Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Zmiany w systemie prawnym dotyczącym odpadów opakowaniowych
Wykład dotyczący nowelizacji Ustawy o obo- wiązkach przedsiębiorców w zakresie go- spodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej i opłacie depozytowej z 21 stycznia 2005 r. i obowiązując
[...]
W kolejnym artykule z cyklu poświęconego orientacji marketingowej firm funkcjonujących w branży piekarniczo-cukierniczej, postaramy się przybliżyć Czytelnikom zagadnienie merchandisingu. w poprzednich więcej »
I znów, jak co roku przyszła wiosna, a wraz z nią spotkania piekarzy, cukierników i lodziarzy w firmie A.J. Motyl, hurtowni należącej do Grupy APC. Spotkania odbywają się tradycyjnie w pięknie położon więcej »
Wykupienie udziałów firmy Ula Trade Niemiecka firma Martin Braun, wraz ze szwajcarskim producentem Agrano, wykupiła udziały dotychczasowego dystrybutora produktów firmy Martin Braun w Polsce, firmę Ul więcej »
Dzisiaj na pięciu kontynentach świata nabyć można chleby należące do siedmiu wielkich rodzin pieczywa. Klasyfikacja ta wyróżnia: pieczywo "miękiszowe" (np. chleb tostowy...), pieczywo z twardą skórką więcej »
Hiszpańska firma Salva, oferująca wysokiej klasy nowoczesne urządzenia dla piekarni i cukierni, z powodzeniem wkracza na polski rynek. Firma ta, posiadająca ponad 60-letnią tradycję, jest jednym ze św więcej »
Pod tym tytułem .Rzeczpospolita zamieściła 25.3.2005 r. artykuł opisujący sytuację na polskim rynku drożdży. Lesarfre, którego udział w rynku oceniany jest przez konkurencje na 65 proc., sprzedaje ost więcej »
Na targach EuroSweet. Były urządzenia techniczne i wyposażenie (np. lady chłodnicze, witryny szklane do prezentacji i sprzedaży wyrobów, maszyny do lodów), akcesoria (np. sprzęt do pracy z karmelem, t więcej »
Uznany przez polskich cukierników za jeden z najlepszych pieców na rynku MIWE condo, ma już 33 lata. Wykorzystując swoje wieloletnie doświadczenie firma MIWE połączyła w nim zalety dużego pieca piekar więcej »
Piekarnia "BATON" zostaia założona przez Andrzeja Wasilewskiego w 1991 roku w Bydgoszczy. Pan Wasilewski, wraz z kilkudziesięcioma innymi biznesmenami z kraju skorzystał wówczas z kompleksowej oferty więcej »
Jak wiadomo, na większość podejmowanych zamierzeń modernizacyjnych konieczne jest posiadanie odpowiedniej, wymaganej przepisami dokumentacji technicznej. Nie wszystkie jednak roboty, a w szczególności więcej »
Dzielarkę SLIM produkcji holenderskiej firmy DAUB nie zgniata ciasta podczas dzielenia: ciasto zasysane jest do cylindra za pomocą pompy próżniowej, nóż teflonowy odcina, a nadciśnienie powietrza wypy więcej »
Po specjalistycznym oprogramowaniu handlowo-produkcyjnym oraz po zastosowaniach Internetu w branży, przyszedł czas na zajęcie się tematyką sprzętu komputerowego. Jakiego komputera tak naprawdę potrzeb więcej »
Jak sprzedawać lody? Jak stawić czoło konkurencji lodów produkowanych przemysłowo? Jak zachęcić konsumentów, by sięgali częściej po lody? Jak urozmaicić asortyment deserów lodowych? Te pytania zadaje więcej »
Wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy z powodu choroby (wynagrodzenie za czas choroby) oblicza się według zasad, które obowiązują przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego. Wynagrodzen więcej »
Parfait waniliowo-czeĄpladowe Parfait waniliowe 200 g bitej śmietany, 60 g żóitek, 80 g cukru (wodę z cukrem zagotować do 111 °C), 40 g wody, pasta waniliowa lub laska wanilii do smaku. Sposób wykonan więcej »
W towarzyszącym prezentacji oferty słodyczy pokazie zatytułowanym "The Fine Art of Packaging" wzięto udział blisko 30 firm. Nowe pomysły na pakowanie czekoladek, cukierków interesowały bardzo wielu go więcej »
Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik to ważne wydarzenie, podczas którego spotyka się spora grupa młodzieży, jeszcze uczniów szkól zasadniczych zawodowych, która ma chęci do na więcej »
Składniki: 140 g szampana Brut, 300 g śmietany, 75 g glukozy, 40 g Pasty Aromatyzującej o smaku Szampana FRUIBEL, 300 g czekolady mlecznej FRUIBEL Maracaibo, 300 g czekolady białej FRUIBEL Cabo Blanco więcej »
Podczas przedstawicieli w Kolonii "Chocoiate jednym z był aktualny stan na świecie. Ze na kakaowca w okołorównikowym, odbiorcy tego to przede wszystkim USA i Kanada. też, wysoką jakość sprawujących ka więcej »
Dla prawidłowo odżywiającego się zdrowego człowieka zaproponowano w Instytucie Żywności i Żywienia następujący udział poszczególnych grup pieczywa w całodziennej racji pokarmowej: 15 proc. pieczywa ci więcej »
Najlepsi tenisiści W dniach 5 i 6 marca 2005 r. w Centrum Sportu i Rekreacji "Nowa Gdynia" w Zgierzu koto Łodzi odbyiy się II Halowe Mistrzostwa Polski Cukierników i Piekarzy w Tenisie. Mistrzostwa zo więcej »
Wielkimi krokami zbliża się termin egzaminów zawodowych dla absolwentów szkól Ponadgimnazjalnych w zawodach 3-letnich, w tym dla piekarzy i cukierników. Część obecnych uczniów, którzy praktyczną naukę więcej »
Dozwolone substancje dodatkowe, które nie są przeznaczone bezpośrednio dla konsumenta, lecz są kierowane do zakładów wytwarzających środki spożywcze, np. piekarni, zakładów ciastkarskich, młynów, musz więcej »