Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)
Technologie gazowe Linde dla przemysłu mięsnego. Chłodzenie i mrożenie z wykorzystaniem gazów ciekłych
Obecnie można zaobserwować wzrost zainteresowania tą technologią. Przyczyniają się do tego zarówno rosnące wymagania jakościowe rynku, jak i szybki rozwój produkcji wyrobów gotowych oraz formowanych p
[...]
Procesy zachodzące w mięsie w pierwszych 24 h post mortem W pierwszych 24 h po uboju występuje szereg procesów biochemicznych i strukturalnych w mięśniu, który przekształca się w tym czasie w mięso. O więcej »
Chłodnictwo niskotemperaturowe w zakresie temperatur wrzenia czynnika -50°C 3 -100°C w typowych parowych instalacjach ziębniczych oparte było do niedawna głównie na czynniku R13. Ponieważ był to czynn więcej »
Przedstawiono dynamiczny model matematyczny komory chłodniczej przystosowanej do schładzania i zamrażania mięsa. Model ma charakter teoretyczny. Wykorzystano w nim równania nieustalonego przepływu cie więcej »
Zagospodarowanie mięsa końskiego związane jest z zastosowaniem nowoczesnych technologii zamrażalniczych, szczególnie w aspekcie poprawy barwy mięsa bezpośrednio po uboju oraz możliwości kształtowania więcej »
Pojęcie chłodnictwo wielobranżowe pojawiło się w latach 60-tych, kiedy to chłodnie składowe budowane pod usługowe zamrażanie i przechowywanie towarów obcych, w tym mięsa, rozpoczęły własną produkcję w więcej »
Sezon zimowy dla branży chłodniczej to okres podsumowania i oczekiwania na czas, kiedy chłód nie będzie stanowić powodu do narzekań, lecz zaczynie być towarem pożądanym na rynku. Dla użytkowników urzą więcej »
Układy wody chłodniczej występują praktycznie we wszystkich dziedzinach przemysłu. Całkowite zużycie wody w Polsce po roku 2000 wyniosło około 7000 hm3, z czego ponad 50% przypadało na energetykę, a w więcej »
Pierwsza dekada XXI wieku to w Polsce okres intensywnego wzrostu inwestycji w przemyśle mięsnym. Powstające sieci zakładów mięsnych, sklepów, hurtowni postawiły przed wykonawcami obiektów duże wymaga więcej »
Mięso i produkty mięsne jako potencjalne źródło zagrożeń dla zdrowia konsumentów były i są obwarowane licznymi przepisami dotyczącymi ich produkcji na różnych etapach przetwarzania, składowania, trans więcej »
WejEcie Polski do Unii Europejskiej otworzy?o dodatkowe rynki zbytu dla polskich producentów ˝ywnoEci, w tym równie˝ dla producentów mi´sa. Ze wzgl´du na niska cen´ oraz walory smakowe, polskie mi´so więcej »
Wielkość ponoszonych strat gospodarczych związanych z występowaniem wad jakościowych mięsa wieprzowego uzasadnia potrzebę prowadzenia prac badawczych z tego zakresu. W szczególności dotyczy to nie tyl więcej »
Celem pracy było określenie wpływu dodatku mieszanin krioprotekcyjnych zawierających: 1,4% izolatu białek plazmy krwi bydlęcej AMP 600N + 0,4% alginianu sodu lub 1,4% izolatu białek plazmy krwi bydlęc więcej »
W oparciu o zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej oraz uregulowań prawnych przeanalizowano wpływ parametrów zamrażania oraz warunków przechowywania na jakość mięsa mrożonego. Zastosowanie więcej »