• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • 2006-10

PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY

Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Święto Chleba w Gdańsku - pod patronatem św. Klemensa


Marta Stus 
Tegoroczne jedenaste już święto chleba w Gdańsku miało szczególny charakter. W kościele św. Apostołów Piotra i Pawła odsłonięty został ołtarz św. Klemensa Dworzaka, patrona piekarzy i cukierników. Pon [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 378.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 340.20 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 288.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 144.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 72.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

ABC marketingu. Zarządzanie asortymentem w piekarniach i cukierniach
Henryk Mruk Jarosław Mruk 
Każdy zakład piekarsko-cukierniczy ma określony asortyment produktów, który oferuje swoim klientom. Jest on związany zarówno ze specjalizacją zakładu, jak również z segmentem klientów, do których jest więcej »

Bałagan w terminologii i klasyfikacji produktów piekarskich i ciastkarskich
Henryk Piesiewicz 
Na łamach "Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego" zagadnienie klasyfi kacji pieczywa w krajach Unii Europejskiej było nie raz omawiane. Wprowadzenie "europejskiego" nazewnictwa wyrobów piekarskich do więcej »

Catering - dobry interes także dla piekarzy
Anna Łazarowicz 
Biznes związany z żywieniem zbiorowym ostatnimi laty znacznie się rozwinął, a catering jest bez wątpienia jednym z ostatnich "wzrastających" segmentów rynku żywności. Party service i catering mogą sta więcej »

Coffee&tea. Darboven Idee Grant w Polsce
Renata Zawadzka-Ben Dor 
Albert Darboven - przedstawiciel czwartego pokolenia niemieckiego kawowego klanu - prezes J.J. Darboven GmbH & CO. ufunduje w tym roku, po raz pierwszy w Polsce, nagrodę DARBOVEN IDEE GRANT. To wyróżn więcej »

Czy powinniśmy bać się substancji dodatkowych w żywności (cz.2)
Elżbieta Słowik 
Jaka jest rola nowoczesnych technologii w produkcji substancji dodatkowych? Odkrycie nowych technik pozwala na zastępowanie procesów chemicznych - bioprocesami takimi jak fermentacja, hodowla tkankowa więcej »

Gorąca linia. Udana transformacja- z nieczynnej masarni - nowoczesna piekarnia
Włodzimierz Gubała 
O tym, że w ciągu ostatnich kilku lat nastąpiły poważne zmiany jakościowe in plus w większości polskich piekarni pisaliśmy już kilkakrotnie na łamach "Przeglądu". Właściciele piekarni dokonują moderni więcej »

Hert. Blachy wypiekowe. Jak czyścić.Czyszczarki do blach
Michał Barcicki 
Problem dostrzegany jest przez coraz większe grono producentów konkurujących ze sobą jakością pieczywa. Do niedawna sytuacja wyglądała następująco: zakład kupował blachy i używał je czyszcząc ręcznie więcej »

Holenderska specjalność- stroopwafel
Anna Wytrykus 
Są małe, średnie i duże. Wszystkie okrągłe, bardzo słodkie i w orzechowym kolorze. Twarde, kruche i ciągnące się zarazem. Dwa wafl e sklejone syropem. Do kupienia w sklepach i cukierniach, na bazarach więcej »

Il fiore znaczy kwiat
Marta Stus 
Dwadzieścia lat to w skali fi rmy bywa niewiele, ale w życiu jednego człowieka sporo. Zwłaszcza, gdy w tym okresie udało się - zaczynając od zera - stworzyć przedsiębiorstwo, które jest znane w mieści więcej »

Informowanie pracowników o warunkach zatrudnienia - zmiana przepisów
5 sierpnia 2006 r. weszła w życie ustawa z dnia 23 czerwca 2006 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z członkostwem Rzeczypospolitej Polskiej w Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 133 poz. 935). Ustawa now więcej »

INSTAL-EKO. Zmodernizowany system spalania węgla w piecach ceramicznych EKO-2 przynosi wymierne korzyści ekonomiczne w piekarni
Włodzimierz Gubała 
W artykule opublikowanym w nr. 9/2001 "Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego" pisaliśmy o modernizacji palenisk pieców piekarskich RRK opalanych węglem przeprowadzanej przez fi rmę PPHU "INSTAL-EKO" więcej »

Jawor przyjazny piekarzom
Tegoroczna, dziesiąta już edycja Międzynarodowych Targów Chleba w Jaworze, była imprezą udaną. W przeszłości bywało z tym różnie. Targom towarzyszę od lat, ale po raz pierwszy słyszałem od piekarzy, ż więcej »

Jesteś chory - nie wolno ci pracować przy produkcji żywności
Minister zdrowia ogłosił w Dzienniku Ustaw 132 poz. 928, rozporządzenie z dnia 10 lipca 2006 r. zawierające nowy wykaz czynników chorobotwórczych oraz stanów chorobowych spowodowanych tymi czynnikami, więcej »

Komputer w piekarni. ABC informatyki w piekarni i cukierni
Maciej Latawiec 
Faktury zbiorcze - w naszej branży spotykamy się z wieloma specyfi cznymi rozwiązaniami w zakresie obsługi sprzedaży i obiegu dokumentów w zakładzie, które to rozwiązania przekładają się bezpośrednio więcej »

Książka, którą warto mieć
Elżbieta Słowik 
Niedawno ukazała się publikacja, będąca omówieniem substancji dodatkowych, które w świetle obowiązujących przepisów mogą być dodawane do pieczywa, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych, w celu zapewni więcej »

List otwarty do Instytutu Jakości Żywności
Środowisko piekarskie z zadowoleniem przyjęło wiadomość o powołaniu INSTYTUTU JAKOŚCI ŻYWNOŚCI przez Fundację Instytutu Jakości Żywności - ustanowioną przez Krajową Izbę Gospodarczą, Międzynarodowe Ta więcej »

Mąka ze zbiorów 2006 roku
Elżbieta Sitkowska 
Należy wziąć pod uwagę fakt, że ziarno zebrane na początku zbiorów, w okresie dobrej pogody cechuje się odmiennymi własnościami od ziarna zebranego w późniejszym terminie, po okresie gwałtownego załam więcej »

Nowości Zielonej Budki
Zielona Budka wprowadziła kolejne nowości z grupy lodów impulsowych, z linii wykwintnej i gastronomicznej. Nowe lody na patyku mają letnie smaki i są doskonałe jako orzeźwienie w czasie upałów. Aloha więcej »

Piekarstwo krok po kroku. Skąd się biorą typy mąki
Henryk Piesiewicz Mariusz Zieliński 
Ziarna zbóż chlebowych składają się z trzech głównych elementów: okrywy owocowo-nasiennej, bielma i zarodka. W trakcje przemiału bielmo ulega rozdrobnieniu na sypki produkt, zaś okrywa i zarodek na cz więcej »

Polpiek 2006
Targi Polpiek - doroczne spotkanie piekarzy i cukierników oraz dni otwarte fi rmy Polamarkus, to bardzo cenna impreza wystawiennicza. Cenna zarówno dla klientów tej fi rmy, czyli śląskich piekarzy i c więcej »

Prefermenty w pszennych ciastach i ich wpływ na proces wytwarzania ciasta i smak pieczywa
Manfred Dirndofer 
Podczas Targów ANUGA Food Tec, które odbyły się w Kolonii jedną z imprez towarzyszących była I Międzynarodowa Konferencja Technologów Piekarstwa. Manfred Dirndofer wygłosił na niej referat na temat ró więcej »

Słowo klucz - elastyczność. Aktualny stan prawny w zakresie stosowania HACCP w produkcji środków spożywczych - możliwość ułatwień
Elżbieta Staszewska Mieczysława Janik 
Od 1 stycznia 2006 r. wszystkie przedsiębiorstwa, produkujące środki spożywcze w Polsce, zobowiązane są do stosowania zasad systemu HACCP. Wynika to z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (W więcej »

Święto Chleba - Lublin 2006
Jadwiga Piotrowicz 
Od rana w skansenie zapachniało świeżymi, pięknie udekorowanymi wyrobami piekarskimi i cukierniczymi. Tradycyjnie Święto Chleba rozpoczęła msza święta dziękczynna odprawiona w drewnianym, XVII-wieczny więcej »

Tea&coffee. Yerba mate - herbata jezuitów
Renata Zawadzka-Ben Dor 
Nazywają ją herbatą misyjną albo jezuitów, zielem św. Bartłomieja (Bartolomea), herbatą paragwajską. Napar z wysuszonych, wyprażonych w wysokiej temperaturze (ok. 460OC ) pokruszonych liści i łodyżek więcej »

Walne zebranie SRzP RP Regionu Lubelszczyzna
Marta Stus 
Walne zebranie Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Region Lubelszczyzna w tym roku, jak w poprzednich, odbyło się w siedzibie fi rmy A. Motyl w podlubelskich Bystrzejowicach. Zebraniu towarzyszyły więcej »

Z kraju i ze świata
ŚNIADANIE ZA ROGIEM. Nowakowski - Gorąco Polecam to nowa, dynamicznie rozwijająca się sieć sklepów sprzedaży gorącego, wypiekanego na miejscu pieczywa. Właściciele sieci, zgodnie z rosnącymi potrzebam więcej »

Z życia szkół. Egzaminy czeladnicze w rybnickim Cechu Rzemiosł
Szymon Konkol 
21 sierpnia w sali zbornej rybnickiego Cechu Rzemiosł ponadsześćdziesięcioosobowa grupa absolwentów zasadniczych szkół zawodowych branży piekarskiej, przystąpiła do egzaminu czeladniczego. Kończący na więcej »

Zmiany wybranych właściwości fizykochemicznych ziarna kakaowego w procesie jego przetwarzania. (Cz. III). Prażenie ziarna kakaowego
Justyna Rosicka-Kaczmarek 
Przebieg procesu prażenia w zależności od stopnia rozdrobnienia surowca Ziarno kakaowe można poddawać obróbce termicznej w trzech postaciach: - całych ziaren - śruty kakaowej - miazgi kakaowej. Najczę więcej »

Znakowanie pieczywa wartością odżywczą na podstawie obliczenia uwzględniającego skład recepturowy i zawartość składników podanych w tabelach wartości odżywczej
Zgodnie z obowiązującymi przepisami na etykietach opakowań jednostkowych środków spożywczych podawane powinny być informacje ważne ze względu na ochronę życia lub zdrowia konsumentów. Należą do nich m więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software