Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Włoskie lody niskokaloryczne
Włoska firma PreGel podała szczegóły dotyczące nowej linii produktów do wyrobu lodów niskokalorycznych stworzonej we współpracy z brytyjskim koncernem cukrowym Tate & Lyle. Nowości te zawierają Rebala
[...]
Poruszane dotychczas tematy w większości dotyczyły "wnętrza" przedsiębiorstwa. Poprzez wskazanie na szereg istotnych punktów przy konstruowaniu oferty rynkowej, staraliśmy się uwrażliwić Czytelników i więcej »
Słodycze lubimy prawie wszyscy. Aż 98 proc. dorosłych i dzieci zajada się batonami, aby sprawić sobie małą przyjemność lub zaspokoić głód, nie zastanawiając się przy tym nad skutkami ich konsumpcji. S więcej »
Na tegorocznych, największych na świecie targach żywności ekologicznej - Biofach 2006 - obecność polskich wystawców była szczególnie zauważalna, bowiem Polska była na tej imprezie "Krajem roku". Dla w więcej »
Problematyka oceny zgodności z zasadniczymi wymaganiami oraz ustawa o systemie oceny zgodności z 2004 r. wraz z rozporządzeniami wykonawczymi opartymi na tej ustawie - nabrały z chwilą wejścia Polski więcej »
Po czterech miesiącach akcji "Chleb dla serca" trudno o jednoznacznie pozytywną ocenę tego przedsięwzięcia. Godna poparcia, interesująca idea jest realizowana w sposób daleki od oczekiwań. Akcja zaini więcej »
Najlepsze co piekarz może dać ludziom, to chleby ze zbóż ekologicznych. W dzisiejszych czasach wypiek takiego chleba nie jest łatwy. Jeszcze sto lat temu każdy chleb był ekologiczny - nie stosowano śr więcej »
14 marca 2006 r. w Hotelu 500 w Strykowie odbyła się prezentacja dla cukierników z centralnej Polski. Organizatorami były firmy: PLUS z Łodzi oraz Barbara Luijckx z Inowrocławia. Firma Barbara Luijckx więcej »
Już po raz trzeci w USA odbędą się drużynowe Mistrzostwa Świata Cukierników. Polska weźmie w nich udział drugi raz. Przygotowania naszych kandydatów nabierają tempa. Czas więc, by ich przedstawić. Dru więcej »
10 Międzynarodowe Targi Gastronomiczno-Hotelarskie EuroGastro, które odbyły się w dniach 23-25 marca br. w Warszawie, upłynęły nie tylko pod znakiem jubileuszu. Olbrzymie zainteresowanie zwiedzających więcej »
Inspekcji sanitarnej nie pytamy o legitymacje. Ze względów oczywistych nie pytamy, gdy inspekcję znamy. Nie pytamy również wtedy, gdy inspekcję widzimy pierwszy raz w życiu. Nie pytamy nawet, gdy obli więcej »
Dla większości z nas herbata to napój podawany na gorąco albo na zimno, niekiedy z dodatkami smakowymi: sokami owocowymi, przyprawami korzennymi, mlekiem lub alkoholem. Tymczasem przepisy kulinarne, w więcej »
Po pierwsze. Sygnały o nasilających się przypadkach występowania tej wady (choroby) pieczywa w ostatnim okresie, co z jednej strony nie jest niczym szczególnym w czasie letnim, natomiast niepokojącym więcej »
Już po raz drugi Nestlé i Sudety-IT Status organizują konkurs Hit sezonu. W eliminacjach regionalnych uczniowie mieli do wykonania deser familijny tzn. przeznaczony dla dzieci i dorosłych oraz deser b więcej »
Krajowa Rada Suplementów i Odżywek powstała w 2004 r; jej Kongres odbył się 17 lutego br. w Warszawie. Po otwarciu kongresu przez wiceprezes KRSiO Katarzynę Wójcicką, zebranych gości powitał Zbigniew więcej »
Tegoroczne targi słodyczy ISM w Kolonii (29.1-1.2.) odbyły się w znacznie spokojniejszej atmosferze niż przed rokiem czy dwoma. Powszechnie odczuwana recesja w gospodarce i wysokie bezrobocie (Niemcy więcej »
Profesja baristy pojawiła się w Polsce dopiero niedawno. Króciutką historię mają też zawody o tytuł mistrza wśród nich. Tempo naszego "dorastania" jest jednak imponujące. Rośnie liczba baristów, a poz więcej »
Z uwagi na rosnące koszty pracy oraz konieczność zwiększenia wydajności i jakości, maszynowa obróbka ciasta na chleb jest w polskich piekarniach coraz bardziej powszechna. Jednak w wielu przypadkach z więcej »
To wojna bez rozlewu krwi", wojna bez zwycięzców, ale z pokonanymi. Wydaje się łatwym i skutecznym sposobem walki z "przeciwnikiem", bywa niebezpiecznym orężem - jak bumerang wraca do tego, kto tę wal więcej »
Muzeum Chleba w Radzionkowie istnieje od 2000 roku. Z wielkim entuzjazmem i szczerym poparciem śledziliśmy moment jego powstania i rozwój. Dobrze, że muzeum, założone i prowadzone przez pasjonata piek więcej »
Bilans "Nocy Pieczenia" - imprezy zorganizowanej wspólnie przez Centralny Związek Niemieckiego Rzemiosła Piekarskiego i związaną z tą organizacją Spółdzielnię Reklamową, a zainicjowanej przez agencję więcej »
Wiosna z Dilmah Dilmah Easter Pack to wiosenno-świąteczny zestaw herbat i ziół Dilmah przygotowany przez firmę Gourmet Foods. Składa się na niego 60 saszetek wyśmienitych herbat. Dla tradycjonalistów więcej »
Nowy sezon lodziarski rozpoczęty, a wraz z nim na rynku pojawiły się nowe produkty, które od kilku miesięcy promowane były na targach lodziarskich i cukierniczych. A oto, co czołowe firmy lodziarskie więcej »
? używane piece, maszyny piekarskie, cukiernicze, do lodów, do bitej śmietany - niskie ceny. Tel./fax 071 356 90 09, tel. kom. 607 660 412 ? bardzo duży wybór mieszałek, ubijaczek, dzielarek, rozwałko więcej »
Pana inicjatywy powstało Podlaskie Koło Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. Co ostatecznie przekonało piekarzy Podlasia, że łatwiej pracować wspólnie niż każdemu z osobna? Rzemiosło piekarskie więcej »
Wjednej z firm miało miejsce następujące zdarzenie. Pracodawca, nie do końca zadowolony z pracy swojej załogi, zatrudnił nowego cukiernika. Po miesiącu pracownik poprosił szefa o rozwiązanie umowy. Za więcej »
Agart, to jedna z największych, działających w północno- zachodniej Polsce hurtowni dla piekarzy i cukierników. 25 lutego Agart zorganizował dla swoich klientów z województw: wielkopolskiego, lubuskie więcej »
Za nami półfinały drugiej edycji konkursu "Plejada Słodkich Pomysłów" organizowanego przez firmę Martin Braun Sp. z o.o. Od 28 lutego do 9 marca odbyły się regionalne etapy konkursu, kolejno w Warszaw więcej »
Kupując w sklepie chleb sandomierski, nie zastanawiamy się skąd się on wziął. Nazwa sugeruje, że pochodzi z Sandomierza, jednak nic bardziej mylnego. Pomysłodawcą tej nazwy i rodzaju chleba był Karol więcej »
Podczas pierwszego dnia targów EuroGastro-EuroSweet miało miejsce niecodzienne wydarzenie. Konkurs-wystawa EuroSweet 2006 zjednoczył siły dwóch polskich organizacji cukierniczych: Stowarzyszenia Cukie więcej »
W poprzednich częściach cyklu poznaliśmy różne rodzaje nadzień do pralin produkowanych na bazie czekolady. Zaprezentowaliśmy również szybki sposób na wykonanie trufli, z wykorzystaniem gotowych, okrąg więcej »
Jak to się stało, że jest Pan w branży piekarskiej? Pańskie wykształcenie daje Panu zupełnie inne możliwości. Już na początku mnie Pan demaskuje. Rzeczywiście, miałem zostać tłumaczem, a nie handlowce więcej »
Powszechnie wiadomo że w ostatnich latach konkurencja na rynku wyrobów piekarniczych znacznie się zaostrza. W latach dziewięćdziesiątych powstało w naszym kraju bardzo wiele małych, średnich i dużych więcej »
Praca jest często źródłem przyjemności" to słowa Voltaire?a, które w pełni odzwierciedlają ścieżkę życia poznańskiego rzemieślnika Adama Nowaka, który potrafi połączyć intensywną działalność zawodową więcej »
Bernardo Ramazzini opisał astmę piekarzy już w 1713 r. Uznał etiologię choroby jako mechaniczną przeszkodę spowodowaną mąką, która zakleja przewody oddechowe razem ze śliną i utrudnia oddychanie. Aler więcej »
? Elegancka propozycja Degustacje nowych produktów należą już do codzienności w wielu cukierniach i piekarniach. Wiadomo że jest to jeden z podstawowych sposobów na to, by zachęcić klientów do kupna n więcej »
Skrobia naturalna Skrobia jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych w przyrodzie substancji naturalnych, stanowiąc składnik prawie wszystkich roślin. Jest surowcem odnawialnym, gdyż jest stale tworz więcej »