Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Pierniczki Tago- najlepsze
W grudniowym numerze miesięcznika "Dobre Rady" zamieszczono wyniki oceny porównawczej pierniczków w polewie, wyprodukowanych przez siedmiu producentów, a przeprowadzonej przez Instytut Żywności i Żywi
[...]
Na niecodzienny sposób zorganizowania szkolenia wpadł prezes firmy JUKEKO Jerzy Obara - w ramach porozumienia, które Lubuskie Centrum Zaopatrzenia Piekarnictwa i Cukiernictwa "JUREKO" S.A. W Zielonej więcej »
Fundacja Sztuki Współczesnej Cartier, mająca siedzibę w Paryżu, zorganizowała od czerwca do października 2004 r. nłezwykią wystawę. Jean Paul Gaultier, znany projektant mody i znany prowokator, postan więcej »
Wydawałoby sję że nie ma nic prostszego. Idziemy do cukierni lub kawiarni i zamawiamy np. latte macchiato. Może się jednak zdarzyć, że to, co dostaniemy, nie będzie tym, co chcieliśmy. Gdy spróbujemy więcej »
"Etyka nie jest wymysłem pięknoduchów, lecz koniecznością racjonalnego współżycia" - przypomniała prof. Barbara Skarga - redaktor naczelna "Etyki" - w artykule "Kto się boi Czesława Miłosza" ("GW" 197 więcej »
Nie uwierzyłem własnym uszom, gdy z ust ważnego wicepremiera padły słowa, że rząd planuje obniżenie podstawowej stawki podatku VAT z 22 do 19 proc. Obniżka ta, jak stwierdził najważniejszy wicepremie więcej »
Członkostwo Polski w Unii Europejskiej, a przede wszystkim coraz większa konkurencja wśród działających na krajowym rynku podmiotów produkujących pieczywo i szukających zbytu dla swoich produktów, prz więcej »
W dniach 22-24 listopada 2004 r. Szkoła Niemieckiego Przemysłu Cukierniczego (Zentralfachschule der Deutschen SuBwarenwi- rtschaft e.V.) zorganizowała w Solingen coroczne międzynarodowe seminarium obe więcej »
Skład chemiczny i wartość odżywcza pieczywa zależą głównie od rodzaju i wyciągu mąki użytej do produkcji, metody prowadzenia ciasta, zawartości wody w wyrobie gotowym oraz stosowanych dodatków technol więcej »
Nie da się ukryć: świat pędzi do przodu, a my razem z nim. W naszej branży tempo zmian widać bardziej niż w innych, a to przez rygorystycznie na- ! rzucone normy jakości. Jakość wyrobów oceniana jest więcej »
Niezwykle trudno jest sobie dzisiaj wyobrazić funkcjonowanie jakiegokolwiek przedsiębiorstwa bez wykorzystania komputera. Nawet najmniejsze firmy potrzebują od czasu do czasu przygotować pismo do kont więcej »
Uczniowie Zespołu Szkól nr 5 w Lublinie uczestniczyli w bardzo ciekawym przedsięwzięciu podjętym przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP Region Lubelszczyzna. Zaprzyjaźniona ze szkołą firma K więcej »
W październiku 2004 r. Mazowiecka Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości obchodziła 75. rocznicę powstania. Uroczystości jubileuszowe pod patronatem prezydenta Warszawy Lecha Kaczyńskiego zgromadziły wie więcej »
Jakie hasło przyświecało młodzieży z Zespołu Szkół nr 5 w Lublinie, która zaprosiła do dyskusji lubelski świat naukowy oraz władze miasta. Na konferencję przybyło wiele znamienitych gości, między inny więcej »
"Czwartej Tłusty - chodź na chrusty, chodź na pączki i slodkości, użyj naszej gościnności!" Takim wierszowanym zaproszeniem wabi w swe podwoje krakowski Zespół Szkól Przemysłu Spożywczego, szkoła w kt więcej »
W ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych nie znalazłem przepisów o ulgach podatkowych za wyszkolenie uczniów. Czyżby ulgi te zostały zniesione? Rzeczywiście - w jednolitym tekście ustawy o po więcej »
O ile ostatnimi laty handel spożywczy musiał godzić się z tym, że znaczna część wydatków na żywność ląduje na koncie gastronomii, to obecnie wahadło przesunęło się na korzyść detalicznego handlu spoży więcej »
W Stanach Zjednoczonych, Japonii, krajach Unii Europejskiej istnieje bogaty rynek artykułów spożywczych o specjalnych wartościach prozdrowotnych. Stanowi o tym zarówno metoda uprawy jak również sposób więcej »
Przepisy Pawła Małeckiego Mus Bayleis 50 g żółtek, 50 g cukru, 30 g wody, 80 g likieru bayleis, 4 płatki żelatyny, 300 g bitej śmietany. Sposób wykonania Cukier zagotować z wodą, gorącym syropem zalać więcej »
Pszenice są najstarszymi gatunkami roślin uprawnych, znanymi okoto 8 tyś. lat p.n.e. Wyodrębnia się wiele gatunków pszenic, ale nie wszystkie one występują obecnie w uprawie i użytkowaniu. Charakteryz więcej »
Szanowni mistrzowie szkolący, nauczyciele zawodu i uczniowie - dużo zamieszania wśród cukierników | i piekarzy wywołało Rozporządzenie Ministra w sprawie refundacji, narzucające na pracodawcę obowiąze więcej »
Jest Pan jednym z najbardziej znanych cukierników w Bydgoszczy, właścicielem doskonale prosperujących cukierni, przyciągających klientów ciekawym wystrojem, a także doskonałymi wyrobami. Od niedawna d więcej »
Nowy wyrób, który byłby dobrze przyjęty przez rynek nie tak łatwo, zwłaszcza w branży piekarskiej, w której - jak można przypuszczać - wszystko już było. Wszystko poza rycerzami. Na taki właśnie pomys więcej »
Nie bez przyczyny stawiamy to pytanie przed TłustYm Czwartkiem, wtedy bowiem każdy zakład zużywa dużo tłuszczu do smażenia pączków. - Oferta rynkowa - to dziesiątki rodzajów olejów, frytur i shortenin więcej »
"Jest w moim Kraju zwyczaj, ze w dzień wigilijny. Przy wejściu pierwszej gwiazdy wieczornej na niebie, Ludzie gniazda wspólnego łamią chleb biblijny, Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie". Cy więcej »
24 listopada 2004 r. odbyło się w Warszawie Walne Zebranie Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Było to już piętnaste Walne Zebranie - w listopadzie tego roku Stowarzyszenie obchodzi więcej »
Skąd pochodzi herbata, tego dokładnie nie wiadomo. Za jej ojczyznę uważa się Chiny. Według legendy, pewien święty dostał od bogów krzew herbaciany i wdzięczny za ten dar wędrował po świecie jako pątni więcej »
Pierwsze eliminacje do mistrzostw World Chocolate Masters odbyły się już w styczniu ub. roku w Rimini we Włoszech, podczas największych włoskich targów cukierniczych i lodziarskich SIGEP 2004. Poniewa więcej »
Reprezentantem firmy na Polskę jest Winkier Wachtel Polska Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu. Dlaczego na siedzibę przedstawicielstwa firmy Winkler Wachtel wybrano Wrocław? Z prostej przyczyny - mamy więcej »
USTAWY Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia Dz.U. 2001 Nr 63, póz. 634, ze zmianami: Ustawa z dnia 30 października 2003 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych więcej »
W backaldrinie W cieplej, niemalże rodzinnej atmosferze odbyło się spotkanie opłatkowe zorganizowane przez C.Witt backaldrin w połowie grudnia w Warszawie. Święto Chleba w Radomiu Już po raz szósty pi więcej »