• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • 2006-11

PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY

Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Elastyczne podejście do HACCP - nowa szansa dla małych i średnich firm w Polsce


Marta Stus 
To właśnie zagadnienie było tematem panelu pt. "HACCP w piekarstwie i cukiernictwie w świetle najnowszych wytycznych Komisji Europejskiej" zorganizowanego przez redakcję "Przeglądu Piekarskiego i Cuki [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 378.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 340.20 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 288.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 144.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 72.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Jak przedłużyć trwałość wyrobów cukierniczych i ciastkarskich
Renata Gasparska 
Żywność, a więc także wyroby cukiernicze i ciastkarskie do niedawna podlegały zapisom ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Ustawę tę zastąpiła nowa pochodząca z 2 więcej »

ABC marketingu. Dystrybucja pieczywa i wyrobów cukierniczych
Henryk Mruk Jarosław Mruk 
Przemieszczenie produktów od wytwórcy do konsumenta fi nalnego odbywa się przy udziale pośredników, którzy funkcjonują w obszarze nazywanym sferą dystrybucji. Angielskie słowo place, czyli miejsce, oz więcej »

Ceny w górę
Rosnące ostatnio ceny zbóż, mąki (a także paliw, które zaczęły drożeć znacznie wcześniej) spowodowały wzrost cen pieczywa. Podwyżki nasiliły się od początku września i w niektórych rejonach kraju osią więcej »

Cezarego Sarzyńskiego nie ma już wśród nas
Zbigniew Miazga 
Czarek był wspaniałym człowiekiem i doskonałym piekarzem, ambasadorem Kazimierza nad Wisłą i polskiego pieczywa. Był także wielkim mecenasem sztuki, nigdy też nie skąpił grosza na naukę i wychowanie m więcej »

Coff ee & tea. Amerykańska kawa śniadaniowa
Renata Zawadzka Ben-Dor 
Samo określenie i idea, która je zrodziła pochodzi z czasów, kiedy w amerykańskich kawiarniach można było zjeść na śniadanie naleśniki, ogromną jajecznicę i grzanki. Kawę dolewano wówczas w nieskończo więcej »

Drożdżownia w Wołczynie - uroczysta inauguracja fabryki po modernizacji
Lesaff re bio-corporation S.A. (Lbc) jest największym w Polsce producentem drożdży piekarskich (udział w rynku ok. 50 proc.). Zakład Spółki w Wołczynie należy do najnowocześniejszych fabryk drożdży w więcej »

Jak chronić produkty tradycyjne
Podobnie jak w innych krajach Unii Europejskiej, w Polsce coraz większe znaczenie przywiązuje się do ochrony i promocji żywności wysokiej jakości. Jednym ze sposobów realizacji polityki jakości jest w więcej »

Jakość pieczywa w ocenie GIJHARS - przewaga piekarni nad hipermarketami
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował w lipcu br. "Informację zbiorczą o wynikach kontroli w zakresie jakości handlowej pieczywa oraz przetworów z mięsa czerwone więcej »

Muzeum Piekarstwa w Pleszewie
Uroczyste otwarcie miało miejsce 3 września br., a poprzedziła je msza św., którą odprawiono na terenie piekarni Vogtów w Kowalewie. Podczas spotkania gospodarz przedstawił zaproszonym gościom krótką więcej »

Nowe prawo żywnościowe. Cz. I - informacje ogólne i definicje
Jacek Paprocki 
14 września 2006 r. prezydent podpisał ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności. Została ona ogłoszona w Dzienniku Ustaw Nr 171 z 27.09.2006 r. pod poz. 1225 i weszła w życie 28.10 więcej »

Ocena jakości mąki - przegląd najczęściej stosowanych metod badania mąki (cz. 1)
Elżbieta Słowik 
Jak scharakteryzować jakość mąki, pozwalającej uzyskać dobre jakościowo pieczywo, nie stwarzającej problemów w procesie produkcyjnym i nadającej się do przechowywania przez kilkanaście dni? Jak zinter więcej »

Piekarstwo krok po kroku. Drożdże - dlaczego niezbędne
Henryk Piesiewicz Mariusz Zieliński 
Z nieprzefermentowanego ciasta, sporządzonego tylko z mąki, wody i soli, da się zrobić jedynie placki (podpłomyki, macę itp.), natomiast nie można wyprodukować chleba, batonów, bułek, bułeczek, bagiet więcej »

Polagra-Food 2006 - Relacja z targów
Marta Stus 
Zakończyła się kolejna edycja Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego Polagra-Food. Są to największe nie tylko w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej targi tej branży, organizowane pod pa więcej »

Profi PIEK (SQL) - oprogramowanie dla piekarni i cukierni. Rozmowa z Maciejem Latawcem z firmy Magnes
Spotykamy się w przeddzień rynkowego debiutu Waszego nowego programu. Czy mógłby Pan w kilku słowach przybliżyć Czytelnikom tę ofertę? Z przyjemnością. Profi PIEK, bo taką nazwę nosi nasz nowy system, więcej »

Szkolnictwo zawodowe - temat ciągle gorący
Krystyna Jarosz 
W dyskusji wzięli udział: dyrektor Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej Tomasz Wika, dyrektor Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Poznaniu Zofi a Hryhorowicz oraz Grażyna Marciniak, wicedyrektor Zespołu więcej »

Święto chleba w Radomiu
Pierwsza niedziela września upłynęła w Radomiu pod znakiem chleba. Wtedy to właśnie odbyło się VIII Święto Chleba. Organizatorami obchodów był miejscowy Cech Piekarzy i Stowarzyszenie Rzemieślników Pi więcej »

Święto chleba w Warszawie
Jolanta Leszczyńska 
1 października na Placu Zamkowym odbyło się IV Warszawskie Święto Chleba. Tradycyjnie też pogoda została "zamówiona". Jak w latach poprzednich, organizatorem imprezy była Centralna Biblioteka Rolnicza więcej »

Tea & coff ee. Herbata - afrykańskie bogactwo
Renata Zawadzka Ben-Dor 
Herbatę produkuje się w większości krajów Afryki Wschodniej, z Madagaskarem włącznie. O tym wiedzą znawcy herbacianego rynku. Poza środowiskiem "herbaciarzy" wszystkie je uważa się za kenijskie. Dziej więcej »

Wymagania sanitarne dla pomieszczeń produkcyjnych zakładów sektora żywnościowego - w świetle przepisów prawa żywnościowego
Jacek Paprocki 
Celem artykułu nie jest udzielanie szczegółowych porad i instrukcji dotyczących budowy (przebudowy) pomieszczeń produkcyjnych. Na rynku wydawniczym ukazało się wystarczająco dużo poradników traktujący więcej »

Z kraju i ze świata
Józef Wiktor, burmistrz Nowego Sącza, kropnął futbolówką jak z armaty. I tak, oficjalnie, zaczęły się XI Międzynarodowe Mistrzostwa Piekarzy Polskich w Piłkę Nożną, których gospodarzem, już po raz trz więcej »

Z życia szkół. Najpierw nauczyciele, potem uczniowie z wizytą w Niemczech
Beata Bębenek 
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach jest największą szkołą publiczną w województwie świętokrzyskim, która kształci kadry dla zakładów gastronomicznych i przetwórstwa spożywczego. To właśnie więcej »

Żyto - kochane czy niechciane dziecko
Ponad połowa mieszkańców Niemiec twierdzi, że ich ulubionym pieczywem jest chleb żytnio-pszenny (z przewagą mąki żytniej). Równocześnie jednak, co stanowi pewnego rodzaju paradoks, w sposób bardzo wyr więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software