Truskawki należą do owoców z grupy jagodowych. Zawierają dużo witamin: C, B 1 , B 2 i A, znaczne ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza i manganu. Truskawki są zasadotwórcze i niskokaloryczne. Owoce m
[...]
Jesienią 2005 roku w siedzibie ONZ w Genewie odbyła się sześćdziesiąta pierwsza sesja Grupy Roboczej ONZ nr 11 do spraw Transportu Szybkopsującej się Żywności. Przewodniczył jej Pan Ould Khou Sid?Ahme więcej »
Technologia zamrażania kriogeniczno-owiewowego polega na połączeniu dwóch różnych metod mrożenia żywności a mianowicie: bardzo szybkiego podmrożenia przy użyciu ciekłego azotu lub skroplonego dwutlenk więcej »
Wykazanie naruszania ozonu w środowisku ujęte w Protokole Montrealskim (1987) i emisji gazów cieplarnianych, którą zajmuje się protokół z Kioto (1997) doprowadziły do dużej zmiany we wszystkich zastos więcej »
Konferencja służb technicznych chłodni odbyła się w 28.03.06 r. w hotelu "Wodnik" koło Bełchatowa. Konferencje poświęcone tej tematyce mają już kilkuletnią tradycję. Odbywają się raz w roku i cieszą s więcej »
Przeprowadzono badania wrzenia i skraplania czynnika chłodniczego w przepływie w warunkach zaburzeń występujących w urządzeniach chłodniczych. Rozwój lub zanik przemian fazowych wywoływano przez jedno więcej »
Economy Line firmy Küba Kältetechnik GmbH z Baierbrunn w górnej Bawarii rozszerzy?a zakres dost ´pnych na rynku wyrobów o nowe, innowacyjne produkty. Zosta- ?y one zgrupowane w typoszeregu ch?odnic po więcej »
Instalacje chłodzenia pośredniego znajdują coraz powszechniejsze zastosowanie zarówno w urządzeniach klimatyzacyjnych, jak i chłodniczych. Nośnik ciepła przepływający w chłodnicy odbiera ciepło od chł więcej »
Zorganizowanie efektywnego systemu zbiórki, odzysku i recyklingu odpadów, spełniającego wszystkie wymagania ochrony środowiska, jest niezwykle trudne. W szczególności dotyczy to substancji zubożającyc więcej »
Chłodnictwo z racji charakteru świadczonych usług powiązane jest z wieloma branżami przemysłu spożywczego, zwłaszcza mięsną i owocowo- warzywną. Produkcja żywności regulowana jest licznymi aktami praw więcej »
Zasadniczym celem badań było określenie wpływu kontrolowanej atmosfery CA (4% CO 2 , 3% O 2 , 93% N 2 ) na kinetykę zmian zawartości witaminy C i barwników chlorofilowych podczas chłodniczego przechow więcej »