Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Trwające od 4 do 6 marca gdańskie targi Baltpiek zgromadziły w tym roku rekordową liczbę wystawców. Stoiska były okazalsze niż w latach ubiegłych, łączna powierzchnia wystawiennicza wzrosła o kolejne
[...]
Klasyczne działanie przedsiębiorstw w czasach przed wykrystalizowaniem się spójnej orientacji marketingowej było następujące: uruchomimy produkcję i wyrobów, których - jak nam się wydaje - oczekują kl więcej »
Około 200 wystawców wzięto udział w tegorocznych VII Targach Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK oraz w X Targach Wyposażenia i Zaopatrzenia Obiektów Gastronomicznych, Hoteli i Sklepów - G więcej »
Ta nużąca monotonia osiabia łaknienie chleba i jest z pewnością jedną z przyczyn niskiego jego m spożycia w Anglii. Trudno jest jednak człowiekowi oprzeć się naturalnej pokusie na kromkę dobrego chleb więcej »
Muzeum Chleba działa już 5 lat. Powstało wbrew malkontentom i wbrew obojętności z jaką niestety często spotykałem się ze strony osób, których ono w szczególności dotyczy. Działa z powodze- Pan Piotr M więcej »
Statystyczny Polak konsumuje około półtora kilograma kawy rocznie. Wśród narodów Europy na głowę biją nas Szwedzi, Finowie lub Duńczycy, którzy "pochłaniają" rocznie 12-13 kilogramów kawy na osobę. W więcej »
Ostatnio w "Przeglądzie" więcej miejsca poświęcamy kawie i herbacie. W formie napojów towarzyszą wyrobom cukierniczym od setek lat. A w jaki sposób kawa lub herbata są wykorzystywane w cukiernictwie? więcej »
Odpowiadając na pytanie Czytelnika, skąd wzięły się robaki, wyjaśniam, że wylazły one z puszki Pandory. (Przy okazji - czasami się słyszy, nawet w telewizorze: puszka z Pandorą; tak jakby Pandora była więcej »
Otrzymaliśmy kilka telefonów od naszych Czytelników- piekarzy, którzy obecnie modernizują swoje zaklady pracy, z prośbą o wyjaśnienie następujących kwestii: - które pomieszczenia znajdujące się w piek więcej »
Rozwój gospodarczy kraju nie jest możliwy bez innowacyjności firm wprowadzających na rynek nowe, lepsze produkty. Tylko dzięki nim możliwe jest zwiększenie konkurencyjności naszej gospodarki, a tym sa więcej »
24 lutego br. hala widowiskowa Torwaru ponownie udzieliła gościny Warszawskim Targom Słodyczy i Napojów, lecz po raz pierwszy zorganizowano je w poszerzonym zakresie. Targi odbyły się z inspiracji fir więcej »
W tym miesiącu zajmiemy się bliżej Internatem, który już dawno wkroczył we wszystkie praktycznie dziedziny życia gospodarczego. Także do naszej branży - choć początki byty bardzo trudne. Ale piekarze więcej »
Tym razem kilka słów o owocach. Chyba nie ma na świecie osoby, która nie wiedziałaby, co to są owoce. Znane nam są od dziecka. Od owocu, według Biblii, zaczyna się historia ludzkości. Chociaż my wiemy więcej »
Zwycięzcami drugich już eliminacji konkursu "Hit Sezonu" organizowanego przez Nestle Ice Cream okazali się pracownicy hotelu Sobieski w Warszawie i uczennice ze Szkoły Gastronomicznej nr 2 w Mrągowie. więcej »
Bardzo trudno jest w krótkiej notatce prasowej przedstawić w pełni choćby tylko niektóre najważniejsze obecnie problemy krajowego rynku zbożowego, które niewątpliwie były omawiane na wzmiankowanej w t więcej »
Po kilku miesiącach przygotowań, eliminacji szkolnych 1 wojewódzkich za nami wreszcie fmai Konkursu Sztuki Cukierniczej "Plejada Słodkich Pomysłów" zorganizowanego przez firmę Dr.Oetker Polska Sp. z o więcej »
Wiele nieprawidłowości stwierdziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-spożywczych w supermarketach, które produkują pieczywo. Jednak nie chce ujawnić, które obiekty i w których miastach nie s więcej »
W kwietniu zatrudniłem pracownika. Po dwóch dniach pracy zachorował. Czy muszę mu płacić wynagrodzenie za czas choroby? Zgodnie z art. 92 kodeksu pracy, pracodawca obowiązany jest wypłacić pracownikow więcej »
Owoce to najlepszy dar natury. Należą do artykułów (wysoko cenionych przez dietetyków i żywieniowców, a co za tym idzie także konsumentów. Są one bowiem źródłem wielu witamin i związków mineralnych or więcej »
Ciasto półfrancuskie 600 g mleka, 300 g cukru, 60 g drożdży, 300 g masła (do ciasta drożdżowego), 300 g żółtek, 6 g soli, 1000-1200 g mąki pszennej. Tłuszcz do zaciągania ciasta 300 g margaryny do cia więcej »
W numerze kwietniowym "PPiC", zamieściliśmy I cz. relacji z Międzynarodowych Targów Rzemieślruczyej Produkcji Lodów, Ciast, Wyrobów Cukierniczych i Piekarskich Sigep w Rimini, we Włoszech, w której pi więcej »
Tendencje, o których mowa, nie oznaczają jednak, by zwolennicy tradycyjnych wyrobów nie mogli znaleźć w targowej ofercie tradycyjnej czekolady, pralin, cu- - kierków bądź ciastek w naprawdę wielkim wy więcej »
W imieniu Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu mam zaszczyt zaprosić Państwa do uczestnictwa w VII Mistrzostwach Polski Cukierników i Piekarzy w tenisie ziemnym, które odbędą się w dniach 3-5 czerw więcej »
Sypnęło nagrodami podczas finału dolnośląskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, który rozegrano 28-29 stycznia w Jeleniej Górze. Cukiernicy i piekarze, znający dobrze swój fach, n więcej »