Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Najważniejsze zmiany w przepisach dotyczących znakowania wyrobów piekarskich, ciastkarskich
Weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 listopada 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz
[...]
Wielokrotnie na łamach "Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego" pojawiały się sygnały na temat kształcenia młodej kadry w zawodzie cukiernik. Piszą o tym nauczyciele zasadniczych szkół zawodowych, naj więcej »
Na wstępie pragniemy powiedzieć, że oma wiane reguły łączą się z możliwością wywierania wpływu na innych. Z tego względu mogą być one wykorzystywane albo do motywowania innych, albo manipulowania inn więcej »
W niektórych regionach Polski pojawiają się chleby o nazwie "litewski", lecz wielokrotnie oprócz nazwy nie mają nic wspólnego z oryginałem. Zachęcamy więc do prób. Jak wynikało z degustacji, przyniesi więcej »
Zarówno legendy jak i źródła historyczne dowodzą, że kolebką kawy była Etiopia. Prawie polowa jej terytorium leży powyżej 1200 m n.p.m. W zachodniej części położona jest Wyżyna Abisyńska, ze szczytem więcej »
W marcowym numerze "PPiC" relacjonowaliśmy przebieg półfinałów Konkursu Sztuki Cukierniczej "Plejada słodkich pomysłów", które odbyły się w Gdańsku, Krakowie i Poznaniu. Przypomnijmy, że konkurs jest więcej »
19 i 20 stycznia Zespót Szkot Przemysłu Spożywczego w Krakowie miał zaszczyt gościć młodych specjalistów w zawodach piekarz i ciastkarz, uczniów biorących udział w półfinale 10. Turnieju na Najlepszeg więcej »
Tłusty czwartek czy też przed tym dniem, Stowarzyszenie Cukierników wystało maile i faksy do wojewódzkich sanepidów, a także do straży miejskich, aby ci zajęli się ulicznym handlem pączkami. Ogranicze więcej »
Za nami kolejne, 14. Targi Artykułów Spożywczych, Maszyn i Urządzeń dla Piekarstwa, Cukiernictwa i Gastronomii Interpiek-Polgastro w Bydgoszczy. W tym roku odbyły się one w nowym miejscu - organizator więcej »
Konferencja zorganizowana przez Radę Gospodarki Żywnościowe] w dniach 25-26 stycznia 2005 T. w Warszawie miała na celu przedstawienie i przedyskutowanie osiągnięć krajowego przemyslu rolno- spożywczeg więcej »
Już po raz trzynasty, z inicjatywy Zarządu Głównego Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, w Warszawie zorganizowano wystawę produktów spożywczych "Krajowy P więcej »
Organizm człowieka zasiedla 100 bilionów komórek drobnoustrojów, bytujących na skórze, błonach śluzowych oraz w przewodzie pokarmowym. Biomasa mikroorganizmów przewodu pokarmowego sięga 1-1,5 kg, a sk więcej »
20 stycznia 2005 r. weszła w życie nowela kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (ogłoszono ją w Dzienniku Ustaw z 2004 r. Nr 162, póz. 1961). Jak twierdzą autorzy, celem zmian miało być dostosowanie prawa więcej »
Biszkopt marcepanowy 80 g marcepana, 140 g żółtek, sok z l limonki, starta skórka z 2 limonek, 180 g białka, 120 g cukru, 90 g mąki, 40 g mąki ziemniaczanej, 50 g roztopionego masła. Sposób wykonania: więcej »
W 2004 r. w polskim przetwórstwie zbóż utrzymywał się spadek spożycia mąki i pieczywa ogółem, mimo pewnego wzrostu konsumpcji pieczywa żytniego i stabilnej - pszennego. Równocześnie utrzymywał się tre więcej »
Rynek słodyczy, tak jak cały polski rynek żywności zareagował na wejście Polski do Unii Europejskiej. W wielu jego segmentach nie było k wzrostu sprzedaży, "za to" generalnie spadła rentowność - tak s więcej »
Tegoroczne, XXVI Międzynarodowe Targi Rzemieślniczej Produkcji Lodów, Ciast, Wyrobów Cukierniczych i Piekarskich Sigep w Rimini we Włoszech, które odbyty się w dniach 22-26 stycznia, miały nieco skrom więcej »
Merkur to prywatna firma zajmująca się sprzedażą surowców i dodatków dla piekarni i ciastkarni. Działalność rozpoczęta w 1991 r. w podwarszawskim Legionowie, oferując początkowo dość wąski asortyment więcej »
Biszkopt 350 g SUCREA Bisąuit Mix, 50 g SUCREA Backfulł, 320 g jajek, 30 g wody, 20 g siekanych orzeszków pistacjowych. Sposób wykonania: Składniki sypkie wymieszać, dodać jajka i wodę. Ubijać przez o więcej »
Wejście Polski z dniem 01.05.2004 r. do Unii Europejskiej, oprócz niewątpliwych korzyści, wymusza także na wszystkich uczestnikach - podmiotach naszego życia gospodarczego, konieczność pełnego przestr więcej »
Pod pojęciem czystej kultury mikrobiologicznej (w skrócie kultury starterowej) rozumie się hodowlę żywych komórek, które z całą pewnością powstały z jednej komórki danego mikroorganizmu. Kulturami sta więcej »
Otrzymuję prośby - i to zarówno ze strony organów kontroli skarbowej, jak i właścicieli piekarni - o merytoryczną pomoc w sprawie rozliczeń podatkowych zakładów piekarskich w sporach z organami kontro więcej »