Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)
Skąd wzięła się data 25 grudnia? W ewangeliach nie znajdziemy informacji o dniu narodzin Chrystusa i Kościół z początku nie obchodził tego święta. Najstarsze świadectwa celebrowania tego święta wskazu
[...]
Oddział Technologii Żywności został powołany i w 1974 r. w ramach Wydziału Rolniczego Akademii Rolniczej w Krakowie, a pierwszym prodziekanem tego Oddziału był prof. dr hab. Mieczysław Pałasiński. W 1 więcej »
1. CEL Celem niniejszej procedury jest określenie trybu: - planowania, - przeprowadzania, - dokumentowania audytów wewnętrznych systemu HACCP. 2. ZAKRES Procedura opisuje zasady: - opracowywania harmo więcej »
Rośnie zainteresowanie na naszym rynku dzielarkę ciasta SLIM, produkcji holenderskiej firmy DAUB. Piekarze ostrożnie podchodzą do mechanizacji dzielenia, ponieważ maszyny powodują "męczenie ciasta". W więcej »
Jakie czynniki decydują o jakości ciasta? Poprzez intensywne miesienie ciasta następuje dokładniejsze połączenie białek glutenowych i innych składników mąki w cieście oraz większe spęcznienie makroczą więcej »
Muzeum Chleba znalazło swoje miejsce w środowisku szkolnym i w świecie kultury. Mam | nadzieję, że także dla Piekarzy i Cukierników l to Muzeum stanie się miejscem szczególnym - bo przecież traktujący więcej »
Firma ADM Cocoa Polska Sp. z o.o. z Szamotuł znana jest na polskim rynku z szerokiej oferty handlowej produktów pochodzących z przerobu ziarna kakaowego: miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i proszków więcej »
Przedstawione tutaj rodzaje produkcji zapewne nie stanowią normalnej pracy każdego zakładu cukierniczego. Dlatego też zakres praktycznej nauki każdego z działów jest szczegółowo opisany w ministerialn więcej »
Jako "osoba publiczna", czyli obdarzona kilkoma odpowiedzialnymi funkcjami, nie mam czasu na oglądanie telewizji. Jednak kiedy tylko mam chwilę wolną, a w telewizji prezentowane są programy z Robertem więcej »
"Polska żywność w Unii Europejskiej - wymagania i rzeczywistość" sugeruje, iż spotkanie miało na celu przeprowadzenie pewnego rodzaju konfrontacji po prawie sześciu miesiącach naszego członkostwa w Un więcej »
Sprawa udzielania dodatkowych dni wolnych od pracy w zamian za dni świąteczne, przypadające w dni wolne od pracy budzi wiele wątpliwości zarówno pracodawców jak i pracowników. Problem pojawił się po r więcej »
Przepisy Sebastiana Szmyda Ciasto ziemniaczane 250 g ziemniaków mączystych, 100 g masła, 150 g cukru, 30 g cukru wanilinowego, skórka z pomarańczy, 4 jajka, 150 g mąki, płaska łyżeczka proszku do piec więcej »
Wprowadzeniu na rynek nowych produktów towarzyszą ostatnimi czasy ciekawe wydarzenia. Coraz więcej firm dba o to, by ich klienci, zanim zaproponuje się im kupno produktu, mogli go poznać i przetestowa więcej »
Szanowni mistrzowie szkolący, nauczyciele zawodu, uczniowie. Tym razem podzielę się refleksjami na temat kontaktów zakładu pracy ucznia ze szkolą, ale przede wszystkim na temat programu praktycznej na więcej »
Ostatnie targi Sachsenback w Lipsku zgromadziły 280 wystawców. Impreza zorganizowana w dniach 29.10-1.11.2004 r., przy współudziale niemieckich organizacji piekarzy, była raczej miejscem spotkań facho więcej »
I znów, jak co roku, przyszła jesień, a wraz z nią coroczne spotkanie śląskich piekarzy i cukierników. Spotkanie odbyio się tradycyjnie w domu wypoczynkowym "ORLIK" w Ustroniu w dniach 23-24 październ więcej »
Wbrew prawu Engla (w miarę poprawy stopy życiowej, spada konsumpcja produktów zbożowych - np. chleba), w niektórych krajach zachodnich obserwujemy ponownie wzrost spożycia produktów zbożowych, w tym i więcej »
Znana na rynku polskim od wielu lat, jako producent wysokiej jakości komponentów dla cukierników, firma Unifine Dóhler zmieniła swoją nazwę na Unifine Food & Bake Ingredients. Nazwa firmy Unifine Dóhl więcej »
Wyższa Szkolą Hotelarstwa i Gastronomii z Poznania została zaproszona do udziału w V Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym, który odbył się w stolicy Kuby, Hawanie w dniach 13-19 września 2004 r. Rekto więcej »
21 października 2004 roku hala widowiskowo- -sportowa warszawskiego Torwaru była miejscem II Warszawskich Targów Słodyczy, które odbyły się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Inspiratore więcej »
Zaproszono nas na szkolenie z zakresu stosowania surowców w technologii. Pomyślałam: znowu nudy w standardowym wykonaniu. I jak pomyślałam, tak prawie było. Najpierw jeden pan, potem drugi i trzeci i więcej »
Specjalny piekarski słód wykorzystuje się jako dodatek poprawiający smak, aromat i kolor miękiszu chleba z mąki żytniej jak i z mieszanki żytniej i pszennej. Jako dodatek jest składnikiem receptur nar więcej »
W 2004 r. światowa produkcja pszenicy wyniosła 615,8 min t (rekordowe zbiory), a zużycie w sezonie 2004/2005 wyniesie 605,3 min t. Tak więc nadwyżka pszenicy na koniec sezonu 2004/05 (nie licząc zapas więcej »