Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Biznes związany z żywieniem zbiorowym ostatnimi laty znacznie się rozwinął, a catering jest bez wątpienia jednym z ostatnich "wzrastających" segmentów rynku żywności. Party service i catering mogą sta
[...]
Każdy zakład piekarsko-cukierniczy ma określony asortyment produktów, który oferuje swoim klientom. Jest on związany zarówno ze specjalizacją zakładu, jak również z segmentem klientów, do których jest więcej »
Na łamach "Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego" zagadnienie klasyfi kacji pieczywa w krajach Unii Europejskiej było nie raz omawiane. Wprowadzenie "europejskiego" nazewnictwa wyrobów piekarskich do więcej »
Albert Darboven - przedstawiciel czwartego pokolenia niemieckiego kawowego klanu - prezes J.J. Darboven GmbH & CO. ufunduje w tym roku, po raz pierwszy w Polsce, nagrodę DARBOVEN IDEE GRANT. To wyróżn więcej »
Jaka jest rola nowoczesnych technologii w produkcji substancji dodatkowych? Odkrycie nowych technik pozwala na zastępowanie procesów chemicznych - bioprocesami takimi jak fermentacja, hodowla tkankowa więcej »
O tym, że w ciągu ostatnich kilku lat nastąpiły poważne zmiany jakościowe in plus w większości polskich piekarni pisaliśmy już kilkakrotnie na łamach "Przeglądu". Właściciele piekarni dokonują moderni więcej »
Problem dostrzegany jest przez coraz większe grono producentów konkurujących ze sobą jakością pieczywa. Do niedawna sytuacja wyglądała następująco: zakład kupował blachy i używał je czyszcząc ręcznie więcej »
Są małe, średnie i duże. Wszystkie okrągłe, bardzo słodkie i w orzechowym kolorze. Twarde, kruche i ciągnące się zarazem. Dwa wafl e sklejone syropem. Do kupienia w sklepach i cukierniach, na bazarach więcej »
Dwadzieścia lat to w skali fi rmy bywa niewiele, ale w życiu jednego człowieka sporo. Zwłaszcza, gdy w tym okresie udało się - zaczynając od zera - stworzyć przedsiębiorstwo, które jest znane w mieści więcej »
5 sierpnia 2006 r. weszła w życie ustawa z dnia 23 czerwca 2006 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z członkostwem Rzeczypospolitej Polskiej w Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 133 poz. 935). Ustawa now więcej »
W artykule opublikowanym w nr. 9/2001 "Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego" pisaliśmy o modernizacji palenisk pieców piekarskich RRK opalanych węglem przeprowadzanej przez fi rmę PPHU "INSTAL-EKO" więcej »
Tegoroczna, dziesiąta już edycja Międzynarodowych Targów Chleba w Jaworze, była imprezą udaną. W przeszłości bywało z tym różnie. Targom towarzyszę od lat, ale po raz pierwszy słyszałem od piekarzy, ż więcej »
Minister zdrowia ogłosił w Dzienniku Ustaw 132 poz. 928, rozporządzenie z dnia 10 lipca 2006 r. zawierające nowy wykaz czynników chorobotwórczych oraz stanów chorobowych spowodowanych tymi czynnikami, więcej »
Faktury zbiorcze - w naszej branży spotykamy się z wieloma specyfi cznymi rozwiązaniami w zakresie obsługi sprzedaży i obiegu dokumentów w zakładzie, które to rozwiązania przekładają się bezpośrednio więcej »
Niedawno ukazała się publikacja, będąca omówieniem substancji dodatkowych, które w świetle obowiązujących przepisów mogą być dodawane do pieczywa, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych, w celu zapewni więcej »
Środowisko piekarskie z zadowoleniem przyjęło wiadomość o powołaniu INSTYTUTU JAKOŚCI ŻYWNOŚCI przez Fundację Instytutu Jakości Żywności - ustanowioną przez Krajową Izbę Gospodarczą, Międzynarodowe Ta więcej »
Należy wziąć pod uwagę fakt, że ziarno zebrane na początku zbiorów, w okresie dobrej pogody cechuje się odmiennymi własnościami od ziarna zebranego w późniejszym terminie, po okresie gwałtownego załam więcej »
Zielona Budka wprowadziła kolejne nowości z grupy lodów impulsowych, z linii wykwintnej i gastronomicznej. Nowe lody na patyku mają letnie smaki i są doskonałe jako orzeźwienie w czasie upałów. Aloha więcej »
Ziarna zbóż chlebowych składają się z trzech głównych elementów: okrywy owocowo-nasiennej, bielma i zarodka. W trakcje przemiału bielmo ulega rozdrobnieniu na sypki produkt, zaś okrywa i zarodek na cz więcej »
Targi Polpiek - doroczne spotkanie piekarzy i cukierników oraz dni otwarte fi rmy Polamarkus, to bardzo cenna impreza wystawiennicza. Cenna zarówno dla klientów tej fi rmy, czyli śląskich piekarzy i c więcej »
Podczas Targów ANUGA Food Tec, które odbyły się w Kolonii jedną z imprez towarzyszących była I Międzynarodowa Konferencja Technologów Piekarstwa. Manfred Dirndofer wygłosił na niej referat na temat ró więcej »
Od 1 stycznia 2006 r. wszystkie przedsiębiorstwa, produkujące środki spożywcze w Polsce, zobowiązane są do stosowania zasad systemu HACCP. Wynika to z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (W więcej »
Od rana w skansenie zapachniało świeżymi, pięknie udekorowanymi wyrobami piekarskimi i cukierniczymi. Tradycyjnie Święto Chleba rozpoczęła msza święta dziękczynna odprawiona w drewnianym, XVII-wieczny więcej »
Tegoroczne jedenaste już święto chleba w Gdańsku miało szczególny charakter. W kościele św. Apostołów Piotra i Pawła odsłonięty został ołtarz św. Klemensa Dworzaka, patrona piekarzy i cukierników. Pon więcej »
Nazywają ją herbatą misyjną albo jezuitów, zielem św. Bartłomieja (Bartolomea), herbatą paragwajską. Napar z wysuszonych, wyprażonych w wysokiej temperaturze (ok. 460OC ) pokruszonych liści i łodyżek więcej »
Walne zebranie Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Region Lubelszczyzna w tym roku, jak w poprzednich, odbyło się w siedzibie fi rmy A. Motyl w podlubelskich Bystrzejowicach. Zebraniu towarzyszyły więcej »
ŚNIADANIE ZA ROGIEM. Nowakowski - Gorąco Polecam to nowa, dynamicznie rozwijająca się sieć sklepów sprzedaży gorącego, wypiekanego na miejscu pieczywa. Właściciele sieci, zgodnie z rosnącymi potrzebam więcej »
21 sierpnia w sali zbornej rybnickiego Cechu Rzemiosł ponadsześćdziesięcioosobowa grupa absolwentów zasadniczych szkół zawodowych branży piekarskiej, przystąpiła do egzaminu czeladniczego. Kończący na więcej »
Przebieg procesu prażenia w zależności od stopnia rozdrobnienia surowca Ziarno kakaowe można poddawać obróbce termicznej w trzech postaciach: - całych ziaren - śruty kakaowej - miazgi kakaowej. Najczę więcej »
Zgodnie z obowiązującymi przepisami na etykietach opakowań jednostkowych środków spożywczych podawane powinny być informacje ważne ze względu na ochronę życia lub zdrowia konsumentów. Należą do nich m więcej »