Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Przepisy Radosława Raka
Keks jabłkowy z posmakiem dzikiej róży 325 g jajek, 325 g cukru, 375 g mąki krupczatki, 225 g orzechów włoskich grubo mielonych, 225 g masła, 1000 g jabłek pokrojonych w kostkę, 30 g proszku do piecze
[...]
W I części artykułu autorzy opisali style negocjacji i etapy procesu negocjacji. Debata W początkowej fazie negocjacji istnieją dwie różne, niekiedy skrajne propozycje rozwiązań. Etap debaty polega na więcej »
Dobre espresso, jak już pisaliśmy wymaga by byty spełnione trzy warunki: dobry ekspres do kawy, wykwalifikowany barista i dobra kawa. Wydaje się, że w dzisiejszych czasach, kiedy półki sklepów specjal więcej »
W pierwszej części naszego cyklu artykułów na temat dotacji inwestycyjnych omówiliśmy pewne ogólne wskazówki na temat tego jak zabrać się osobiście bądź z pomocą firmy doradczej za opracowanie dokumen więcej »
Posłowie uchwalili, że osoby rozpoczynające działalność od 25 sierpnia 2005 r. korzystać będą z ulgi w opłacaniu składek na ubezpieczenia. Przez 2 lata mogą płacić składki od podstawy równej 30 proc. więcej »
Prezentujemy kolejną informację z cyklu: pomieszczenia socjalne piekarni w świetle aktualnie obowiązujących przepisów. Przypominamy, że podstawę określającą w sposób szczegółowy wymagania w tym zakres więcej »
Pomadka mleczna pod nazwą krówka jest jednym z najpopularniejszych cukierków w Polsce. Trudno jest określić, kto i kiedy rozpoczął produkcję tych wyrobów na skalę przemysłową. Prawdopodobnie jednak oj więcej »
W poprzednim numerze "PPiC" rozpoczęliśmy nowy cykl tematyczny związany z organizacyjnymi aspektami wdrażania informatyki w zakładach branży piekarsko-cukierniczej. Hasłowo omówiliśmy najważniejsze fa więcej »
Spotkanie Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa z zastępcą Głównego Inspektora Sanitarnego Markiem Ludwikiem Grabowskim, które odbyło się 9 sierpnia br. poświęcone było przede wszystkim współpracy R więcej »
Polski rynek lodów charakteryzuje się dużą sezonowością, ze szczytem sprzedaży latem. Mimo usilnych działań specjalistów od marketingu, starających się wykreować lody na produkt całoroczny, wciąż gwar więcej »
ciasto Panettone Składniki I etap 3000 g Mix Panenone FIORFIORE LIEVI-VIT, 12 75 g wody, 15 g drożdży, 450 g margaryny MELANGE (z dodatkiem masla), II etap 1050 g FIORFIORE L1EVI - VIT mix panettone, więcej »
Od l stycznia 2006 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 WE w sprawie higieny środków spożywczych. Rozporządzenie to stanowi podstawowe zasady dla przedsiębiors więcej »
Gdzie po raz pierwszy dostrzeżono węźlaste, srebrzystolistne drzewko oliwne i kiedy rozpoczęto wykorzystywanie jego niepozornych owoców - nie wiadomo. We- V ) dług wszelkich znaków na niebie i ziemi, więcej »
Nie tylko w Niemczech, ale także w innych krajach le- zących na północy Europy, mrożona pizza stalą się K absolutnym klasykiem w sklepowej lodówce. Na nie- J VJ zwykły sukces tego produktu złożyło się więcej »
Od l września 2005 r. uległy zmianom zasady wypłacania świadczeń rodzinnych. W okresie zasiłkowym, rozpoczynającym się l września 2005 roku, który trwać będzie do 31 sierpnia 2006 r., ograniczony zost więcej »
Właściwości tłuszczów zależą w największym stopniu od składu kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe nienasycone zawierają w łańcuchu węglowym jedno (monoenowe) lub więcej wiązań podwójnych (polienowe). więcej »
W 1992 r, przez Zakład Piekarskiego, kierunkiem prof. Z. Ambroziaka, "Raporcie 0 stanie w Polsce" w rozdziale "Rozwój i Postęp Techniczny" czytamy: "Uważamy, że tylko pełna symbioza technologii uwzglę więcej »
Kakaowce uprawiane są w krajach międzyzwrotnikowych. Strefa lasów tropikalnych, wilgotny i bezwietrzny klimat, a także stalą, wysoka temperatura stwarzają idealne warunki dla wzrostu tych drzew. Kakao więcej »
Obowiązuje, choć nie wszyscy producenci żywności o tym wiedzą, l stycznia 2005 r. weszło w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 178/2002, które nakazuje monitorować ruch surowców, półp więcej »
Torcik Cappuccino Na bazie stabilizatora Fond Cappuccino i past aromatyzujących. Krem Cappuccino 250 g SUCREA Fond Cappuccino, 200 g wody, 80 g SUCREA Compound Mocca, 1000 g ubitej, niestodzonej śmiet więcej »
Odbywające się w Gdańsku obchody jubileuszu 15-lecia Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP miały wyjątkowo uroczystą oprawę. Do grodu nad Motiawą przybyli liczni przedstawiciele kół regionalnych więcej »
Właściciele kilku największych młynów we Francji nawiązali pod koniec XX wieku nowe relacje z piekarzami, silnie przywiązując ich do siebie. W zamian za zobowiązanie do kupowania określonej ilości wyr więcej »