Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Rozszerzenie Unii Europejskiej o 10 nowych krajów członkowskich i zniesienie barier w przepływie towarów między 25 krajami europejskimi zaowocowało spektakularnymi sukcesami polskich eksporterów. "Rok
[...]
Wtym roku obchodzimy 250. rocznicę urodzin Johannesa Chryzostoma Wolfganga Theophila ("Amadé?) Mozarta, który urodził się 27 stycznia 1756 r., a zmarł 5 grudnia 1791 r. Jest to okazja do podjęcia licz więcej »
Poprzedni artykuł zakończyliśmy rozważaniami dotyczącymi przeprowadzania badań marketingowych w gronie klientów, którzy w największym stopniu podejmują decyzję o miejscu dokonywania zakupów pieczywa l więcej »
Torta z oliwą z oliwek jest niezaprzeczalną przedstawicielką tradycyjnego cukiernictwa hiszpańskiego regionu Andaluzji, która z upływem czasu nie straciła nic ze swojej doskonałości, zachowując wszyst więcej »
Podługiej przerwie powracam z artykułami z cyklu Kanony Smaku. Tym razem nie dość, że muszę bez wcześniejszej rozgrzewki napisać tekst, który nie położy Państwa do snu, to jeszcze zostałem poproszony więcej »
Już po raz trzeci w USA odbędą się drużynowe Mistrzostwa Świata Cukierników. Polska weźmie w nich udział drugi raz. Nasi kandydaci już się przygotowują - będziemy o tym pisać w kolejnych numerach "Prz więcej »
Wśród Czytelników "Przeglądu? są piekarze, którzy zamierzają w najbliższym czasie wybudować piekarnię spełniającą wymagania UE. Ponieważ jednym z podstawowych warunków realizacji takiego zamierzenia j więcej »
Grupa Hert z początkiem kwietnia bieżącego roku, otwiera oddział firmy na Dolnym Śląsku, we Wrocławiu przy ulicy Bardzkiej 60. Ta duża inwestycja, ma na celu przybliżenie oferty firmy jej nowym potenc więcej »
Śledząc początki firmy IBIS można dojść do wniosku, że miasto Bydgoszcz nad malowniczą Brdą, jest niekwestionowana kolebką przemysłu maszyn dla branży piekarniczej. Mało firm działających dzisiaj na p więcej »
Podczas targów Sigep w Rimini (21-25.1.2006 r.) rozegrano zorganizowane po raz drugi zawody o Lodowy Puchar Świata. Na starcie stanęły drużyny z Argentyny, Brazylii, Francji, Maroka, Polski, Republiki więcej »
W ramach Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego działa Zespół Rzeczoznawców skupiający na terenie całego kraju wysoko-kwalifikowanych rzeczoznawców, wyspecjal więcej »
Za nami 15. edycja Targów Artykułów Spożywczych, Maszyn i Urządzeń dla Piekarstwa, Cukiernictwa i Gastronomii Interpiek-Polgastro. Tegoroczną edycję przygotowano we współpracy z Akademią Techniczno-Ro więcej »
Trzynaście lat funkcjonowania na rynku polskim i wnikliwe obserwacje dotyczące eksploatacji pieców doprowadziły do zgromadzenia ogromnego doświadczenia, a to z kolei przełożyło się na wszystkie niezbę więcej »
Rozmowy z polskim przedsiębiorcą nie należy zaczynać od słów dzień dobry. Z nieznanych przyczyn utarło się, że wypowiedzenie słów powitania jest tylko formą grzeczności, która poza tym nic nie znaczy. więcej »
Picie herbaty w wielu krajach łączy się z pewnym ceremoniałem. Anglia ma swoją piątą po południu, Turcja specjalne szklaneczki w kształcie smukłej kobiecej kibici, Rosja samowar i duszeszczipatielną h więcej »
Eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik.Małopolski etap turnieju odbył się 25-26 stycznia br. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie. Szkoła ta od lat org więcej »
Rozwiązanie spółki cywilnej lub spółki handlowej niemającej osobowości prawnej, a także zaprzestanie przez osobę fizyczną wykonywania działalności opodatkowanej podatkiem VAT powoduje konieczność zapł więcej »
z mieszanki LIEVI VIT C25 Metoda polegająca na przygotowaniu dwóch ciast ("zaczynu? i ciasta końcowego) Zaczyn 750 g mąki, 250 g Master Lievi Vit C25, 450 g wody, 50 g drożdży, 150 g margaryny o chara więcej »
Zapytano jednego typka, co, jego zdaniem, jest ważniejsze: Słońce czy Księżyc. Księżyc - odpowiedział bez wahania. I wytłumaczył: Słońce świeci w dzień, kiedy i tak jest jasno. A Księżyc świeci w nocy więcej »
? używane piece, maszyny piekarskie, cukiernicze, do lodów, do bitej śmietany - niskie ceny. Tel./fax 071 356 90 09, tel. kom. 607 660 412 ? bardzo duży wybór mieszałek, ubijaczek, dzielarek, rozwałko więcej »
Zgodnie z art. 275 ustawy z 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (Dz.U. Nr 62 poz. 627 z późn. zm.), przedsiębiorca korzystający ze środowiska jest zobowiązany do ponoszenia z tego tytułu opła więcej »
Konieczność poszukiwania możliwości obniżenia kosztów produkcji związanych z rodzajem i ilością zużywanego paliwa jest jednym z głównych problemów stojących przed użytkownikami ceramicznych pieców pie więcej »
Marek Kozłowski, właściciel piekarni w Szczecinie, w 2000 roku kupił w firmie IRPOL silosy, myjnie do koszy i dwa piece wsadowe rurowe, 4-komorowe o powierzchni wypiekowej 22,60 m2. Piece są bardzo pr więcej »
Ciasto pszenne jest lepko-sprężystą masą, powstającą w wyniku połączenia mąki pszennej z wodą i innymi składnikami receptury na pieczywo. Mechanizm tworzenia się ciasta jest skomplikowany i nie do koń więcej »
Zprzejęciem zakładu pracy (lub jego części) przez nowego pracodawcę mamy do czynienia wówczas, gdy nowy podmiot przejmuje zakład w sensie przedmiotowym (jako placówki zatrudnienia), to znaczy gdy do i więcej »
Świąteczna inspiracja Mus czekoladowo-imbirowy 7 żółtek, 65 g cukru pudru, 240 g śmietany, 18 g żelatyny, 180 g wody, 100 g likieru imbirowego, 900 g bitej śmietany, 600 g ciemnej czekolady. Sposób wy więcej »
Co to jest dobry chleb? To taki chleb, który się je ze smakiem, który nie kruszy się następnego dnia i taki, za którym się tęskni, gdy go nie ma. Radomscy piekarze podjęli walkę o klienta, którego chc więcej »
Kontynuując doniesienia z seminarium w Solingen w listopadzie 2005 r., należy wspomnieć o znacznym postępie techniczno-technologicznym w produkcji lodów, który daje się zauważyć w ostatnich latach. Je więcej »
Tegoroczne targi Sigep (Rimini, 21-25.01.2006) zgromadziły wiele firm z włoskiej czołówki przemysłu lodziarskiego oraz znacznie większą liczbę mniejszych, z których większość specjaliści branży lodzia więcej »
Firma Stable Micro System opracowała nowy test do badania sprężystości bardzo cienkich, przypominających folię, produktów żywnościowych. Test wykonywany jest przy użyciu specjalistycznego oprzyrządowa więcej »
Rozpoczynamy cykl krótkich felietonów dotyczących szkolnictwa zawodowego. Autor wyjaśnia podstawowe zasady obowiązujące strony zaangażowane w kształcenie zawodowe (pracodawca - młodociany pracownik/uc więcej »
Poznaliśmy już nadzienia, których podstawowym składnikiem jest kuwertura: gianduję i ganasz, produkowany metodą klasyczną. Istnieją również inne metody przygotowania ganaszu, które warto poznać. Produ więcej »
Spółka T&L Polska powstała w 2004 roku i szybko zyskała renomę na rynku składników przemysłowych, dostarczając skrobię do przemysłu papierniczego i produkcji tektury. W konsekwencji polski oddział T&L więcej »
Tego nie pamiętają nie tylko najstarsi górale, ale i piekarze. Na przestrzeni niespełna 100 dni mąka żytnia, jeden z naszych podstawowych surowców do wypieku, zdrożała o blisko... 40 proc. i w ekspres więcej »
Jedzenie pączków w Tłusty Czwartek nie jest w Polsce niczym niezwykłym - w tym dniu każdy zjada przynajmniej jednego. Są jednak i tacy, którzy zajadają się nimi niemal bez końca. To oni właśnie byli g więcej »
Biszkopt czekoladowy 800 g całych jajek, 360 g cukru, 50 g SUCREA Bisquita (emulgator), 320 g mąki pszennej, 2 g soli, 50 g kakao w proszku, 15 g proszku do pieczenia. Sposób wykonania: Wszystkie skła więcej »
Burza w sprawie podatku VAT od chleba przekazywanego na cele dobroczynne trwa. Ministerstwo Finansów twierdzi, że firmy, które przekazują żywność (i nie tylko) osobom potrzebującym nie powinny płacić więcej »
WPolsce przez całe lata kawą po turecku nazywano naturalną, byle jak zmieloną kawę zalaną wrzątkiem. Zagryzano ją fusami i uważano za godną podania nawet na eleganckim przyjęciu. Na tyle wrosła w pols więcej »
Bulgari - mała firma dużym eksporterem Przykład włoskiej, rodzinnej firmy cukierniczej Bulgari dowodzi, że sukcesy eksportowe mogą odnosić także stosunkowo mali producenci. Zatrudniająca zaledwie 32 p więcej »
W odpowiedzi na częste zapytania i prośby o wskazanie dobrych metod przygotowania ciast na pieczywo chlebowe wypiekane z ciast o różnych proporcjach mąki żytniej do pszennej, proponuję skorzystanie z więcej »
Podstawowa rola żywności, to dostarczanie składników odżywczych i zaspokajanie potrzeb człowieka w zakresie energii. Coraz częściej mówi się, że powinna ona charakteryzować się również cechami funkcjo więcej »