Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Niniejszą publikacją kończymy cykl artykułów, zamieszczanych w kolejnych numerach "Przeglądu?, dotyczących wymagań jakie, zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami, powinny spełniać pomieszczenia
[...]
Niebanalne pomysły podwrocławskiej firmy Taki jubileusz zwykle skłania do refleksji, podsumowania i spojrzenia na historię firmy, ale jak tu o historii pisać, skoro tyle się wokół dzieje, a przed nami więcej »
W tym roku jubileusz 50-lecia swego istnienia obchodziło ICC (International Association for Cereal Science and Technology) - Międzynarodowe Stowarzyszenie na rzecz Nauki i Technologii Zbóż. Ta niezale więcej »
4 września br. Cech Rzemiosł Spożywczych w Szczecinie obchodził 60-lecie istnienia. Uroczystą mszę świętą w intencji wszystkich członków Cechu, ich rodzin i pracowników w bazylice św. Jakuba odprawili więcej »
POLIN & C. włoski producent szczycący się prawie 80-letnim doświadczeniem w branży piekarskiej, cukierniczej i ciastkarskiej prezentuje piec rurowy TV DRAGO - piec "klasyczny? z aparycji, jednakże wyk więcej »
Ceny możemy zdefiniować jako pieniężny wyraz wartości towaru. Z rynkowego punktu widzenia, wyrób piekarski czy cukierniczy jest wart tyle, ile skłonny jest za niego zapłacić klient (a w naszym wypadku więcej »
Wysoka odporność komórek biofilmu ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo i jakość żywności.16 Przegląd Piekarski i Cukierniczy listopad 2005 Biofilm - mikrobiologiczna strategia przetwania 4. Chropowa więcej »
Kiedyś w zamożnych domach trzymano kawiarkę - panią, której zadaniem było zaparzanie kawy, dobieranie do niej śmietanki. Już wówczas traktowano parzenie kawy nadzwyczaj poważnie. Wystarczająco, by nie więcej »
Jeśli po lekturze poprzedniego artykułu z cyklu "Komputer w piekarni i cukierni? doszedłeś do wniosku, że przyszedł czas na wymianę oprogramowania w Twojej firmie (albo jeśli dopiero otwierasz swój za więcej »
W Europie stwierdza się dobrą koniunkturę dla rurowych pieców piekarniczych. Piece te jak żadne inne gwarantują wysoką jakość wypieków oraz oszczędności eksploatacyjne. Również w Polsce w ostatnich ki więcej »
Nowości w lodziarstwie Lody soft to lody rzemieślnicze, wytwarzane w maszynach, które powodują napowietrzenie mieszanki lodowej od 30 do 80 proc. Sposób konstrukcji mechanizmu wyprowadzającego lody z więcej »
"Ileż to pracy i modlitwy w uprawę roli włożyć trzeba żeby mieć na stole, na białym obrusie świeży bochen chleba? "Święto Chleba? - tradycja ta ma szczególne znaczenie w Polsce, "gdzie okruszynę chleb więcej »
Pomysł zorganizowania Święta Chleba zrodził się 10 lat temu - wspomina Bożena Pławska, wójt gminy Bogdaniec niedaleko Gorzowa Wielkopolskiego. Jego autorem jest Wojciech Sadowski z Lubuskiego Muzeum i więcej »
Konferansjerkę poprowadziła aktorka Grażyna Zielińska. Teatr z Orońska przedstawił "Obrzęd pieczenia chleba?. Wystąpił zespól folklorystyczny "Puszcza Zielona?. Przy gwieździe wieczoru, zespole folk r więcej »
Biszkopt czekoladowy 450 g margaryny o charakterystyce masła Gioia (AG1FAB/AG1GAB), 380 g cukru pudru, 450 g prawdziwej czekolady deserowej Ariba (AQ49DH), 400 g żółtek, 650 g białek, 380 g cukru krys więcej »
Za nami kolejna edycja Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego Polagra-Food, największej w naszej części Europy imprezy targowej tej branży. Wzięło w niej udział 1300 wystawców i firm reprezento więcej »
Dokumentowanie przez podatnika zakupu produktów rolnych zależne jest od statusu sprzedawcy, a także od źródła pochodzenia tych produktów. I tak. Gdy sprzedawca nie jest producentem towarów (sprzedawan więcej »
Tradycja to też kapitał. Setki eksponatów dotyczących produkcji miodu Przepisy Marka Sobkowiaka Trufle orzechowo- -pomarańczowe Nadzienie orzechowe 100 g pasty z orzechów laskowych (100%, bez cukru), więcej »
Tegoroczne radomskie święto chleba - jak dawniej - miało miejsce w Muzeum Wsi Radomskiej. Zorganizowana przez niedawno odrodzony Cech Piekarzy (była to już 7. z kolei - dawniej święto organizował Cech więcej »
Komitet ds. spraw Bezpieczeństwa i Jakości Żywności Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z POLBISCO - Stowarzyszeniem Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych więcej »
Emulgowanie jest ważnym zabiegiem w nowoczesnej produkcji żywności. Emulgatory dodane do sosów do sałatek, chleba i innych wypieków wpływają na utrzymanie właściwej jakości i świeżości produktu. W gru więcej »
Sfermentowane, wysuszone i oczyszczone ziarna kakaowe poddaje się prażeniu. Jest to bardzo ważny etap przetwórstwa, spełniający kilka funkcji. Jego celem jest przede wszystkim rozwinięcie aromatu. Pra więcej »
Jak co roku, w pierwszą sobotę września punktualnie o godz. 12 rozpoczęły się poznańskie obchody Święta Chleba. Obchody zgromadziły tłumy poznaniaków, a ukazanie się Poznańskich Koziołków dało sygnał więcej »
Międzynarodowe Targi Chleba w Jaworze, w zamiarze organizatorów, mają być najbardziej znaczącą w kraju imprezą handlową, kulturalną i towarzyską braci piekarskiej. W ubiegłych latach było różnie. Nato więcej »
Artykuł stanowi skróconą wersję referatu wygłoszonego podczas panelowej dyskusji na Polagrze Food 2005 8 Przegląd Piekarski i Cukierniczy listopad 2005 ostatnim okresie daje si´ zaobserwowaç w produkc więcej »
500 g SuMix Choco, 175 g jajek, 150 g oleju, 112 g wody. Sposób wykonania: Połączyć wszystkie składniki i mieszać przez ok. 3-4 minut. Następnie wylać do formy "Róża? i wypiekać w temperaturze 190-C p więcej »
W reklamie nie wszystko jest dozwolone (korespondencja z Holandii) Wydaje się, że Holendrzy żyją zdrowo i sportowo. Biegają w ciągu dnia i po zmroku. Jeżdżą na rowerze jeszcze zanim opanują sztukę cho więcej »