Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Niniejszy artykuł poświęcony jest motywowaniu pracowników firm z branży piekarniczo-cukierniczej. Odchodzi on nieco od głównego nurtu wiedzy marketingowej i wkracza mocno w rejony nauk o zarządzaniu,
[...]
W dniu 17 września 2005 r. w Bielsku-Białej odbyła się miła uroczystość - obchody "Święta Chleba? już od 6 lat organizowane przez tutejszy Cech Rzemiosł Spożywczych i Małej Przedsiębiorczości oraz Koł więcej »
Dożynki to Święto Dziękczynienia za zbiory, to wielowiekowa tradycja bardzo ważna w polskiej kulturze i tożsamości. To najlepsza okazja do podziękowania za całoroczny trud rolnikom i wszystkim produce więcej »
Gorąca jak piekło, czarna jak noc i słodka jak miłość - tak zachwalają swoją kawę Włosi. Jednak to nie oni są europejskimi liderami w konsumpcji tego aromatycznego i zarazem pobudzającego napoju. Pona więcej »
Znana gdańska firma piekarska rodziny Szydłowskich we wrześniu uroczyście obchodziła jubileusz 60-lecia działalności. Do Opery Bałtyckiej, na okolicznościowy koncert Szydłowscy zaprosili znamienitych więcej »
Zestawy dzieląco-formujące oferowane przez IBIS to wzorcowy przykład "przyjaznego? połączenia wysokiej klasy rozwiązań technicznych z wymogami tradycyjnych metod obróbki i formowania ciast na podstawo więcej »
We wrześniu br. Warmińsko-Mazurska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Olsztynie obchodziła 60-lecie istnienia. Jubileusz był okazją do podsumowania jej dotychczasowej działalności i odznaczenia zas więcej »
Kierowanie procesem fermentacji i kształtowanie smaku chleba Rys. 6. Temperatura a rozwój drobnoustrojów. Przegląd Piekarski i Cukierniczy grudzień 2005 Tabela 3. Zależność między temperaturą kwasu a więcej »
A więc stało się - najpierw podjęta została decyzja o tym, że w Twoim zakładzie konieczna jest wymiana oprogramowania, a następnie, spośród wielu dostępnych na rynku systemów, wybrałeś ten, który uzna więcej »
Lody soft polewa się najczęściej ręcznie sosami z butelek. Z czasem wytworzył się zwyczaj ceniony przez klientów, że to oni decydują o tym, jakim sosem polać zamówioną porcję lub w jakiej czekoladzie więcej »
Marka "Master Martini?, znana w Europie od wielu lat, zadebiutowała na polskim rynku w lipcu 2004 r., z chwilą stworzenia przez koncern Unigra? Spa, bezpośredniego przedstawicielstwa firmy Master Mart więcej »
A) Ciasto biszkoptowe 1000 g Mix Rolada Biszkoptowa (AM30AL), 700 g jajek, 150 g wody. Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem wymieszać i ubijać przez 15 minut na maksymalnych obrotach. Wyłożyć p więcej »
Tegoroczna edycja targów Polagra-Food przyniosła kolejne rekordy, zarówno jeśli chodzi o liczbę wystawców jak i zwiedzających. Była pełna wyzwań ale równie bogata w sukcesy tych, którzy stanęli do ryw więcej »
Forum Cukiernicze, organizowane podczas targów Polagra-Food przez Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP, to tradycyjnie już Mistrzostwa Polski Cukierników. Tegoroczną nowością było poł więcej »
Twarde, ciemnobrązowe wypieki, robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, cukru, miodu, silnie przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatoło więcej »
Jeden z dwóch paneli organizowanych przez redakcję "PPiC? podczas ostatnich targów Polagra-Food został zatytułowany "Polski chleb - tradycja i współczesność. Aspekty technologiczne i ekonomiczne.? Imp więcej »
Ile godzin nadliczbowych rocznie może przepracować pracownik? Zgodnie z art. 151 par. 3 kodeksu pracy liczba godzin nadliczbowych przepracowanych przez pracownika ze względu na szczególne potrzeby pra więcej »
Krem maślano-pomarańczowy 800 g masła, 200 g cukru, 1 jajko, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej. Sposób wykonania: Mas o utrzeç, jajko po czyç z cukrem, podgrzaç i ubiç, po ostudzeniu po czyç z ub więcej »
Duże nadzieje, jakie wiązano z seminarium zorganizowanym przez SITSpoż. i Międzynarodowe Targi Poznańskie podczas targów Polagra-Food sprowadziły do sali konferencyjnej wielu zainteresowanych. Bowiem więcej »
Kształcenie uczniów i kwestia współpracy w tym zakresie między szkołą i zakładem pracy to ważny temat, który od lat leży na sercu nauczycielom zawodu. Dlatego właśnie jeden z organizowanych w tym roku więcej »
Jak powiedzieliśmy na zakończenie poprzedniej części cyklu, zanim czekolada będzie gotowa do użycia, musi jeszcze być poddana temperowaniu, czyli inaczej procesowi wstępnej krystalizacji. Jest on niez więcej »
Specjaliści przewidują, że produkcja opakowań w Polsce będzie systematycznie rosnąć, choćby z tego względu, że zużycie opakowań jest u nas czterokrotnie mniejsze niż w Europie Zachodniej. Według progn więcej »
Krem 40 g cukru, 125 g wody, 85 g SUCREA Fondu Neutralnego, 30 g SUCREA Pasty do lodów Waniliowej, 3 g cynamonu, 600 g ubitej, niesłodzonej śmietany, 300 g przygotowanej kompozycji bakalii (patrz poni więcej »
Już wkrótce ukaże się książka pt. "VADEMECUM PIEKARZA do nauki zawodu" adresowana jest do szerokiego kręgu odbiorców, a szczególnie do: ? właścicieli zakładów piekarskich, ? mistrzów szkolących ucznió więcej »
Trzecie już Warszawskie Święto Chleba obchodziliśmy w niedzielę 2 października, tym razem na Rynku Nowego Miasta. Organizatorem obchodów była Centralna Biblioteka Rolnicza, oraz Cech Piekarzy w Warsza więcej »
Kredyt w 24 godziny? Tak, to już możliwe. I to także w przypadku piekarzy i cukierników. Bank Zachodni WBK oferuje takie rozwiązanie dzięki firmowemu ekspresowi kredytowemu. To rozwiązanie to nie tylk więcej »
Tort gruszkowy ze śnieżną pierzynką (na 1 tort) Ciasto 75 g margaryny, 75 g cukru pudru, 18 g żółtka Eifix, 32 g delikatnego białka cukierniczego Eifix, 200 g mąki pszennej typ 450, 5 g proszku do pie więcej »
Wyroby cukiernicze o właściwościach funkcjonalnych cieszą się dużym zainteresowaniem za oceanem. Czy również Europa da się zauroczyć modą na funkcjonalne słodycze? łodycze, wśród których elitą są wyro więcej »
We włoskim mieście Savigliano (Piemont, prowincja Cuneo) co dwa lata obchodzone jest Międzynarodowe Święto Chleba. Trzecia edycja tej imprezy odbyła się w dniach 22-26 września br. Organizatorzy - wła więcej »
Świat staje się coraz mniejszy, dotarcie na drugi jego zakątek zajmuje coraz mniej czasu. Coraz łatwiej jest nam również dotrzeć do cukierniczych i piekarskich specjalności innych krajów i narodów. Od więcej »