• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • 2005-1

PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY

Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Jeśli nie mają chleba, niech jedzą ciastka


Jacek Paprocki 
Skąd wzięła się data 25 grudnia? W ewangeliach nie znajdziemy informacji o dniu narodzin Chrystusa i Kościół z początku nie obchodził tego święta. Najstarsze świadectwa celebrowania tego święta wskazu [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 378.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 340.20 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 288.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 144.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 72.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

30 lat Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Krakowie
Renata GASPARSKA 
Oddział Technologii Żywności został powołany i w 1974 r. w ramach Wydziału Rolniczego Akademii Rolniczej w Krakowie, a pierwszym prodziekanem tego Oddziału był prof. dr hab. Mieczysław Pałasiński. W 1 więcej »

Audyt wewnętrzny
1. CEL Celem niniejszej procedury jest określenie trybu: - planowania, - przeprowadzania, - dokumentowania audytów wewnętrznych systemu HACCP. 2. ZAKRES Procedura opisuje zasady: - opracowywania harmo więcej »

HI-TEK. Dzielarka ciasta SLIM i zaokrąglarka TOOS - precyzja i oszczędność
Rośnie zainteresowanie na naszym rynku dzielarkę ciasta SLIM, produkcji holenderskiej firmy DAUB. Piekarze ostrożnie podchodzą do mechanizacji dzielenia, ponieważ maszyny powodują "męczenie ciasta". W więcej »

IBIS. Spirala sukcesu
Jakie czynniki decydują o jakości ciasta? Poprzez intensywne miesienie ciasta następuje dokładniejsze połączenie białek glutenowych i innych składników mąki w cieście oraz większe spęcznienie makroczą więcej »

Klasa z prawdziwego zdarzenia
Piotr Mankiewicz 
Muzeum Chleba znalazło swoje miejsce w środowisku szkolnym i w świecie kultury. Mam | nadzieję, że także dla Piekarzy i Cukierników l to Muzeum stanie się miejscem szczególnym - bo przecież traktujący więcej »

Kluczowe parametry produktów kakaowych w różnych zastosowaniach
Renata GASPARSKA 
Firma ADM Cocoa Polska Sp. z o.o. z Szamotuł znana jest na polskim rynku z szerokiej oferty handlowej produktów pochodzących z przerobu ziarna kakaowego: miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i proszków więcej »

Komorskiej stuknęło 50 lat. Jubileusz warszawskiego Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych
Przedstawione tutaj rodzaje produkcji zapewne nie stanowią normalnej pracy każdego zakładu cukierniczego. Dlatego też zakres praktycznej nauki każdego z działów jest szczegółowo opisany w ministerialn więcej »

Lekcja Makłowicza
Jan KLIMEK 
Jako "osoba publiczna", czyli obdarzona kilkoma odpowiedzialnymi funkcjami, nie mam czasu na oglądanie telewizji. Jednak kiedy tylko mam chwilę wolną, a w telewizji prezentowane są programy z Robertem więcej »

Mrożonki i lody w świetle przepisów unijnych
Elżbieta Polak 
"Polska żywność w Unii Europejskiej - wymagania i rzeczywistość" sugeruje, iż spotkanie miało na celu przeprowadzenie pewnego rodzaju konfrontacji po prawie sześciu miesiącach naszego członkostwa w Un więcej »

Porady prawne
Jacek Paprocki 
Sprawa udzielania dodatkowych dni wolnych od pracy w zamian za dni świąteczne, przypadające w dni wolne od pracy budzi wiele wątpliwości zarówno pracodawców jak i pracowników. Problem pojawił się po r więcej »

Przepisy Sebastiana Szmyda
Przepisy Sebastiana Szmyda Ciasto ziemniaczane 250 g ziemniaków mączystych, 100 g masła, 150 g cukru, 30 g cukru wanilinowego, skórka z pomarańczy, 4 jajka, 150 g mąki, płaska łyżeczka proszku do piec więcej »

Puratos. Smak Orientu
Wprowadzeniu na rynek nowych produktów towarzyszą ostatnimi czasy ciekawe wydarzenia. Coraz więcej firm dba o to, by ich klienci, zanim zaproponuje się im kupno produktu, mogli go poznać i przetestowa więcej »

Rola mistrza w kształceniu młodej kadry
Wojciech Kandulski 
Szanowni mistrzowie szkolący, nauczyciele zawodu, uczniowie. Tym razem podzielę się refleksjami na temat kontaktów zakładu pracy ucznia ze szkolą, ale przede wszystkim na temat programu praktycznej na więcej »

Sachsenback 2004. Niemieckie targi z polskim akcentem
Marta STUS 
Ostatnie targi Sachsenback w Lipsku zgromadziły 280 wystawców. Impreza zorganizowana w dniach 29.10-1.11.2004 r., przy współudziale niemieckich organizacji piekarzy, była raczej miejscem spotkań facho więcej »

Spotkania piekarzy kształcą i integrują
Ryszard Kauf 
I znów, jak co roku, przyszła jesień, a wraz z nią coroczne spotkanie śląskich piekarzy i cukierników. Spotkanie odbyio się tradycyjnie w domu wypoczynkowym "ORLIK" w Ustroniu w dniach 23-24 październ więcej »

Spożycie produktów zbożowych w Polsce i krajach UE
Michał Sznajder Elżbieta Goryńska 
Wbrew prawu Engla (w miarę poprawy stopy życiowej, spada konsumpcja produktów zbożowych - np. chleba), w niektórych krajach zachodnich obserwujemy ponownie wzrost spożycia produktów zbożowych, w tym i więcej »

Unifine Dohler zmienia nazwę na Unifine Food & Bake Ingredients
Znana na rynku polskim od wielu lat, jako producent wysokiej jakości komponentów dla cukierników, firma Unifine Dóhler zmieniła swoją nazwę na Unifine Food & Bake Ingredients. Nazwa firmy Unifine Dóhl więcej »

V Międzynarodowy Festiwal Kulinarny w Hawanie
Roman David Tauber 
Wyższa Szkolą Hotelarstwa i Gastronomii z Poznania została zaproszona do udziału w V Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym, który odbył się w stolicy Kuby, Hawanie w dniach 13-19 września 2004 r. Rekto więcej »

Warszawskie Targi Słodyczy
Renata GASPARSKA 
21 października 2004 roku hala widowiskowo- -sportowa warszawskiego Torwaru była miejscem II Warszawskich Targów Słodyczy, które odbyły się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Inspiratore więcej »

Z kraju i ze świata
Zaproszono nas na szkolenie z zakresu stosowania surowców w technologii. Pomyślałam: znowu nudy w standardowym wykonaniu. I jak pomyślałam, tak prawie było. Najpierw jeden pan, potem drugi i trzeci i więcej »

Zastosowanie słodu w produkcji piekarskiej na Białorusi
Irina Tabolicz 
Specjalny piekarski słód wykorzystuje się jako dodatek poprawiający smak, aromat i kolor miękiszu chleba z mąki żytniej jak i z mieszanki żytniej i pszennej. Jako dodatek jest składnikiem receptur nar więcej »

Zbiory pszenicy na świecie i zbiory zbóż w Polsce w 2004 r
Roman Jurga 
W 2004 r. światowa produkcja pszenicy wyniosła 615,8 min t (rekordowe zbiory), a zużycie w sezonie 2004/2005 wyniesie 605,3 min t. Tak więc nadwyżka pszenicy na koniec sezonu 2004/05 (nie licząc zapas więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software