenie Edukacja to jeden z filarów gospodarki opartej na wiedzy. Paradoksalnie jednak wielkość środków przeznaczanych na badania naukowe nad edukacją jest nieporównywalnie mniejsza niż na inne dziedziny gospodarki. To niedoinwestowanie częściowo można wytłumaczyć mniejszymi potrzebami - badania n więcej »

HACCP jako system wspomagający zarządzanie
Tomasz Sobczyk 
System HACCP, jako struktura złożona, wymagająca stałego adaptowania do zmieniających się warunków otoczenia (np. zmiana przepisów prawa) może wspomagać proces decyzyjny.Ze względu na specyfikę zarządzania w małych przedsiębiorstwach, które w większym stopniu ma charakter intuicyjny, szczególne znaczenie należy przypisać wszelkim działaniom mającym na celu wspomaganie informacyjne decyzji. W więcej »

Innowacje warunkiem rozwoju i międzynarodowej konkurencyjności
Jan MACIAS 
Innowacja w różnych jej formach jest uznawana za krytyczną dla przewagi konkurencyjnej firm. Wstęp Jedną z głównych cech współczesnych gospodarek zarówno rozwiniętych, jak i rozwijających się, jest wzrost znaczenia innowacji i innowacyjności. Innowacja stanowi współcześnie kluczowy czynnik rozwoju społeczno-gospodarczego.1 Innowacje są elementem przedsiębiorczości i mają dla przedsiębiorst więcej »

Jakościowcy w ozłoconym gronie
Henryk Piekut 
Czasy, gdy polskie firmy chwaliły się posiadaniem certyfikatu z serii ISO 9001 stopniowo mijają. Dziś pytanie o ten certyfikat brzmi mniej wiecej tak samo jak pytanie młodego absolwenta uniwersytetu o umiejętność konwersacji w języku angielskim. Jest jednak w Polsce grupa ludzi, którzy walnie przyczynili się do takiej sytuacji, że tylko nieliczne polskie firmy nie wdrożyły systemu zarząd więcej »

Jubilat z krainy tulipanów
Henryk Pekut 
Pod koniec minionego roku jubileusz 80-lecia działalności obchodził holenderski Instytut KEMA. Ta niezależna jednostka o międzynarodowym zasięgu świadcząca usługi w zakresie zarządzania jakością, badania i certyfikacji wyrobów oraz systemów energetycznych i ochrony środowiska powstała w 1927 roku. Mająca siedzibę w Arnhem centrala KEMY posiada oddziały w 18 krajach. W Arnhem funkcjonuje n więcej »

Kierunki rozwinięcia metody QFD
Marek ĆWIKLICKI Hubert OBORA 
Prezentowane rozwinięcie metody opiera się na opracowaniu całego zespołu wzajemnie powiązanych matryc zgrupowanych w tzw. macierz macierzy.Metoda QFD w swej klasycznej postaci ma pewne ograniczenia, które powodują iż podejmowane są próby jej dalszego rozwoju. Pozwalają one na lepsze dostosowanie metody do indywidualnych potrzeb, choć także wynikają z innych przesłanek. Są nimi coraz wyższy więcej »

Kontrola ekologicznej żywności
Urszula GIERAŁTOWSKA Małgorzata SOBCZAK Sylwia CHUDY 
Analiza raportów (z lat 2004-2007) udostępnionych na stronach internetowych dotyczących kontroli żywności. Wstęp Zanim zdecydujemy się na zakup żywności określanej mianem ekologiczna powinniśmy sami pamiętać, że ta nazwa bywa często nadużywana. Niektórzy producenci, szczycąc się tym, że ich produkty pochodzą z czystych ekologicznie terenów określają je mianem: zdrowa żywność, tradycyjna, n więcej »

Ocena metod pomiaru jakości usług
Wiesław URBAN 
Pożądane są prace nad nowymi lepiej przystosowanymi metodami pomiaru jakości usług.Problem odpowiednich metod pomiaru jakości w dynamicznie rozwijającym się sektorze usług ma duże znaczenie. Skuteczne a zarazem proste w użyciu metody pomiaru umożliwiają m.in. monitorowanie jakości, a także określanie celów w tym zakresie. Niniejszy artykuł ma na celu ocenę metod pomiaru jakości usług, z wyk więcej »

Odpowiedzialność za produkt w kodeksowych rozwiązaniach reklamacyjnych
Krzysztof Zymonik 
Wejście w życie regulacji procesu sprzedaży konsumenckiej ograniczyło wprawdzie zakres zastosowania kodeksowych rozwiązań reklamacyjnych, jednak w dalszym ciągu mają one duże znaczenie w obrocie gospodarczym.Przedsiębiorstwa chcąc sobie zapewnić lojalność i satysfakcję klientów muszą pamiętać, że tworzą dla nich nie fizyczne wyroby oraz świadczą usługi, ale dostarczają im odpowiednią wartość. więcej »

PolSkills 2008 i EuroSkills 2008 Technik "odkrywany" na nowo.
"Odkrywanie" technika na nowo i wsparcie dla tego zawodu w skali kraju i Europy jest potrzebą chwili. Służą temu konkursy umiejętności zawodowych PolSkills 2008 i EuroSkills 2008. (od ang. skills - umiejętności). Ich celem jest m.in. zachęcenie młodzieży do kształcenia i doskonalenia zawodowego, rozwijania umiejętności w branżach tradycyjnych i innowacyjnych. Polska drużyna narodowa - czy więcej »

Profesor Krystyna Cholewicka - Goździk
Tomasz STRZELECKI 
Proces dochodzenia do piastowanych godności i pozycji, jaką obecnie zajmuje prof. dr hab. Krystyna Cholewicka-Goździk wśród polskiej kwalitologii nie był typowy. Odrębność ta polega na tym, że w tej dziedzinie z reguły wszyscy swoje stopnie i stanowiska łączą ze ścisłą współpracą i działalnością w środowiskach akademickich. Profesor Cholewicka swoją karierę związała z naukowymi instytutami więcej »

Sprawdzanie odbiorcze narzędziem zapewnienia jakości elektrycznego wyposażenia statków
Bogusław WĘGRZYN 
Złożony proces budowy statku determinuje prowadzenie stałej kontroli na wszystkich etapach jego produkcji.Polska Norma PN-ISO 9001 z września 2001 "Systemy zarządzania jakością - Wymagania" w rozdziale 7.1 i 8 stwierdza, że "Organizacja powinna zaplanować i wdrożyć procesy monitorowania, pomiaru, analizy i doskonalenia potrzebne do wykazania zdolności wyrobu". "Dane wyjściowe z planowania po więcej »

Wpływ Modelu Doskonalenia Zarządzania PNJ na jakość funkcjonowania organizacji.
Wiesław ŁUKASIŃSKI Tadeusz SIKORA 
Samoocena to najlepszy sposób kształtowania świadomości projakościowej.Wdrożenie systemu zarządzania jakością staje się podstawą do realizacji kolejnego celu, jakim jest kompleksowe zarządzanie przez jakość (TQM). Prawidłowe zrozumienie przesłania filozofii TQM wymaga od kierownictwa organizacji wypracowania systemu zarządzania obejmującego wszystkich członków, w celu osiągnięcia długotrwał więcej »

XVIII WALNE ZGROMADZENIE seminarium szkoleniowe Gdańsk-Sztokholm, 28-31.03.2008 r.
Jak wspomnieliśmy w poprzednim numerze, Klub POLSKIE FORUM ISO 9000 jest organizacją, która podejmuje z jednej strony działania integracyjne środowiska projakościowego, a z drugiej przedstawia nowe, rzetelne, zgodne z aktualnymi trendami informacje z zakresu oceny zgodności, rozwoju norm z tym związanych oraz dostarcza wiedzę ułatwiającą zarządzanie organizacjami, w tym zarządzanie jakością więcej »

Z prasy zagranicznej
Ewolucja Lean Six Sigma (Douglas P. Mader, Lean Six Sigma`s Evolution, Quality Progress, 1/2008, s. 40-48).Gdyby, z jakichś powodów, trzeba było wskazać różnice pomiędzy tematyką poruszaną w polskich publikacjach z zakresu zarządzania jakością, a ich amerykańskimi odpowiednikami to bez wahania można byłoby wskazać na koncepcję Six Sigma (w tym także Lean Six Sigma). W Polsce zagadnienie to więcej »

Żeby mi się tak chciał jak mi się nie chce.
Ewa GÓRSKA 
Praca wg klasyków organizacji definiowana jest jako "…centralna wartość ludzkiego życia, środek realizacji subiektywnych celów życiowych, nadający życiu poczucie sensu i zapewniający bezpieczeństwo socjalne, prestiż społeczny oraz satysfakcję z własnej sprawności..." Odgrywa ona zasadniczą rolę w rozwoju człowieka i stanowi materialną podstawę życia społecznego. Historia zna ludzi, d więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-12-11

Opowiadania o AGH»

2019-12-03

Słabo z technologiami cyfrowymi»

2019-11-22

EKOTECH w trosce o środowisko»

2019-11-12

Dla pracowników ubojni i masarni»

2019-11-08

"LAUR INNOWACYJNOŚCI 2019" IX edycja»

2019-11-08

Kiermasz Hendmejdów w Katowicach»

2019-11-07

Specjalista bhp jako trener»

2019-11-06

BHP zgodny z normą PN-ISO 45001: 2018»

2019-11-06

Mniej jaj z chowu klatkowego»

2019-11-05

Kurs CalligraphyHealthSystem»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software