Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Antywirusowe oprogramowanie - w dobie powszechnego dostępu do Internetu i stosowania coraz wygodniejszych mechanizmów przenoszenia danych pomiędzy pojedynczymi komputerami, jednostkami w sieciach loka
[...]
MADAKS jest cenionym producentem ekologicznego pieczywa, wytwarzanego według tradycyjnych receptur, na zakwasie chlebowym i żurku. W okresie największego rozwoju fi rmy państwo Mikanowiczowie mieli 6 więcej »
Właściwie trudno jednoznacznie stwierdzić, w czyich kompetencjach powinna leżeć ta analiza. Zapewne wymienić należałoby właściciela, kierownika, lecz również można włączyć te obowiązki do obszaru mark więcej »
Targi dotyczące technologii i technik są wyjątkowo trudnym przedsięwzięciem, wiele maszyn i urządzeń pokazywanych jest w ruchu, co wymaga nie tylko zapewnienia odpowiednich powierzchni ale także wszys więcej »
Badania naukowców z Uniwersytetu Bońskiego dowodzą, że wartość zdrowotna stała się podstawowym czynnikiem decydującym o wyborze produktów spożywczych przez konsumentów. (ZMP "Special Th ema" 6.01. 200 więcej »
Należąca do Zdzisława Sobańskiego i jego małżonki piekarnia Bravo w Ustroniu Morskim może być przykładem jak z powodzeniem rozwijać swoją fi rmę i inwestować znajdując właściwych partnerów w biznesie. więcej »
Dla uwiarygodnienia relacji i wywodów, w rozmowach często zamiast przywoływania imienia Boga (polskie "Bóg mi świadkiem"), słyszy się przysięgę na chleb "na ten chleb"; "na ten dar". Zarówno chleb, ja więcej »
Bez względu na to, czy przyrządzamy espresso, czy kawę po turecku, a nawet (czego nie polecam!) zalewaną wrzątkiem w szklance, koniecznie powinna być ona dobrze upalona i świeżo zmielona. Z tym stwier więcej »
Czy będzie nią przykładowo piekarnia, którą zamierzam w najbliższym czasie wybudować? Takie pytanie skierował do redakcji "Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego" w trakcie dyżurów "gorącej linii" jed więcej »
Gdy nadchodzi lato, rośnie popyt na lody, które mogą wspaniale ochłodzić i orzeźwić. W wielkie upały mamy jednak ochotę nie tylko na coś orzeźwiającego, ale i lżejszego. Wtedy niezastąpiona staje się więcej »
l masywne rury ze specjalnej stali o grubości 5,5 mm i średnicy 35 mm umożliwiają wysoką stabilność temperatury pieca (żywotność rur min.30 lat), l trwała modułowa budowa pieca (bez masy szamotowej) u więcej »
W dniach 26-28 kwietnia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu po raz dziewiąty odbyły się ogólnopolskie konkursy: cukierniczy i piekarski. Jak co roku, zorganizowały je: Zespół Szkół Przemy więcej »
Przemija czas, przemija pamięć... wiele pięknych zawodów rzemieślniczych uleciało z życia i pamięci. Może się okazać, że w niedalekiej przyszłości także zawód piekarza i cukiernika, a wraz z nimi ich więcej »
Polscy przedsiębiorcy od dawna potrafi ą wykorzystywać podstawowe narzędzia komunikacyjne dostępne za pośrednictwem Internetu. Jednak w sieci, dynamiczniej niż w innych mediach, rozwijają się nowe, co więcej »
Prowadzę cukiernię, jestem podatnikiem podatku od towarów i usług. Równocześnie jestem właścicielem lokalu użytkowego, który kupiłem 20 lat temu. Lokal ten udostępniłem na czas nieoznaczony do nieodpł więcej »
LETNIE SMAKI DILMAH Firma Gourmet Foods, importer i dystrybutor herbat Dilmah w Polsce, przygotowała na tegoroczne lato 3 nowe propozycje smakowe czarnych herbat aromatyzowanych. Pear Tea (herbata o s więcej »
Zielona Budka wprowadza w tym sezonie nową linię wykwintnych lodów: Premium Tradycyjne, adresowanych do osób ceniących produkty najwyższej jakości. Linia ta obejmuje trzy smaki: Aksamitnie śmietankowy więcej »
Program PDŻ został uruchomiony 1 maja 2004 roku i uznany przez Komisję Europejską. Otwarty jest dla każdego przedsiębiorcy państwa członkowskiego Unii Europejskiej, przy czym prawo zgłaszania wniosków więcej »
Jeszcze na początku XX w. słynne w Warszawie piekarnie prowadzili liczni przedstawiciele rodów osiadłych w Warszawie w XVIII lub XIX w. Przykład mogą sta-nowić bracia Ludwik i Edward Rode, potomkowie więcej »
Polagra-Food to największe nie tylko w Polsce, ale i w Europie Środkowej i Wschodniej targi przemysłu spożywczego. Do tegorocznej edycji pozostało zaledwie 5 miesięcy. Tym razem spotkanie w międzynaro więcej »
Pracownica zatrudniona na produkcji, która niedawno urodziła dziecko, przyniosła mi podanie, że chce pracować na pół etatu. Czy muszę się na to zgodzić? Wolałbym, żeby poszła na urlop wychowawczy. Z d więcej »
Standaryzacja własności technologicznych mąki oznacza produkcję mąki o jakości oczekiwanej przez piekarzy, tj. oferowanie podstawowego surowca piekarskiego o wyrównanym i stabilnym poziomie własności więcej »
Zorganizowana przez Radę Gospodarki Żywnościowej konferencja "Stan i perspektywy przemysłu rolno-żywnościowego" (17-18 maja br. w Miedzeszynie) miała służyć wypracowaniu propozycji dotyczących rozdzia więcej »
Targi Salima i organizowane jednocześnie targi młynarstwa, piekarstwa i cukiernictwa mbk, targi hotelarskie i gastronomiczne Inteco oraz targi winiarskie Vinex zgromadziły 1100 wystawców. Odwiedziło j więcej »
Zaproszono nas na konferencję prasową zapowiadającą tegoroczne targi SIAL. Odbędą się one w dniach 22-26 października w Paryżu. Organizatorzy przewidują, że na powierzchni 200 tys. m2 zgromadzą ponad więcej »
Zatrudniam 20 pracowników, 3 emerytów na pół etatu i 6 uczniów. Ponadto "mam na stanie" 2 kobiety na urlopach wychowawczych i jedną na urlopie macierzyńskim. Czy mam obowiązek składania deklaracji do więcej »
Światowa produkcja cukru, według danych fi rmy informacyjnej F.O. Licht, w sezonach cukrowniczych (liczonych od 1 września do 31 sierpnia) 1997/1998-1999/2000 wynosiła średnio 132,9 mln t w przelicze więcej »
We wszystkich częściach naszego cyklu podkreślaliśmy rolę ważnych czynników, które należy brać pod uwagę podczas pracy z kuwerturą, aby uzyskać dobre efekty i perfekcyjną jakość produktów czekoladowyc więcej »
Półki sklepowe aż się uginają od najróżniejszych opakowań herbaty. Oferta obejmuje głównie marki handlowe. Dilmah - to chyba jedyna albo jedna z nielicznych na naszym rynku marek producenckich. Dilmah więcej »
AWIMEX, działająca od 12 lat na obszarze południowo-wschodniej Polski hurtownia branżowa, już po raz szósty zorganizowała majówkowe spotkanie. Goście, ciekawi wielu obiecanych atrakcji i pamiętający u więcej »
Ofi cjalna nazwa organizacji podawana jest w języku francuskim lub angielskim (Union Internationale de la Boulangerie et de la Boulangerie-Pâtisserie, International Union of Bakers and Bakers-Confecti więcej »
Kawiarenki i restauracje pojawiają się tu jedna po drugiej. Powoli wypierają tak modne niegdyś sklepy znajdujące się przy tej ekskluzywnej ulicy. Dziś warszawiacy na zakupy wolą pójść do centrum handl więcej »
Piekarnia Wiesława Jasińskiego mieści się w Gąbinie nieopodal Płocka. Właściciel kultywuje tradycje piekarskie zapoczątkowane przez jego dziadka. Kartki z kalendarza... Rok 1918 - w nowo powstałej pie więcej »
Chiny mogą stać się dla polskich producentów ogromnym rynkiem zbytu. Zdaniem "Pulsu Biznesu" najlepiej zacząć od Hongkongu. Jest on atrakcyjny dla eksporterów, zwłaszcza dla producentów towarów wysoki więcej »
Najważniejszym surowcem wykorzystywanym do produkcji czekolady i wyrobów czekoladowych jest ziarno kakaowe, będące nasieniem drzewa kakaowego (Th eobroma Cacao L.), uprawianego w krajach o klimacie tr więcej »