Kamica żółciowa to choroba, która dotyka
około 10-12% populacji krajów Europy Zachodniej.
Jest to jedna z częstszych chorób układu
pokarmowego. Kamica to nic innego, jak wytrącanie
się złogów (o charakterze kamieni, piasku
lub żwirku) w pęcherzyku żółciowym, który
zlokalizowany jest nieopodal wątroby i który
ma za zadanie magazynować żółć - płyn niezbędny
do trawienia tłuszczu. Większość chorych
nawet nie wie o tym, że ma w swoim brzuchu
taką tykającą bombę, a diagnozę stawia się
przypadkiem, przy okazji rutynowego badania
profilaktycznego USG jamy brzusznej (swoją
drogą warto wspomnieć, że takie USG należy
robić raz na rok). Niektórzy pacjenci dowiadują
się o kamicy w sposób nagły i bolesny - poprzez
tzw. kolkę wątrobową.
Kamica cholesterolowa
Najczęstszym rodzajem kamicy jest ta powstająca ni
[...]




Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny) | |
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
|
|
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł | |
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł | |