Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów
Czynny podatnik VAT UE, prowadzący podatkową księgę przychodów i rozchodów kupił 10 marca 2006 r. od kontrahenta z Niemiec (płatnika podatku od wartości dodanej) surowce do produkcji. Kontrahent wysta
[...]
"Chleb dla serca" wypiekany jest już przez ponad 150 piekarni w całej Polsce - wszystkie one uzyskały certyfi kat potwierdzający przystąpienie do projektu. Już teraz dzięki nim do sklepów co miesiąc t więcej »
Prawie wszyscy lubią lody, podobnie jak prawie wszyscy lubią owoce, ale dowolne połączenie tych składników w deserze wcale nie gwarantuje, że otrzymamy udany i smaczny produkt. Zbliża się pełnia sezon więcej »
W zakończonym na początku 2006 roku cyklu 11 artykułów specjalistycznych zatytułowanych "Komputer w piekarni i cukierni", kompleksowo omawialiśmy różnorodne zastosowania informatyki w zakładach z bran więcej »
Po decyzjach dotyczących rodzaju reklamy i przekazywanej treści czas na wybór jej nośników, czyli środków (mediów), za pomocą których będzie ona docierać do konsumentów. Do dyspozycji właściciela czy więcej »
Na przełomie marca i kwietnia br. odbyła się dziewiąta edycja Targów Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa Baltpiek oraz jedenasta Targów Wyposażenia i Zaopatrzenia Obiektów Gastronomicznych, Hoteli więcej »
Rosnące spożycie kawy w Polsce tylko w części przekłada się na wypijne w kawiarenkach fi liżanki espresso. Kawą gościmy przyjaciół, "wypełniamy" nią chwilę relaksu z najbliższymi. Tworzą się związane więcej »
Przejęcie znanej fi rmy produkującej pieczywo Nowakowski i Piekarnie przez dwóch dużych zagranicznych inwestorów branżowych stwarza nadzieję, że spółka, niedawno jeszcze bliska bankructwa, może wkrótc więcej »
Piece modułowe szwedzkiej fi rmy Sveba-Dahlen cieszą się wśród polskich cukierników bardzo dużym zainteresowaniem. Co decyduje o ich popularności? Na początek kilka słów o producencie. Firma Sveba-Dah więcej »
Podatnicy kształcący uczniów mają prawo do: 1. Refundacji wynagrodzeń wypłacanych młodocianym oraz składek na ubezpieczenie społeczne od tych wynagrodzeń - świadczenia te fi nansowane są z Funduszu Pr więcej »
Jedną z charakterystycznych cech człowieka jest dążenie do zmian. Procesy zmian przebiegają nieustannie od początku naszej cywilizacji. Zmiany mogą mieć charakter globalny, długotrwały i nieodwracalny więcej »
Związek między rodzajem stosowanej diety a zdrowiem człowieka dostrzegany był od dawna. Hipokrates (470-377 p.n.e.) pisał, że "żywność może być lekiem, a lek żywnością". Świadome wykorzystywanie skład więcej »
Decyzja o utworzeniu nowego zakładu, na odległej od dotychczasowego miejsca pracy i zamieszkania lokalizacji, gdzie wspólnie z mężem prowadzili dochodową cukiernię o ugruntowanej wśród mieszkańców mia więcej »
Na Wielkanocnym Jarmarku Sztuki Ludowej Podlasia, pod białostockim ratuszem, panowała atmosfera starych jarmarków. Na drewnianych straganach około stu wystawców z Podlasia, Kurpi i Grodzieńszczyzny pr więcej »
Dowiedzieliśmy się o toczącym się sporze pomiędzy dwoma sąsiadującymi ze sobą zakładami produkcji spożywczej. Istotą sporu jest prawo sąsiada do uruchomienia na swojej działce nowej działalności produ więcej »
Piekarnię BATON założono w 1991 roku. Od wielu lat fi rma ma ugruntowaną pozycję na lokalnym rynku. Jest znana z szerokiego asortymentu pieczywa o oryginalnym smaku. Swój sukces zawdzięcza systematycz więcej »
W skład jury weszli: Bożena Sikoń (szefowa pracowni cukierniczej Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie i współzałożycielka Clubu Kreatywnych Cukierników), Leszek Truskolawski (właściciel cukierni "U Lec więcej »
Firma Irpol, wychodząc naprzeciw tym wymaganiom, przygotowała w taki sposób swoją ofertę, aby każdy zainteresowany znalazł to, czego naprawdę potrzebuje. Firma przedstawia każdemu kupującemu zazwyczaj więcej »
Przypominamy, że zgodnie z art. 81 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. Nr 173, poz. 1807), każdy przedsiębiorca obowiązany jest posiadać książkę kontroli. Przepi więcej »
Sacher jest tym dla wiedeńczyków, czym dla warszawiaków Blikle, a legenda tortu Sachera dawno już zainteresowała możnych tego świata. Pomysł na ten oryginalny tort czekoladowy narodził się w 1832 r. L więcej »
Coraz większą popularnością w Polsce cieszą się lody serwowane w restauracjach i punktach gastronomicznych. Dla większości konsumentów jest to jednak dość ekskluzywny deser. Nie dziwi więc, że ich pro więcej »
Używane piece, maszyny piekarskie, cukiernicze, do lodów, do bitej śmietany - niskie ceny. Tel./fax 071 356 90 09, tel. kom. 607 660 412 Bardzo duży wybór mieszałek, ubijaczek, dzielarek, rozwałkowywa więcej »
Największa gałąź produkcji słodyczy - czekolady i wyroby czekoladowe - ustabilizowała swoją produkcję na poziomie roku poprzedniego tj. 825 tys. ton o wartości 4,12 mld euro. Wzrost produkcji nastąpił więcej »
Czekolada jest bardzo ciekawym materiałem na dekoracje. Można z niej produkować drobne elementy zdobiące desery, ciasta i torty. Można również przygotować duże eksponaty - ze względu na pracochłonność więcej »
Od 31 stycznia do 3 lutego br. (w tym samym obiekcie i przez pierwsze dwa dni równocześnie z targami słodyczy ISM) odbyła się impreza, podczas której zaprezentowano surowce i dodatki stosowane w produ więcej »
Właściwy sposób wylewania jest warunkiem otrzymania stabilnych i udanych fi gurek i ozdób czekoladowych. Przed wlaniem kuwertury, formę należy przetrzeć suchą, miękką ściereczką, aby usunąć ewentualne więcej »
W Warszawie Szwajcarzy skupieni byli w trzech elitarnych organizacjach: Ognisku Szwajcarskim, Szwajcarskim Towarzystwie Dobroczynności i Szwajcarskim Czerwonym Krzyżu, stanowiących wzór dla podobnych więcej »
W lutym br. odbyły się w Budapeszcie cukierniczo-piekarsko- gastronomiczne targi UKBA. Są one jednym z największych tego rodzaju wydarzeń w Środkowej Europie. Odbywają się co dwa lata, w związku z tym więcej »
Z 25 rodzajów tych herbat, uczestnicy mogli wybrać 10. I tak powstały dania i desery, które oceniło 6-osobowe jury, a degustowali liczni goście galowej kolacji. Uczestniczące w konkursie zespoły przyg więcej »
Dzięki współpracy fi zyków, konstruktorów oraz specjalistów z zakresu elektroniki, techniki ultradźwiękowej i laserowej, a także technologii piekarstwa powstały i zostały już wprowadzone do praktyki n więcej »
Karl Heuft GmbH to najstarszy niemiecki producent pieców piekarniczych, którego początki działalności sięgają 1840 roku, a rozpoczynająca trzeci wiek historia firmy obejmowała produkcję wszystkich sys więcej »
Otyłość, zwłaszcza u dzieci, jest problemem prawie wszystkich krajów zachodniej cywilizacji. Np. w USA od lat 70. odsetek dzieci otyłych wzrósł trzykrotnie. Winą za to zjawisko obarcza się producentów więcej »
Od początku roku szkolnego w szkołach zawodowych kształcących w zawodzie piekarz i cukiernik trwały przygotowania uczniów do konkurowania pod względem wiedzy teoretycznej i umiejętności manualnych. Na więcej »
LODY Z ZIELONEJ BUDKI PRODUKTEM ROKU 2006 Zielona Budka, producent jednych z najbardziej popularnych w Polsce lodów, po raz kolejny (po Laurze Konsumenta 2005) został uhonorowany tytułem przyznanym pr więcej »
Już po raz dziewiąty Rybnik gościł uczniów klas drugich rzemiosła piekarskiego i cukierniczego na Międzyszkolnym Konkursie Piekarsko - Ciastkarskim Szkół Subregionu. Tegoroczna edycja konkursu miała c więcej »
Skrobia składa się z łańcuchów cząsteczek D-glukozy. W każdej reszcie glukozowej są trzy, a w miejscu rozgałęzień łańcucha dwie, wolne grupy hydroksylowe (-OH), zwane też alkoholowymi (rys. 1). Ulegaj więcej »
Święto patrona było okazją do podziękowania wszystkim osobom związanym z produkcją pieczywa i wyrobów cukierniczych. Szczególne podziękowania kierowano do wiodących pracowników zakładów piekarsko-cuki więcej »