• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • 2019-11

PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY

Miesięcznik ISSN 0033-2313, e-ISSN 2449-9935 - rok powstania: 1953
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Mistrzowskie Nagrody - 5 edycja ruszyła


Justyna Stefańska 
ZT Kruszwica to największy w Polsce i jeden z największych w Europie przetwórców nasion oleistych. Swoim klientom i partnerom biznesowym oferuje jednak coś więcej niż profesjonalne produkty tłuszczowe najwyższej jakości. Za pośrednictwem założonej 11 lat temu Akademii Mistrza, inspiruje, radzi, wspiera, a także… nagradza swoich klientów.W tym roku startuje już 5 edycja programu Mistrzowskie Nagrody. Od początku października właściciele rzemieślniczych firm cukierniczych i piekarni, którzy chcą zyskać dostęp do przebogatego katalogu prezentów, mogą zarejestrować się na [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 378.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 340.20 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 288.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 144.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 72.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Antologia z chlebem w tle
Z czym kojarzy Ci się chleb? Na to proste pytanie każdy z nas odpowiedziałby inaczej. Dla jednych to smak i zapach albo łany zbóż, dla innych ciężka praca, głód lub tęsknota za Polską. Ktoś mógłby przywołać jakieś wspomnienie z dzieciństwa lub pomyśleć o rodzinnym stole. Ile osób, tyle skojarzeń. Nic więc dziwnego, że chleb fun więcej »

Automatyzacja odpieku pieczywa poddanego procesom długiej fermentacji
Automatyczny system załadunku MIWE athlet Przejęcie zasadzania i wyjmowania chleba na łopacie przez automatyczny system załadunku było bezsprzecznie wydarzeniem rewolucyjnym. O zakupie systemu decydowały wymierne korzyści, ale też lawinowo rosnące problemy kadrowe. Automatyzacja obsługi pieców wsadowych pozwala na sprawny, bezkolizyjny, zsynchronizowany i idealny w czasie za- i rozładunek. Systemy chłodnicze i przejmowanie kęsów z desek garowniczych W więcej »

Automatyzacja pracy w cukierni
Paulina Steklińska 
Automatyzacja i robotyzacja, to ważne trendy w branży spożywczej. Na większą skalę mowa tutaj o maszynach, które pomagają w efektywniejszej produkcji oraz sortowaniu. Tam, gdzie da się zastąpić pracę rąk ludzkich, pojawia się często decyzja o wyborze różnego rodzaju maszyn i systemów. Na mniejszą skalę często decyzje związane z automatyzacją dotyczą logistyki, która pozwala na przyspieszenie procesów wewnątrz firmy. Wielu cukierników podjęło już kroki ku temu, aby unowocześnić i usprawnić działanie swojego zakładu. Warto przyjrzeć się temu, jakie nowatorskie rozwiązania wybieraj więcej »

Automatyzacja procesów w małych, średnich i dużych zakładach produkcyjnych
Konrad Kazanecki 
W Polsce od jakiegoś czasu dzieje się to, co można było zauważyć wiele lat temu u naszych zachodnich sąsiadów. Zaczyna brakować rąk do pracy, a znalezienie wykwalifi kowanego pracownika to nie lada wyzwanie. Dotyczy to wielu branż i nie ma specjalnej różnicy czy rozmawiamy z pracodawcami z północy, południa, wschodu czy zachodu kraju - każdy boryka się z problemami kadrowymi. Dlatego wielu piekarzy i cukierników zadaje nam bardzo podobne pytania: jak można zmechanizować czy zautomatyzować proces ich obecnej produkcji. Oczywiście w zależności od potrzeb propozycje będą różne. Zacznijmy od etapu narabiania ciasta: w piekarniach z pomocą przychodzą linie do chleba i bułek, a w cukierniach linie do obróbki ciast drożdżowych i francuskich. Piekarzom możemy zaoferować linie do chleba fi rmy Artezen, wyposażone w dzielarkę Calybra, która nie zużywa oleju do smarowania tłoków. Dzięki temu możemy uzyskać spore oszczędności. Dzielarka ta bardzo de więcej »

Automatyzacja produkcji - odpowiedź na problemy branży
Od problemów produkcyjnych można i trzeba uciekać na różne sposoby. Jednak rozwiązanie problemu braku ludzi do pracy stało się bodaj największym wyzwaniem dla większości producentów w branży spożywczej. Dzisiaj nikt już nie rozważa dylematu: automatyzować czy nie, ale szuka sposobu, jak to zrobić. Wielu dostrzega w tym swoją jedyną szansę. Dzisiaj oczywistym jest, że zwiększenie produkcji i uzyskanie powtarzalnej jakości na dobrym poziomie jest praktycznie niemożliwe bez zastosowania automatycznych ciągów technologicznych. Co więcej, okazuje się, że automatyzacja nie jest też zastrzeżona wyłącznie dla dużych producentów, a wprowadzona umiejętnie może dać myślącym odważnie istotną przewagę konkurencyjną. Praktyka dołożyła swoje i potwierdziła, że zastąpienie ludzi maszynami generuje mniejsze koszty i stabilizuje jakość poprzez ograniczenie błędów obsługi. Co więcej, obecna sytuacja na rynku pracy pokazuje, że w niektórych przypadkach prowadzenie produkcji bez ukł więcej »

Automatyzacja w piekarni
Biorąc pod uwagę stopień automatyzacji produkcji, piekarnie można podzielić na rzemieślnicze i przemysłowe. Te pierwsze to zwykle małe fi rmy, które bazują na pracy ręcznej, choć wykorzystują również maszyny i urządzenia. Natomiast piekarnie przemysłowe to duże zakłady, które z założenia kładą większy nacisk na wydajność produkcji. Poszczególne czynności i procesy są tam zautomatyzowane, a rola człowieka sprowadza się głównie do nadzoru i sterowania maszynami. Obserwacja rynku w ostatnich latach pokazuje, że automatyzacja z pewnością nie je więcej »

Badania marketingowe: opcja czy konieczność?
Aneta Banaszak Sławomir Banaszak 
Konieczność. Odpowiadamy w ten sposób od razu i jednoznacznie. Prowadzenie dziś działalności marketingowej bez wsparcia jej i poprzedzenia badaniami jest zadaniem karkołomnym. Jest także występkiem przeciwko rozumowi… Dziś bowiem, jak nigdy dotąd, mamy do czynienia z szerokimi możliwościami prowadzenia badań, m.in. za sprawą ogólnodostępnych narzędzi internetowych oraz rozmaitych form elektronicznego wsparcia. Rzecz jasna, i temu poświęcimy niniejszy artykuł, wspomniane instrumentarium nie zbada samodzielnie rynku. Tym bardziej - nie podejmie za nas decyzji. Przejdźmy więc, w miarę możliwości systematycznie, do ukazania specyfiki badań marketingowych, jako części badań społecznych. Czym są badania społeczne? Właśnie. Od tego należałoby rozpocząć - od uświadomienia sobie, że badania marketingowe stanowią część szeroko rozumianych badań społecznych, czyli takich, których obiektem jest społeczeństwo. Zazwyczaj nie jako całość, lecz w części, jakaś kategoria społeczna czy instytucja. Zatem, badania prowadzone w tym względzie przez podmioty gospodarcze nie różnią się zasadniczo od rozmaitych sondaży, o których można usłyszeć w środkach masowego przekazu. Jest już niemal codziennością ogł więcej »

Cukrownie zamykane w wyniku trendów prozdrowotnych
Spada światowe zużycie cukru. Trend spowodowany jest tym, że tacy producenci jak Coca-Cola, Nestlé i wielu innych, pod presją niektórych rządów stosują nowe przepisy w celu ograniczenia ilości cukru w swoich produktach. Europejski przemysł cukr więcej »

Czekoladowy Cook Book - źródło inspiracji
Rozmowa z BaRBaRą BoRowicz, założycielką fiRmy oRaz DyRektoR Ds. maRketingu.Czym jest Czekoladowy Cook Book? Czekoladowy Cook Book jest przede wszystkim kompendium wiedzy o produktach mającej 12 lat marki Barima Artisanal, która została wykreowana i należy do firmy Barbara Luijckx. W ofercie znajdują się surowce czekoladowe, orzechowe, owocowe, a także produkty wykończeniowe. Jest ona pomyślana tak, aby cukiernik w łatwy i skuteczny sposób osiągnął zamierzony efekt produkcyjny. W komponowaniu oferty brali więcej »

Czy zwiększać zyski sprzedawanej piekarni?
Wojciech Moszczyński 
Teoria termostatu finansowego Zadane w tytule pytanie: czy zwiększać zyski sprzedawanej piekarni, może wydawać się niepoważne. Kto by nie chciał dostawać miesięcznie większych pieniędzy na swoje konto? Większość piekarni rodzinnych w Polsce powstała po roku 1970, długo przed upadkiem komunizmu. Minęło więc prawie pół wieku i obecnie jesteśmy świadkami procesu, który potocznie zwany jest wymianą pokoleniową. Piekarnie są sprzedawane lub przekazywane dzieciom. Niezależnie od tego co się stanie, będzie to moment zwrotny w życiu właściciela i jego firmy. Moment ten wymaga przygotowania. Najważniejszym wykładnikiem wartości piekarni lub cukierni jest jej zdolność do osiągania długotrwałego zysku. Żeby dobrze sprzedać piekarnię trzeba zwiększać jej zysk więcej »

FOOD TO GO!
Takie hasło przyświecało kolejnej edycji Dni Otwartych w fi rmie Polmarkus w Pyskowicach, na które przez 2 dni przybyło około 1000 osób z branż piekarskiej, cukierniczej, lodziarskiej, gastronomicznej z kraju i z zagranicy. Podczas imprezy targowej czołowi europejscy producenci surowców, maszyn, urządzeń i akcesoriów prezentowali panujące trendy, technologie i aktualną wiedzę. Wszyscy bardzo chętnie dzielili się swoim doświadczeniem i rozwiązaniami techniczno-technologicznymi. Oprócz prezentacji wystawców przygotowano liczne d więcej »

IBIS Urządzenia wszechstronne w zastosowaniu
Mieszanie - Zaparzanie - Gotowanie - Przygotowywanie - Topienie - Magazynowanie.Maszyny do kremów produkowane przez firmę IBIS to idealne urządzenia do wszechstronnej produkcji cukierniczej i piekarskiej. Urządzenia znajdują również zastosowanie w lokalach gastronomicznych, ku więcej »

Jak uczynić firmę doskonalszą od wewnątrz Odc. 14. Wspieram Ciebie, czyli mentoring w firmie (cz. 3)
W poprzednich artykułach poświęconych mentoringowi, opisaliśmy czym mentoring jest, wskazaliśmy rolę i miejsca jego zastosowania w firmie oraz przybliżyliśmy charakterystykę głównych uczestników procesu - mentora oraz ucznia, czyli mentee - i opisaliśmy specyfikę ich relacji. Trzeci artykuł będzie poświęcony procesowi mentoringu - jego planowaniu i przebiegowi. Przygotowanie mentoringu w firmie i rozpoczęcie procesu/procesów Praktyczne uruchomienie mentoringu może odbywać się z wykorzystaniem różnych modeli. Poniżej przedstawiamy kroki, o które należy zadbać w przygotowaniu procesu w organizacji. Na pewno pi więcej »

Kakaowy Okrągły Stół
W połowie czerwca ponad 100 ekspertów z całego świata uczestniczyło w Hamburgu w obradach VIII Cocoa Round Table, konferencji w całości poświęconej światowemu rynkowi ziarna kakaowego. Mottem konferencji było "A Quality Vision for the Future", a jednym z głównych analizowanych zagadnień było to, jak zmiany klimatyczne wpływają na produkcję ziarna kakaowego. Jak więcej »

Kamica żółciowa - choroba naszych czasów
Ewa Ceborska-Scheiterbauer 
Kamica żółciowa to choroba, która dotyka około 10-12% populacji krajów Europy Zachodniej. Jest to jedna z częstszych chorób układu pokarmowego. Kamica to nic innego, jak wytrącanie się złogów (o charakterze kamieni, piasku lub żwirku) w pęcherzyku żółciowym, który zlokalizowany jest nieopodal wątroby i który ma za zadanie magazynować żółć - płyn niezbędny do trawienia tłuszczu. Większość chorych nawet nie wie o tym, że ma w swoim brzuchu taką tykającą bombę, a diagnozę stawia się przypadkiem, przy okazji rutynowego badania profilaktycznego USG jamy brzusznej (swoją drogą warto wspomnieć, że takie USG należy robić raz na rok). Niektórzy pacjenci dowiadują się o kamicy w sposób nagły i bolesny - poprzez tzw. kolkę wątrobową. Kamica cholesterolowa Najczęstszym rodzajem kamicy jest ta powstająca ni więcej »

Korzyści dla pracownika, korzyści dla firmy
Proszę się nie obawiać, poniższy tekst nie będzie ani o podatkach, ani o Pracowniczych Planach Kapitałowych lub innych urzędniczych pomysłach, które zazwyczaj nie wiążą się z żadnymi prawdziwymi korzyściami dla biznesu. Tym razem napiszemy o czymś przyjemnym i prawdziwie korzystnym - nowej koncepcji przyznawania nagród w konkursach cukierniczych. Zanim jednak przejdziemy do szczegółów, kilka słów wstępu. W Polsce ciągle funkcjonuje przekonanie, że konkursy branżowe są "ryzykowne" dla zakładu pracy, gdyż wystawiają pracowników na widok publiczny, gdzie mogą zostać dostrzeżeni i podkupieni przez kon więcej »

Mniejszy eksport produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż, większy pieczywa
Podobnie jak w dwóch poprzednich latach, w I połowie br. eksport produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż odznaczał się tendencją spadkową, silnie wzrosła zaś zagraniczna sprzedaż pieczywa i makaronów. Eksport mąki Według wstępnych danych Eurostatu, w styczniu-czerwcu br. eksport mąki (CN 1101 - mąka pszenna i 1102 - mąki ze zbóż innych niż pszenna) wyniósł około 57 tys. t i był więcej »

Nareszcie jedna stawka VAT na pieczywo, ciastka i lody
Jacek Paprocki 
Po latach bałaganu, kiedy to na pieczywo i ciastka obowiązywało wiele różnych stawek podatku VAT, zbliżamy się wielkimi krokami do ujednolicenia podatku na te wyroby. 9 sierpnia 2019 r. sejm uchwalił ustawę o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw. Ustawa została ogłoszona w Dzienniku Ustaw z 13 września 2019 r. poz. 1751. Jedną z najważniejszych zmian jakie wprowadza nowela jest nowa matryca podatku VAT. Mniej pozycji w załącznikach W nowej matrycy liczba pozycji w poszczególnych załącznikach będzie znacznie mniejsza niż dotychczas. Przykładowo nowy załącznik nr 3 obejmujący towary opodatkowane stawką 8%*), liczący obecnie 187 pozycji, po zmianach będzie ich miał 73. W załączniku nr 10, w którym znajdują się towary opodatkowane stawką 5% zamiast 35 pozycji będzie ich 25. Mniejsza liczba pozycji w załącznikach n więcej »

Nie masz wina nad węgrzyna
Jacek Paprocki 
Nie ulega wątpliwości, że kilka wieków temu najulubieńszym napojem polskiej szlachty było... wino. Wzmianki o jego znaczącym miejscu w codziennym życiu znajdujemy w ówczesnej literaturze, powiedzeniach, przysłowiach. Krzysztof Opaliński, poeta i wojewoda poznański, w jednej ze swoich satyr w pierwszej połowie XVII wieku pisał: "Pijana Polska zwać się może. (...) Piją wszyscy biskupi i senatorowie. A piją do umoru: piją i prałaci, żołnierze, szlachta w miastach we dworach i na wsiach". Nałóg dotykał także najmłodszych: "... bo ledwie, że ząbki narosną Dzieciuszkowi, aż on już kieliszki wytrząsa, już pilnuje, co wypić (...) ministrując (...) księdzu trochę wlawszy, ostatek wypije za ołtarzem". A co to było za wino? Odpowiedź znajdujemy w kolejnej satyrze tegoż autora, w której przestrzega: "Nic, widzę, pijaczkowie marni, nie umiecie, Bo was niż nieprzyjaciel, naprzód wino zwojuje. Przyjdzieszli do dworu, co czynią panowie? Piją, nie radzą; piją - bardziej o węgrzynie Myśląc niźli o ojczyźnie". "Błogo mi jest, bo prawdę rzekłszy, po miodzie i węgrzynie nie masz jak słońce na stare kości" - mówił sienkiewiczowski Zagłoba, dowodząc leczniczych właściwości trunku z Węgier. Inne powiedzenia, warte zacytowania to staropolskie "Nullum vinum nisi hungaricum" tłumaczone później na "nie masz wina nad węgrzyna", czy "po zwierzynie utop smak w węgrzynie". Wszystko wskazuje na to, że owym najulubieńszym węgierskim winem Polaków był tokaj. "Nie masz wina nad węgrzyna, z tokajskiej winnicy" - to powiedzenie, mające swoje źródło w staropolskim "Nullum vinum nisi hungaricum" wystarczająco precyzuje rodzaj napoju. Trudno jednak uznać, że na zakup najdroższych tokajów, wytwarzanych z winogron porażonych szlachetną pleśnią, stać było ubogą szlachtę. Wino z suchych jagód, bo taką nazwą często je określano, było trunkiem dla możnowładców. Pozostali musieli zadowolić się węgrzynem tańszym. Nie na darmo Polakom Węgrzy zawdzięczają nazwę tokaj sz więcej »

Paragon fiskalny zamiast faktury
JACEK PAPROCKI 
Przepisy zabraniające wystawiania faktur za paragony bez NIP-u, które miały wejść w życie od września tego roku zaczną ostatecznie obowiązywać dopiero od stycznia 2020 r. Zmiana nastąpiła w ostatniej chwili i wprowadziła trochę zamieszania wśród podatników. Na początku września w wielu placówkach handlowych wywieszono przy kasach stosowne komunikaty o konieczności żądania faktury od razu przy zakupie (lub podawania NIPu - jeśli sklep dysponował kasą rejestrującą umożliwiającą jego wpisanie). W wielu sklepach wiszą one nadal. Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu zarówno sprzedawcy jak i klienci prowadzący fi rmy, stopniowo zaczęli się przyzwyczajać do nowych zasad. Przy okazji warto przypomnieć właścicielom fi rm, że nie muszą domagać się faktur przy zakupach za niewielkie kwoty. Faktura uproszczona Zgodnie z przepisami art. 106e ust. 5 pkt 3 ustawy o podatku od towarów i usług, w przypadku gdy kwota należności za towar lub usługę nie przekracza 450 zł więcej »

Pieczywo - smak, zdrowie, ekonomia
W czasie dużej konkurencji rynkowej na sukces produktu wpływa kilka czynników. Decydująca jest oczywiście jakość, na którą w przypadku wyrobów spożywczych składa się smak i wpływ na zdrowie. Równie ważna jest rentowność, a więc wybór takiego asortymentu i takiej technologii produkcji, by była ona opłacalna. Pogodzenie oczekiwań konsumentów z możliwościami producentów nie jest proste i wymaga właściwego rozeznania sytuacji. Aby pomóc producentom pieczywa w ustawieniu priorytetów, Stowarzyszenie Naukowo- Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, we współpracy z naszą redakcją, zorganizowało 22 października w Warszawie konferencję pod hasłem "Pieczywo - smak, zdrowie, ekonomia". Wydarzenie to doszło do skutku dzięki dużemu osobistemu zaangażowaniu prezesa SITSpoż. Bronisława Wesołowskiego, który był jego pomysłodawcą i inicjatorem. Konferencję otworzyła i gości przywitała Małgorzata Wojnarowska z SITSpoż., zaś redaktor naczelna "Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego" Monika Soszyńska-Masny wprowadziła zebranych w problematykę spotkania, jakże aktualną w obecnej sytuacji rynkowej. Jako pierwsza zabrała głos dr hab. inż. Anna więcej »

Piekarzu, czy wiesz, że...
Krystyna Jarosz 
krojenie pieczywa to amerykański wynalazek? Czy wiesz kto, kiedy i dlaczego postanowił, że należy sprzedawać krojone pieczywo? A jaka jest nasza sklepowa i domowa codzienność w krojeniu pieczywa?Chleb jest jednym z produktów spożywczych, który najdłużej towarzyszy człowiekowi. Przez stulecia to właśnie chleb otaczano czcią. Chleb ma też ogromne znaczenie symboliczne. Do dnia dzisiejszego młodą parę po ślubie wita się bochnem chleba i solą, więcej »

Polowanie na dane z maszyn
Adam Steć 
Podłączenie maszyn należy do najbardziej wymagających projektów podczas cyfryzacji realizowanej w zakładach piekarskich i cukierniczych. Niesie też ogromny potencjał możliwości. Celem podłączenia linii i maszyn produkcyjnych do systemu ERP jest absolutna przejrzystość procesów. Dobrym przykładem takiej integracji jest współpraca na linii CSB - Handtmann. Firma Handtmann to znany w branży mięsnej, piekarskiej, cukierniczej i mleczarskiej producent maszyn i technologii, wyspecjalizowany w obszarach dozowania, dzielenia i formowania. Podłączenie maszyn Handtmann z systemem ERP, jakim jest CSB-System pozwala na pozyskanie wielu informacji z procesu napełniania i inteligentne ich wykorzystanie. Tak o zrealizowanej integracji - mówi Jan Seidel, prezes grupy Wolf: Chcemy bardziej skorzystać z tego potencjału współpracy z korzyścią dla zakładu. Ciągle jeszcze można wiele zyskać. Tak więc komunikacja między maszynami a oprogramowaniem jest w dalszym ciągu rozbudowywana. Już dziś zlecenia założone w systemie ERP są bezpośrednio przesyłane do nadziewarek Handtmann Communication Unit (HCU) i następuje rejestracja iloś więcej »

Technolog - handlowiec
Andrzej Piętka 
Obserwując od wielu lat pracę technologów i handlowców sprzedających komponenty do piekarni zacząłem zastanawiać się nad ich trudną pracą i tym co wyróżnia tych najlepszych. Zauważyłem kilka ciekawych cech, charakterystycznych dla tych skutecznych specjalistów, którzy potrafią sprzedawać surowce i komponenty klientom. Pomijam sprawę relacji biznesowo- towarzyskich, głębokich zależności i różnych programów lojalnościowych. Kontakt z piekarzami Najskuteczniejsi handlowcy, z którymi miałem przyjemność pracować i od których się uczyłem, bardzo wytrwale pracują. Dają z siebie pełne 100% podczas przygotowywania się do spotkań z klientami. Angażują się maksymalnie podczas prezentacji, często sprawdzają co mogliby jeszcze zaoferować klientowi po spotkaniu (wertując swoje notatki i analizując w jakim obszarze warto pomóc klientowi). Są bardzo drobiazgowi przy tworzeniu oferty dla swojego VIP kl więcej »

Umowa-zlecenie czy umowa o dzieło
Jacek Paprocki 
Zgodnie z zasadą swobody umów, o rodzaju zawieranej umowy decydują jej strony. Nie oznacza to jednak całkowitej dowolności w tym zakresie. O tym jaka umowa została zawarta decyduje bowiem nie to jak została ona nazwana, ale jej treść, a także warunki i okoliczności towarzyszącej jej wykonywaniu. Inaczej mówiąc, jeżeli z treści umowy, zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego wynika, że mamy do czynienia z umową-zleceniem, to nazwanie jej umową o dzieło nic nie zmienia - nadal jest to umowa-zlecenie. I odwrotnie. Umowa o dzieło, spełniająca właściwe dla niej warunki określone w Kodeksie cywilnym zawsze będzie umową o dzieło, nawet gdyby zatytułowana była: umową- zlecenie. Ta druga sytuacja ma zresztą miejsce stosunkowo rzadko. Błąd stron polega zazwyczaj na tym, że umowę noszącą wszelkie cechy zlecenia nazywają umową o dzieło. Przyczyną takiego stanu rzeczy są przepisy ustaw ZUS- -owskich. Zgodnie z nimi umowy o dzieło zwolnione są z danin na rzecz ZUS. Biorący dzieło nie jest objęty z tego tytułu ubezpieczeniami społecznymi i zdrowotnym ani obowiązkowo, ani dobrowolnie. Wyjątek stanowią osoby, które zawarły umowę o dzieło z fi rmą, w której pracują albo w ramach tej umowy wykonują pracę na rzecz swego pracodawcy. Traktowani są oni wówczas przez ZUS tak jak pracownicy i ich wynagrodzenie obłożone jest pełną daniną, tak jak wynagrodzenie pracowników. Ze zwolnienia ze składek skorzystać mogą także niektórzy zleceniobiorcy. Tu sytuacja jest stosunkowo skomplikowana. I tak: Składki ZUS nie dotyczą: - studentów przed ukończeniem 26 roku życia, bez względu na typ studiów, - uczniów, bez względu na rodzaj szkoły (np. liceum, techników, szkoła zawodowa). Zlecenie dla osoby zatrudnionej na umowę o pracę u innego pracodawcy W takiej sytuacji o konieczności płacenia składek lub zwolnieniu z nich decyduje wysokość wynagrodzenia jakie zleceniobiorca uzyskuje ze stosunku pracy. Jeśli jest ono wyższe niż wynagrodzenie minimalne, od umowy-zl więcej »

Warsztaty dla piekarzy
Poszerzanie wiedzy i fachowych umiejętności oraz bliska współpraca mistrza z uczniem, to ważne kierunki rozwoju branży piekarskiej. Właśnie z myślą o nich Stowarzyszenie Naukowo- Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego zorganizowało, we współpracy ze Szkołą Artystyczną Wiesława Ku więcej »

Właściwa interpretacja zapisów ustawowych ma kolosalne znaczenie
Włodzimierz Gubała 
Właściciel piekarni zamierza wybudować na swojej działce, obok istniejącego zakładu, mały obiekt przeznaczony na składowanie surowców. Czy i w jakim stopniu, w nowej, zliberalizowanej ustawie-prawo budowlane uległy zmianie przepisy dotyczące ustanowienia nad budową inspektora nadzoru inwestycyjnego? Obecnie obowiązuje rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 19.11.2001 roku opublikowane w DU-2001/nr 138, poz. 1554, określające rodzaje obiektów budowlanych, dla których wymóg ten ma charakter obligatoryjny. Rozporządzenie ustala w sposób szczegółowy zarówno listę tych ob więcej »

Wyliczenie zaliczki na podatek za październik, listopad i grudzień 2019 r.
Jacek Paprocki 
Wyliczając pensje za miesiące od października 2019 r. nie możemy zapomnieć, że od tego miesiąca obowiązują nowe koszty uzyskania przychodów ze stosunku pracy oraz obniżona z 18 do 17% skala podatkowa PIT. Tym samym zmaleje danina na rzecz państwa, a wzrośnie wynagrodzenie netto pracowników. Zmiany takie wprowadza ustawa z dnia 30 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fi zycznych oraz niektórych innych ustaw. (Dz.U. z 26 września 2019 r. poz. 1835) Koszty uzyskania przychodów po zmianach Osoba pracująca na jednym etacie w miejscowości, w której mieści się zakład pracy odliczy od podstawy opodatkowania co miesiąc 250 zł, zamiast 111,25 zł. Rocznie nie więcej niż 3000 zł, zamiast dotychczasowych 1335 zł. Osoba pracująca na jednym etacie, która czasowo lub na stałe mieszka poza miejs więcej »

XVII Warszawskie Święto Chleba
Sezon świąt chleba, odbywających się co roku w wielu miastach całej Polski, tradycyjnie zamyka impreza w Warszawie. W niedzielę, 6 października mieszkańcy stolicy, goście z innych regionów oraz turyści mogli posmakować aromatycznych wypieków warszawskich piekarzy. Tym razem święto miało miejsce w budynku głównego organizatora - Centralnej Biblioteki więcej »

Z KRAJU I ZE ŚWIATA
Wielki popyt na białka pochodzenia roślinnego.Jadalnym białkom pochodzenia roślinnego poświęcono konferencję "Freinsinger Tage für pfl anzliche Lebensmittel-proteine", zorganizowaną przez kilka placówek naukowych (m.in. przez Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging (IVV), Industry Association for Food Technology and Packaging (IVLV)). Eksperci przedstawili wiele informacji dotyczących możliwości wzrostu plonowania, będących najpopularniejszymi źródłami białka roślinnego roślin strączkowych, podniesienia ich jakości i przydatności do przetwórstwa, podkreślając przy tym "ogromny potencjał" więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software