• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • 2007-8

PROBLEMY JAKOŚCI

Miesięcznik ISSN 0137-8651 e-ISSN 2449-9862 - rok powstania: 1968
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

VARIA


Jak co roku w Kazimierzu.Tytuł ten, nieraz już zresztą powtarzany, odnosi się oczywiście do konferencji naukowych w Kazimierzu Dolnym, które swą markę i tradycję mają już głęboko ugruntowane i zaliczane są do 2-3 najważniejszych wydarzeń projakościowych w naszym kraju. Przygotowywana jest już dziesiąta (!) kolejna Międzynarodowa Konferencja, która odbędzie się w dniach 23-25 listopada br. p [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 492.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 442.80 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 402.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 201.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 100.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Badania efektywności systemu zarządzania jakością
Jacek MAZURKIEIWCZ Izabela BANASZAK Magdalena WIERZBICKA 
Przedstawiono efekty związane z ilością i kosztami braków z okresu przed wdrożeniem, w trakcie i po wdrożeniu systemu. Tekst jest dyskusyjny.Wprowadzenie Różnego rodzaju systemy zarządzania jakością są wprowadzane w wielu zakładach. Cel wprowadzania jest różny i zależny od wymagań odbiorcy: poprzez poprawę wizerunku firmy, ujednolicenie i uporządkowanie niezbyt poprawnie prowadzonej dokume więcej »

Bezpieczeństwo osobowe pracowników - problemy w zarządzaniu ludźmi
Marek BUGDOL 
Nie ulega wątpliwości, że wraz ze wzrostem znaczenia wiedzy w organizacji wzrasta znaczenie bezpieczeństwa osobowego. Powstaje swoisty paradoks zarządzania: doskonalenie jakości (podstawowej wartości organizacyjnej) wymaga dostępu do wiedzy, ale równocześnie wzrasta niebezpieczeństwo upadku organizacji z powodu kradzieży wiedzy i jej niezamierzonego użycia. W nauce o zarządzaniu panują podz więcej »

Felieton jakość i ergonomia
Ewa Górska 
Ze względu na sezon urlopowy postanowiłam dostosować swój felieton do nastrojów wakacyjnych i w nieco humorystycznej formie przedstawić poważne problemy, z jakimi borykają się polskie przedsiębiorstwa, próbujące nadążyć za trendami światowymi. Kaizen - system ciągłego doskonalenia Jest poniedziałek, rozpoczyna się nowy tydzień pracy. Pracownicy produkcyjni zbierają się w sali spotkań i czek więcej »

Główne elementy systemów jakości kształcenia w uczelni wyższej
Magdalena MIECZNIKOWSKA Jan BAGIŃSKI 
W warunkach dużej konkurencji na rynku pracy rodzi się pytanie jak kształcić, jakich treści dostarczać studentom oraz jakie formy edukacji stosować aby sprostać wymaganiom pracodawców i studentów. Zapewnienie właściwego, czyli oczekiwanego przez klienta, poziomu jakości kształcenia to złożony proces. Problematyka zapewnienia jakości kształcenia oraz stworzenia "Europejskiej Przestrzeni Szko więcej »

Metoda środowiskowego oszacowania cyklu życia (LCA)
Zbigniew KŁOS Jędrzej KASPRZAK 
Jak wspomniano w części 2. tego cyklu, procesy oceny środowiskowych obciążeń związanych z systemem produkcji obiektu bądź działalności, polegające na identyfikacji i ilościowym opisaniu użytej energii, materiałów, powstałych odpadów oraz ocenie oddziaływania tych czynników na środowisko określa się ogólnym mianem ekobilansowania [7]. Ocena owa dotyczy całego cyklu istnienia obiektu (produkt więcej »

Młodzi nabywcy finalni jako podmioty oddziaływania merchandisingowego
Agnieszka Izabela BARUK 
Podejmowane przez oferentów, zarówno producentów, jak i handlowców, działania, których celem jest wywieranie wpływu na klientów w praktyce okazują się mało skuteczne. Charakterystyka próby badawczej W celu poznania opinii młodych nabywców finalnych na temat skuteczności różnych działań merchandisingowych jako bodźców zachęcających ich do zakupu konkretnych wyrobów, autorka przeprowadziła więcej »

Model zarządzania jakością usług
Joanna DZIADKOWIEC 
Jakość usług coraz częściej jest postrzegana jako główny czynnik konkurencji, a przedsiębiorstwa usługowe podejmują szereg działań mających na celu dostosowanie oferty do wymagań klientów. Pomimo znacznego zróżnicowania w sektorze można wyodrębnić zasadnicze cechy wspólne determinujące podejście do problematyki jakości - jedną z nich jest dualizm związany z technicznym i funkcjonalnym char więcej »

Propozycje dla Członków i Sympatyków Klubu POLSKIE FORUM ISO 9000 w IV kwartale 2007
Elżbieta KRODKIEWSKA-SKOCZ YLAS 
PRAKTYKI ZARZĄDZANIA W WYBRANYCH ORGANIZACJACH Bełchatów, 15 - 16. 10. 2007.Seminarium "Najlepsze praktyki zarządzania jakością w organizacjach", które odbyło się w Bęsi 19-20.04.2007 i towarzyszyło XVII Walnemu Zgromadzeniu członków Klubu POLSKIE FORUM ISO 9000 zostało bardzo wysoko ocenione przez uczestników. Jednak, niestety, wiele osób nie mogło w nim uczestniczyć z różnych powodów. Cz więcej »

Rola aspektów środowiskowych w doskonaleniu jakości produktów
Maciej URBANIAK 
Ocenę cyklu życia można zaliczyć do narzędzi wspomagających decyzję (Decision Support Tool) i stosować zarówno w obszarze projektowania nowych wyrobów/technologii, jak i rozwoju już istniejących. Istota oceny cyklu życia produktu Przy opracowywaniu koncepcji nowych (a także przy modyfikowaniu istniejących) produktów i procesów coraz więcej przedsiębiorstw stara się wprowadzać podejście "eco więcej »

Rola i funkcje zarządzających procesami w systemie przedsiębiorstwa
Elżbieta SKRZYPEK Mariusz HOFMAN 
Powołanie funkcji zarządzającego procesem zmienia sposób funkcjonowania i działania przedsiębiorstwa. Zarządzanie procesami - aspekty teoretyczne Skuteczne i efektywne zarządzanie przedsiębiorstwem w dzisiejszym, zmiennym i dynamicznym otoczeniu jest jednym z elementów osiągania przewagi konkurencyjnej. Znamy dziś wiele koncepcji zakładających poprawę skuteczności i efektywności działania więcej »

Uwarunkowanie wdrażania
Małgorzata WIŚNIEWSKA 
Sukces społeczeństwa i gospodarki opartej na wiedzy zależy od wypracowania ścisłych relacji pomiędzy nauką a przemysłem.Znaczenie, rozwój i doskonalenie jakości stały się trwałym i nieodłącznym elementem współczesnego biznesu. Organizacje na całym świecie swój sukces upatrują nade wszystko w kształtowaniu jakości i kultury jakości, a tym samym w stałej trosce o zaspokojenie potrzeb klienta więcej »

Z prasy zagranicznej
OUALITY DIGEST.Jakość i outsourcing.Wzmagająca się konkurencja oraz rosnące wymagania klientów stawiają przed przedsiębiorstwami coraz to nowe wyzwania. Aby im sprostać firmy zmuszane są do skupienia się na tym, co potrafią robić najlepiej. Przewagi konkurencyjnej mogą oni poszukiwać w doskonałości operacyjnej (sukces dzięki minimalizowaniu kosztów), przywództwie produktowym (sukces dzięki więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-12-03

Słabo z technologiami cyfrowymi»

2019-11-22

EKOTECH w trosce o środowisko»

2019-11-12

Dla pracowników ubojni i masarni»

2019-11-08

"LAUR INNOWACYJNOŚCI 2019" IX edycja»

2019-11-08

Kiermasz Hendmejdów w Katowicach»

2019-11-07

Specjalista bhp jako trener»

2019-11-06

BHP zgodny z normą PN-ISO 45001: 2018»

2019-11-06

Mniej jaj z chowu klatkowego»

2019-11-05

Kurs CalligraphyHealthSystem»

2019-11-04

Potrzebni lekarze i pielęgniarki»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software