• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121782 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • 2005-5

PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY

Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Glimek. Wiosenne Żniwa. Pokłosie gdańskich targów Baltpiek 2005


Trwające od 4 do 6 marca gdańskie targi Baltpiek zgromadziły w tym roku rekordową liczbę wystawców. Stoiska były okazalsze niż w latach ubiegłych, łączna powierzchnia wystawiennicza wzrosła o kolejne [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 378.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 340.20 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 288.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 144.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 72.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

ABC marketingu. Zachowania nabywców i segmentacja
Henryk Mruk Jarosław Mruk 
Klasyczne działanie przedsiębiorstw w czasach przed wykrystalizowaniem się spójnej orientacji marketingowej było następujące: uruchomimy produkcję i wyrobów, których - jak nam się wydaje - oczekują kl więcej »

Baltpiek coraz większy
Około 200 wystawców wzięto udział w tegorocznych VII Targach Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK oraz w X Targach Wyposażenia i Zaopatrzenia Obiektów Gastronomicznych, Hoteli i Sklepów - G więcej »

Chleby świata. Chleby słodowe w Anglii
Ta nużąca monotonia osiabia łaknienie chleba i jest z pewnością jedną z przyczyn niskiego jego m spożycia w Anglii. Trudno jest jednak człowiekowi oprzeć się naturalnej pokusie na kromkę dobrego chleb więcej »

Ciekawość - pierwszy krok do wiedzy
Piotr Mankiewicz 
Muzeum Chleba działa już 5 lat. Powstało wbrew malkontentom i wbrew obojętności z jaką niestety często spotykałem się ze strony osób, których ono w szczególności dotyczy. Działa z powodze- Pan Piotr M więcej »

Coffee&tea, Tea&coffee
Statystyczny Polak konsumuje około półtora kilograma kawy rocznie. Wśród narodów Europy na głowę biją nas Szwedzi, Finowie lub Duńczycy, którzy "pochłaniają" rocznie 12-13 kilogramów kawy na osobę. W więcej »

Dla amatorów klasyki i dla koneserów. Rozmowa z Bożeną Sikoń
Renata Zawadzka-Ben Dar 
Ostatnio w "Przeglądzie" więcej miejsca poświęcamy kawie i herbacie. W formie napojów towarzyszą wyrobom cukierniczym od setek lat. A w jaki sposób kawa lub herbata są wykorzystywane w cukiernictwie? więcej »

Felieton. Puszka Pandory
Jacek Paprocki 
Odpowiadając na pytanie Czytelnika, skąd wzięły się robaki, wyjaśniam, że wylazły one z puszki Pandory. (Przy okazji - czasami się słyszy, nawet w telewizorze: puszka z Pandorą; tak jakby Pandora była więcej »

Gorąca linia. Ściany i podłogi - odnośne przepisy i ich interpretacja
Włodzimierz Gubała 
Otrzymaliśmy kilka telefonów od naszych Czytelników- piekarzy, którzy obecnie modernizują swoje zaklady pracy, z prośbą o wyjaśnienie następujących kwestii: - które pomieszczenia znajdujące się w piek więcej »

IBIS. Coraz więcej nowości
Rozwój gospodarczy kraju nie jest możliwy bez innowacyjności firm wprowadzających na rynek nowe, lepsze produkty. Tylko dzięki nim możliwe jest zwiększenie konkurencyjności naszej gospodarki, a tym sa więcej »

III Warszawskie Targi Słodyczy i Napojów
Renata Gasparska 
24 lutego br. hala widowiskowa Torwaru ponownie udzieliła gościny Warszawskim Targom Słodyczy i Napojów, lecz po raz pierwszy zorganizowano je w poszerzonym zakresie. Targi odbyły się z inspiracji fir więcej »

Internet w branży piekarsko-cukierniczej, czyli jak niedawna nowość staje się standardem...
Maciej Latawiec 
W tym miesiącu zajmiemy się bliżej Internatem, który już dawno wkroczył we wszystkie praktycznie dziedziny życia gospodarczego. Także do naszej branży - choć początki byty bardzo trudne. Ale piekarze więcej »

Kanony Smaku. Tutti Frutti, czyli opowieść egzotyczna
Filip Bartelak 
Tym razem kilka słów o owocach. Chyba nie ma na świecie osoby, która nie wiedziałaby, co to są owoce. Znane nam są od dziecka. Od owocu, według Biblii, zaczyna się historia ludzkości. Chociaż my wiemy więcej »

Konkurs Nestle Ice Cream. Hit sezonu - po raz drugi
Marta Stus 
Zwycięzcami drugich już eliminacji konkursu "Hit Sezonu" organizowanego przez Nestle Ice Cream okazali się pracownicy hotelu Sobieski w Warszawie i uczennice ze Szkoły Gastronomicznej nr 2 w Mrągowie. więcej »

Kontraktacja nie jest lekarstwem na wszystko
Jadwiga Rothkaehl 
Bardzo trudno jest w krótkiej notatce prasowej przedstawić w pełni choćby tylko niektóre najważniejsze obecnie problemy krajowego rynku zbożowego, które niewątpliwie były omawiane na wzmiankowanej w t więcej »

Plejada Słodkich Pomysłów zakończona
Paulina Kania- Lentes 
Po kilku miesiącach przygotowań, eliminacji szkolnych 1 wojewódzkich za nami wreszcie fmai Konkursu Sztuki Cukierniczej "Plejada Słodkich Pomysłów" zorganizowanego przez firmę Dr.Oetker Polska Sp. z o więcej »

Pod lupą IJHARS. Piekarnie w supermarketach
Wiele nieprawidłowości stwierdziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-spożywczych w supermarketach, które produkują pieczywo. Jednak nie chce ujawnić, które obiekty i w których miastach nie s więcej »

Porady prawne
Jacek Paprocki 
W kwietniu zatrudniłem pracownika. Po dwóch dniach pracy zachorował. Czy muszę mu płacić wynagrodzenie za czas choroby? Zgodnie z art. 92 kodeksu pracy, pracodawca obowiązany jest wypłacić pracownikow więcej »

Prospona. Nowy wymiar owoców - Frużelina
Owoce to najlepszy dar natury. Należą do artykułów (wysoko cenionych przez dietetyków i żywieniowców, a co za tym idzie także konsumentów. Są one bowiem źródłem wielu witamin i związków mineralnych or więcej »

Przepisy Marka Sobkowiaka
Ciasto półfrancuskie 600 g mleka, 300 g cukru, 60 g drożdży, 300 g masła (do ciasta drożdżowego), 300 g żółtek, 6 g soli, 1000-1200 g mąki pszennej. Tłuszcz do zaciągania ciasta 300 g margaryny do cia więcej »

SIGEP 2005 (cz. II)
Marta Stus 
W numerze kwietniowym "PPiC", zamieściliśmy I cz. relacji z Międzynarodowych Targów Rzemieślruczyej Produkcji Lodów, Ciast, Wyrobów Cukierniczych i Piekarskich Sigep w Rimini, we Włoszech, w której pi więcej »

XXXV ISM. Targi słodyczy w Kolonii (cz. I)
Marta Stus 
Tendencje, o których mowa, nie oznaczają jednak, by zwolennicy tradycyjnych wyrobów nie mogli znaleźć w targowej ofercie tradycyjnej czekolady, pralin, cu- - kierków bądź ciastek w naprawdę wielkim wy więcej »

Z kraju i ze świata
W imieniu Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu mam zaszczyt zaprosić Państwa do uczestnictwa w VII Mistrzostwach Polski Cukierników i Piekarzy w tenisie ziemnym, które odbędą się w dniach 3-5 czerw więcej »

Z życia szkół. Jeszcze o eliminacjach do Turnieju
Sypnęło nagrodami podczas finału dolnośląskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, który rozegrano 28-29 stycznia w Jeleniej Górze. Cukiernicy i piekarze, znający dobrze swój fach, n więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekaźniki rezystancyjne

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Sterowanie napędami rolet

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Lokalizacja przewodów i kabli

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-11)»

Opakowanie jako "znak"?

OPAKOWANIE
(2019-11)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Wpływ modyfikacji chitozanu na jego strukturę i powierzchnię właściwą

GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
(2019-11)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software