Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Złoty Wałek 2005
W dniach 19-22 października ub.r. w Poznaniu odbyła się kolejna edycja targów Tour Salon i Gastro-Invest-Hotel. Wzięło w nich udział 725 wystawców, z czego 241 zagranicznych, reprezentujących 47 krajó
[...]
Na zadowolenie klientów, nawet w przypadku firm zajmujących się produkcją i sprzedażą, a nie wyłącznie świadczeniem usług, w pierwszej kolejności wpływają doświadczenia związane z kontaktami z persone więcej »
Skwalen odgrywa wiele ważnych funkcji w przyrodzie ożywionej. Świadczy o tym chociażby jego powszechne występowanie w świecie flory i fauny. Skwalen potrzebny jest również w organizmie ludzkim. Na prz więcej »
Wiersz Osipa Mandelsztama, z którego pochodzi ten cytat rozsławiony pieśnią, w mistrzowskim wykonaniu Ewy Demarczyk rzadko łączy nam się w pamięci z herbatą, zwłaszcza taką, jaką znamy na co dzień. Cz więcej »
Pamiętają Państwo zapewne scenę z mickiewiczowskie- -go Powrotu Taty, w której starszy zbójca spędza bandę precz z drogi i pozwala kupcowi jechać bez trwogi dalej. Podobnie jak starszy zbójca zachował więcej »
W ciągu ostatnich kilku lat zauważa się rosnące zainteresowanie ze strony polskich piekarzy zakupem instalacji silosowych. Liczba montowanych instalacji zwiększa się każdego roku. W Europie Zachodniej więcej »
Jerzy Z. z Ostrowia dokupił fragment sąsiedniej działki celem przeznaczenia jej na częściową rozbudowę posiadanej piekarni. Zakupiona działka wymagać będzie dodatkowego grodzenia zarówno od strony uli więcej »
Jeden z najlepszych pieców rurowych dostępnych na rynku: *f masywne rury ze specjalnej stali o grubości 5,5 mm i średnicy 35 mm umożliwiają wysoką stabilność temperatury pieca, es- nowoczesna, modułow więcej »
Od 2002 r. w Óbidos w Portugalii odbywa się Międzynarodowy Festiwal Czekolady. Cukiernicy i miłośnicy tego smakołyku z całego świata przyjeżdżają tu, by podpatrzeć sekrety mistrzów albo samemu się czy więcej »
Firma IRPOL jest znana w środowisku polskich piekarzy i cukierników. Od 13 lat reprezentuje na naszym rynku cenionych włoskich producentów maszyn i urządzeń, bez których trudno wyobrazić sobie nowocze więcej »
W liście do redakcji jeden z naszych czytelników poruszył bardzo ważną kwestię. List przytaczamy w całości i zachęcamy do włączenia się do dyskusji na ten temat. Nasz komentarz i glosy w dyskusji prze więcej »
W dniu 23 listopada 2005 roku w Warszawie w gmachu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego odbyło się "Spotkanie Mły- narskie" inaugurujące obchody Jubileuszu XV-lecia Stowarzyszenia Młyn więcej »
Kolebką europejskich zabaw karnawałowych są kraje śródziemnomorskie, a przede wszystkim Włochy. W wiekach średnich z obchodów karnawałowych znana była przede wszystkim Wenecja. Tuż za nią plasowały si więcej »
Nazwa karnawał pochodzi od włoskiego słowa carnevale, które oznacza (w wolnym przekładzie) pożegnanie mięsa, a wraz z nim wszelkiego rodzaju uczt, zabaw i hulanek oraz nieuchronne zbliżanie się Wielki więcej »
W czasie karnawału, a przede wszystkim w tłusty czwartek na stołach królują pączki, faworki, róże karnawałowe i inne słodkie przysmaki. Są one stałym elementem naszej polskiej tradycji. Wychodząc napr więcej »
Program szkoleń promujących clustering to najnowsza inicjatywa Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Sektorowego Program więcej »
W dniu 29 listopada 2005 r. w siedzibie Związku Rzemio-sła Polskiego w Warszawie przy ul. Miodowej 14 odbyła , się konferencja prasowa pt. "Chleb dla Serca", oficjalnie W inaugurująca nowy etap w kamp więcej »
Uczymy szacunku do chleba, dlatego wspaniałe boch-ny witają uczniów już przy wejściu do naszego Cen-trum Kultury, Informacji i Edukacji Samokształceniowej - mówi Maria Żmijowska z Zespołu Szkół nr 14 więcej »
Sposób wykonania Margarynę o charakterze masła GIOIA należy spienić razem z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodać żółtka. Orzechy laskowe wymieszać z mąką, a białko ubić na pianę z cukrem kryszta więcej »
Prawdziwe myszy zawsze były zmorą piekarzy, ta o której mowa w tym tekście - czyli mysz komputerowa - może oddawać piekarzom i cukiernikom nieocenione usługi. Wynika to niezbicie z licznych publikacji więcej »
W budynku, znanym jako WDT, co roku w stycz-niu odbywają się wystawy produktów spożyw- czych, których uczestni-kami są piekarze i cukiernicy z całego kraju. W tym budynku organizowane są ważne narady więcej »
W ostatnim czasie błyskawicznie popularność zdobywają sobie w Polsce ręcznie wykonywane praliny cukiernicze. Moda na praliny przywędrowała do nas z Belgii i Holandii, od dawna znanych na całym świecie więcej »
Podstawę wymiaru sktadek na ubezpieczenie społeczne pracowników stanowi przychód w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych otrzymywany ze stosunku pracy. Zgodnie z definicją zawartą więcej »
Dobre praliny potrafią osłodzić życie. A jak się je robi, pokazuje Jean-Pierre Wybauw na przykładzie 100 przepisów w książce "Perfekte Pralinen" (Perfekcyjne praliny), wydanej niedawno przez niemiecki więcej »
Jak pogodzić w jednym piecu wysoką wydajność i szeroki asortyment wypiekanego pieczywa? Wydaje się, że są to cechy nawzajem się wykluczające. Osiąganie wysokiej produkcji kojarzone jest z piecami tune więcej »
8 grudnia 2005 r. odbyło się tradycyjne już spotkanie z okazji Świąt Bożego Narodzenia branży piekarskiej i cukierniczej. Spotkanie to zorganizowało Koło Pomorskie Stowarzyszenia Rzemieślników Piekars więcej »
Austriacka firma Pfahnl przedstawia swoje wyroby polskim piekarzom. W połowie grudnia 2005 r. gościła grupę piekarzy z Łodzi, Radomia i Buska Zdroju. Współorganizatorami wyjazdu były: łódzka hurtownia więcej »
Grudniowe (5.12.2005 r.) spotkanie Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa poświęcone było tematom: współpracy z placówkami naukowobadawczymi, uzgodnieniu planu pracy na 2006 r. oraz udziałowi Rady w więcej »
Mus czekoladowy starta skórka z 7 cytryn, 420 g mleka, 360 g śmietany, l płatek żelatyny, 7 żółtek, 216 g cukru, 500 g ciemnej czekolady, 950 g bitej śmietany. Sposób wykonania Mleko, śmietanę i skórk więcej »
Szybki wzrost gospodarczy, a co za tym idzie rosnąca konsumpcja, czynią rynki dalekowschodnich krajów azjatyckich atrakcyjnymi, potencjalnymi miejscami zbytu dla producentów dóbr konsumpcyjnych. Dotyc więcej »
W dniach 20-21.10.2005 r. w Toruniu producenci lodów wzięli udział w IV seminarium organizowa-nym przez firmy CSK food enrichment i SWISS- GUM. Tegorocznej edycji towarzyszyło hasło redukcji kalorii i więcej »
W dniu 15 listopada 2005 roku odbyto się zebranie Zarządu Głównego SITSpoż. Jednym z punktów obrad byta prezentacja projektu EURO-KADRY. Informację o projekcie szkoleniowym realizowanym przez Stowarzy więcej »
Krajowa Rada Suplementów i Odżywek (KRSiO) wspólnie z firmą BIO-CHIC Sp. z o.o. zorganizowały III seminarium dot. suplementów diety i żywności funkcjonalnej. Odbylo się ono w hotelu Airport Okęcie w W więcej »
Kuwertura jest podstawowym składnikiem nadzień do pralin. Mogą one mieć różną konsystencję: od twardych, nadających się do krojenia i wycinania, przez ganasze o średniej gęstości, do ręcznego formowan więcej »
Zapraszamy do lektury naszego nowego działu, w którym będziemy prezentować interesujące receptury cukiernicze. Nie będą to jednak^ zwykle receptury, w których używa się standartowych produktów. Przeds więcej »
R: Panie Dariuszu jest Pan właścicielem przedsiębiorstwa piekarskiego "Oskmba" Sp, z o.o. jednego z najnowocześniej- D.O.: Początek działalności naszej firmy sięga lat trzydziestych ubiegłego stulecia więcej »
15 grudnia 2005 r. w hotelu La Regina w Warszawie odbyto się walne zebranie Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych POLBISCO podsumowujące działalność kończącego się więcej »
POLBISCO powstało w 1996 r. i w chwili obecnej zrze-sza 31 wiodących firm z branży. Głównym celem Sto-warzyszenia jest reprezentacja interesów wspólnych dla polskiego przemysłu czekoladowego i cukiern więcej »
W Niemieckim Związku Dużych Piekarni z Diisseldorfu na rozszerzenie Unii patrzy się bez żadnych emocji, a członkowie tej organizacji nie sygnalizują spadku dostaw. W ich ocenie wynika to z faktu, że - więcej »
Mąka pozyskana z ziarna zbóż chlebowych zawiera kil-ka rodzajów substancji, które mają duży wpływ na jej właściwości użytkowe. Należy do nich m.in. dru- ga pod względem ilościowym frakcja węglowodanów więcej »
Wiedeń. Przyjemne z pożytecznym W dniach 5-8.12.2005 r. w firmie backaldrin International, w Asten odbyto się ostatnie już w tym roku seminarium dla klientów. Wzięli w nim udział piekarze z Warszawy, więcej »
W Dzienniku Ustaw Nr 177 z 2005 r. póz. 1468 opublikowana została ustawa z dnia 29 sierpnia 2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym. Ustawa weszł więcej »