• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • 2007-3

PROBLEMY JAKOŚCI

Miesięcznik ISSN 0137-8651 e-ISSN 2449-9862 - rok powstania: 1968
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Od ekonomiki do ekonomiki jakości przedsiębiorstw


Maciej SZAFRAŃSKI 
Zagadnienia ekonomiczne związane z jakością są obecnie najczęściej rozpatrywane w odniesieniu do rachunku kosztów jakości. Ten obszar jest najbardziej interesujący także dla kierujących przedsiębiorstwami. Jednak nie należy utożsamiać rachunku kosztów jakości z ekonomiką jakości, której obszar zainteresowań jest znacznie szerszy. Określając zakres ekonomiki jakości pamiętajmy, że zagadnien [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 492.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 442.80 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 402.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 201.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 100.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Blueprinting
Lech NIEŻURAWSKI Bożena PAWŁOWSKA 
Bardziej skuteczne podejście do wzrostu spełnienia oczekiwań jakościowych klienta.Każde przedsiębiorstwo, chcąc budować trwałą przewagę konkurencyjną, musi być zorientowane w swoich działaniach na klienta. W sposób ciągły i systematyczny organizacje są zmuszone rozpoznawać potrzeby klienta i dostarczać taki produkt, który spełnia jego oczekiwania jakościowe. Bardzo ważnym zagadnieniem staje więcej »

Co nowego w klubie - Polskie forum iso 9000
Przedstawieniu tego problemu oraz pokazaniu działań zapobiegających ponoszeniu odpowiedzialności z tytułu wykonania pracy niezgodnej z wymaganiami w obszarze oceny zgodności służyła konferencja WZORCOWANIE A FIRMA zorganizowana 22-23 lutego 2007 przy udziale Klubu POLSKIE FORUM ISO 9000 przez Krajową Izbę Gospodarczą Elektroniki i Telekomunikacji (KIGEIT) oraz Instytut Łączności. Konferencj więcej »

Definicje jakości usług - różnice oraz ich przyczyny
Wiesław URBAN 
Problem z definiowaniem jakości usług nie polega na poszukiwaniu jednej definicji, ale na uwzględnieniu wszystkich aspektów jakości usług stosownie do zróżnicowanych potrzeb.Problematyka zarządzania jakością usług jest tematem ważnym przede wszystkim ze względu na systematyczny wzrost udziału sektora usług w gospodarce. Zarządzanie jakością wymaga jasnego określenia, czym jest jakość obiekt więcej »

Felieton - Jakość i ergonomia - Ładnie i zdrowo
Ewa GÓRSKA 
DDo pracy chodzimy po to, żeby zarabiać pieniądze. Jeśli robimy to wyłącznie dla pieniędzy, to przypomnę fragment starego chińskiego przysłowia. Za pieniądze można mieć zegarek, ale nie czas. Za pieniądze można mieć budynek, ale nie dom. Za pieniądze można mieć seks, ale nie miłość. Za pieniądze można mieć lekarstwa, ale nie zdrowie. Zadbajmy więc, aby praca nie odbywała się kosztem zdrowi więcej »

Jakość pod Jasną Górą
6 lutego br. w Sali Sesyjnej Urzędu Miasta Częstochowy dyrektor ds. Certyfikacji Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji Tadeusz Glazer uroczyście wręczył certyfikat ISO 9001-2000 nadany przez swoją instytucję Prezesowi Zarządu Częstochowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej "Nasza Praca" Ryszardowi Szczuce. Choć liczbę różnorodnych certyfikatów ISO w Polsce określa się już grubymi tysiącami, to j więcej »

Jakość zarządzania STUDIUM PRZYPADKU
Bogusław GULSKI 
Efektem wieloletniego zainteresowania zarządzaniem jest obszerna wiedza, która jednak nadal jest w stanie ciągłego rozwoju. W tradycyjnym podejściu, zarządzanie można zinterpretować jako zestaw działań (obejmujący planowanie i podejmowanie decyzji, organizowanie, przewodzenie i kontrolowanie), skierowany na zasoby organizacji (ludzkie, informacyjne, finansowe i materialne) i wykonywanych z więcej »

Podejście procesowe w zarządzaniu jakością na przykładzie KONIMPEX Sp. z o.o.
Agnieszka MICHALAK 
Proces opracowania oferty i zawierania umów z klientami stanowi jeden z istotniejszych tematów związanych bezpośrednio z klientem w większości firm. Konfrontacja zidentyfikowanych potrzeb i oczekiwań klienta z możliwościami ekonomicznotechnicznymi przedsiębiorstwa określa model optymalnego zaspokojenia tych potrzeb.Podejście procesowe do zarządzania organizacjami jest dziedziną dynamicznie s więcej »

Praktyczne zastosowanie nowoczesnych technologii w działaniach personalnych
Agnieszka Izabela BARUK 
W wielu polskich firmach nawet konwencjonalne działania personalne obarczone są licznymi dysfunkcjami.Praktyczne wdrażanie założeń koncepcji marketingu personalnego1 wymaga nie tylko zmiany mentalności i właściwego przygotowania merytorycznego właścicieli przedsiębiorstw, kadry kierowniczej oraz samych pracowników, ale także dysponowania odpowiednią infrastrukturą informatyczną. Jest ona bo więcej »

Rola marki produktów spożywczych w decyzjach zakupowych konsumentów – studium przypadku
Marzena GÓRALCZYK 
W warunkach ciągłych zmian produktowych oraz agresywnej niekiedy akcji promocyjnej ze strony pośredników handlowych, w tym także dużych sieci handlowych, konsumenci oczekują pewnych cennych wskazówek, które umożliwiłyby im identyfikację najbardziej wartościowych produktów, zapewniających kompleksową gwarancję jakości, dobrego smaku itp. Te wszystkie elementy można znaleźć w marce produktu. więcej »

Uczenie się - podstawą rozwoju przedsiębiorstwa
Bożena GAJDZIK 
Metodyka zdobywania wiedzy przez największe na polskim rynku przedsiębiorstwo hutnicze Mittal Steel Poland SA oraz wybrane aspekty implementowanych w przedsiębiorstwie zmian.Warunki współczesnej gry rynkowej powodują, że zarządzanie pozyskiwaniem i rozwojem wiedzy w przedsiębiorstwie staje się nieodłącznym aspektem strategicznego rozwoju i uzyskania przewagi na rynku. Zaostrzenie się konkur więcej »

Z prasy zagranicznej
Jedno z najlepszych podejść do doskonalenia polega na uczeniu się na błędach innych. Doświadczenie nauczyło mnie, że wokół znajduje się mnóstwo błędów, na których można się uczyć. Sztuka polega na tym, aby je rozpoznać i zdać sobie sprawę z tego, czym można zastąpić nieprawidłowe rozwiązania. Niestety w praktyce wciąż spotykam się z tymi sami błędami. Nie są one błędami polegającymi na niep więcej »

Zarządzanie zmianami technicznymi
Andrzej S. POLAK 
Liczba i jakość wprowadzonych zmian w przedsiębiorstwie świadczy o wyzwoleniu potencjału twórczego personelu, otwartości na innowacje.Przedsiębiorstwa można podzielić na dwie grupy, patrząc z punktu widzenia odpowiedzialności za obsługę zmian technicznych (konstrukcyjnych i technologicznych). Do pierwszej grupy zaliczyć można te, które zajmują się odtwarzaniem produktów na podstawie cudzej więcej »

Zastosowanie QFD na przykładzie projektowania wyrobu sektora maszynowego
Zofia ZYMONIK Anna WĄSIŃSKA 
QFD jako metoda sterowania jakością przez klienta może być zastosowana m. in. w projektowaniu wyrobów. Przykładem na to jest projektowanie wagonów tramwajowych.Obecnie rynek wyrobów cechuje się dużą dynamiką. Coraz większe wymagania klientów wymuszają na przedsiębiorstwach stosowanie nowych technologii produkcji, które pozwolą uzyskać wyrób najlepiej zaspokajający ich potrzeby. W dodatku pos więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-12-11

Opowiadania o AGH»

2019-12-03

Słabo z technologiami cyfrowymi»

2019-11-22

EKOTECH w trosce o środowisko»

2019-11-12

Dla pracowników ubojni i masarni»

2019-11-08

"LAUR INNOWACYJNOŚCI 2019" IX edycja»

2019-11-08

Kiermasz Hendmejdów w Katowicach»

2019-11-07

Specjalista bhp jako trener»

2019-11-06

BHP zgodny z normą PN-ISO 45001: 2018»

2019-11-06

Mniej jaj z chowu klatkowego»

2019-11-05

Kurs CalligraphyHealthSystem»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software