• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • CHŁODNICTWO
  • 2019-2

CHŁODNICTWO

Dwumiesięcznik ISSN 0009-4919, e-ISSN 2449-9390 - rok powstania: 1966
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Forum Wentylacja - Salon Klimatyzacja 2019


Najważniejsze wydarzenie dla branży wentylacyjnej, klimatyzacyjnej i chłodniczej FORUM WENTYLACJA - - SALON KLIMATYZACJA 2019 odbyło się w dniach 5 - 6 marca 2019 r. w Warszawie. Przez dwa dni 5 i 6 marca Warszawa była miejscem największego spotkania specjalistów branży wentylacyjnej, klimatyzacyjnej i chłodniczej. Targom towarzyszyły dwudniowe seminaria, w strefie Arena Technologii można było zobaczyć przegląd klimatyzatorów SPLIT oraz urządzeń wielofunkcyjnych - m.in. central wentylacyjnych z pompam [...]

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA
  Czytaj za darmo! »
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 330.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 297.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 225.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 112.50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Agregaty chłodnicze do zadań specjalnych
Obowiązujące obecnie w Unii Europejskiej regulacje prawne zmuszają do stosowania czynników o wskaźniku GWP (Global Warming Potential) zdecydowanie niższym niż w przeszłości. Obecnie dostępnych jest wiele czynników chłodniczych o obniżonym GWP do różnego typu zastosowań, jednak większość z nich nie spełnia docelowego wymogu, jakim jest wartość GWP <150. Z tego względu na znaczeniu zyskuje naturalny czynnik chłodniczy CO2, którego wskaźnik GWP=1 i spełnia docelowe wymagania już dziś. Dwutlenek węgla różni się właściwościami w porównaniu z obecnie stosowanymi czynnikami chłodniczymi i sprawia nieco więcej problemów przy instalacji, rozruchu i serwisie.AGREGATY CHŁODNICZE EAZYCOOL NA CZYNNIK CHŁODNICZY CO2.Agregaty chłodnicze EazyCool CO2 OME uwzględniają specyfikę pracy z dwutlenkiem węgla. Są to nowoczesne urządzenia w postaci agregatów chłodzonych powietrzem, których budowa oparta jest na sprężarkach półhermetycznych Stream z inwerterem oraz wbudowanym układem sterowania i diagnostyki. Dzięki zaawansowanym algorytmom sterowania obsługa agregatu została sprowadzona do ustawienia praktycznie jednego parametru. Agregat automatycznie przechodzi z trybu pracy podkrytycznej w nadkrytyczną i na odwrót - cały czas dostosowując wydajność do obciążenia. Prostota obsługi pozwala wielu chłodniczym firmom instalatorskim i inwestorom łatwo wejść w świat instalacji na ekologiczny czynnik chłodniczy CO2. Agregaty Copeland EazyCool CO2 mają kompaktową obudowę umożliwiającą dostęp do wszystkich akcesoriów wewnętrznych. Szafka elektryczna jest umieszczona na wygodnej wysokości i ma unoszoną pokrywę. Dostęp do przedziału sprężarkowego jest niezależny od elektrycznego i możliwy więcej »

Bioniczny profil obniża zużycie CO2
Producent wentylatorów, firma Ziehl-Abegg wykorzystuje swoją pozycję lidera technologii bionicznych do dalszego obniżania zużycia CO2: Nowemu wentylatorowi z tworzyw sztucznych patronował humbak. Do tego należy dodać bioniczne aspekty sowy i drzewa. Dzięki temu bilans CO2 poprawia się aż dwukrotnie: przez znaczne zredukowanie zastosowanych materiałów oraz przez obniżenie zużycia energii w trakcie bieżącej eksploatacji klimatyzatorów centralnych i montowanych w przemysłowych systemach wentylacji.Szczytowa wydajność wentylatorów promieniowych Ziehl-Abegg już teraz wynosi ponad 70 procent. Dlatego musi zostać wykorzystana więcej »

ColdChain Poland 2019
Wymóg kooperacji w łańcuchach i sieciach dostaw sprawia, że powstają wielobranżowe systemy organizacji, nadzoru, kontroli i optymalizacji dostaw. Na tej podstawie powstają liczne łańcuchy technologiczne, konieczne dla utrzymania przyjętych parametrów jakościowych. Jednym z takich łańcuchów jest łańcuch chłodniczy. W dniach 7 - 9 marca 2019 r. w Warszawie odbyła się 3. edycja Targów Chłodniczych Łańcuchów Dostaw i Logistyki w Temperaturze K więcej »

Czynniki kształtujące barwę i kruchość chłodzonego mięsa wołowego - DOI:10.15199/8.2019.2.4
Jacek Kondratowicz Ewa Burczyk Julia Rutkowska 
Barwa należy do jednych z ważniejszych cech organoleptycznych mięsa, albowiem utożsamiana jest z prawidłową jakością mięsa, a przede wszystkim ze świeżością. Wśród czynników wpływających na barwę mięsa wyróżnić można: stężenie oraz formy chemiczne barwników, zawartość tłuszczu śródmięśniowego i tkanki łącznej czy strukturę powierzchni [11, 13]. Związkami mającymi główne znaczenie w kształtowaniu barwy mięsa są barwniki hemowe - ich zawartość oraz forma. Wśród nich największe znaczenie można przypisać występującej w mięśniach szkieletowych mioglobinie, która stanowi około 90% wszystkich barwników mięsa [2]. Mioglobina ma możliwość występowania w trzech formach redoks jako oksymioglobina (OMb), dezoksymioglobina (DMb) oraz metmioglobina (Mmb). Jej specyficzna budowa umożliwia odwracalne przyłączanie i magazynowanie tlenu, za które odpowiada atom żelaza hemowego ulegający reakcjom redukcji i utleniania. Barwa mięsa zależna jest od wartościowości żelaza, a także od obecności ligandu połączonego z jego atomem. Przechodzenie mioglobiny w formę metmioglobiny jest niepowstrzymanym procesem, który zachodzi stale wraz z wykorzystaniem tlenu w procesie oddychania komórkowego. W warunkach deficytu tlenu, przy braku ligandu przy szóstym wiązaniu koordynacyjnym żelaza hemu, zredukowana forma żelaza Fe2+, którą reprezentuje purpurowoczerwona dezoksymioglobina utlenia się w formę Fe3+ reprezentowaną przez metmioglobinę. Forma ta, w konsekwencji utracenia zdolności tworzenia wiązania z tlenem cząsteczkowym, łączy się z cząsteczka wody przez jonowe wiązanie kompleksowe. Jej barwę opisuje się jako czerwonobrunatną, a nawet brązowawą, a na tle pozostałych prezentuje się najmniej korzystnie. Utlenowanie zaś zachodzi w warunkach wysokiego ciśnienia parcjalnego tlenu, gdzie zredukowane żelazo Fe2+ łączy się z tlenem przez szóste wiązanie koordynacyjne żelaza hemu, nie zmieniając przy tym swojej wartościowości. W wyniku powstaj więcej »

Ekonomiczno-energetyczna analiza procesu chłodzenia półtusz wieprzowych - DOI:10.15199/8.2019.2.2
Mateusz Marcinkowski 
Chłodzenie mięsa wieprzowego jest skomplikowanym procesem, w którym istotnymi elementami są nie tylko jakość schłodzonego produktu i koszty inwestycyjne ubojni, ale coraz częściej również czas, koszty eksploatacyjne i straty finansowe z powodu ubytków masy mięśniowej półtusz. Inwestorzy coraz częściej wymagają metod, które zmaksymalizują ich zyski, przy jednoczesnym obniżeniu kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych. Dlatego bardzo istotne są jakość schłodzonego mięsa oraz skrócenie czasu osiągania odpowiedniej temperatury towaru. Mimo dobrze rozwiniętej wiedzy teoretycznej na temat schładzania półtuszy, nadal w wielu przypadkach zdarzają się problemy z osiągnięciem odpowiedniej temperatury końcowej, pogorszeniem jakości mięsa lub zbyt dużych strat masy mięśniowej. Rynek mięsa wieprzowego jest jednym z 3 głównych rynków mięs na świecie, oprócz wołowego i drobiowego. W 2015 r. produkcja mięsa na świecie wynosiła 318 mln ton, z czego 37,3% to mięso wieprzowe, 35,2% drobiowe, 21,4% wołowe i 6,1% pozostałe gatunki. Na arenie międzynarodowej od wielu lat światowym liderem są Chiny z wartością 51% produkcji wieprzowiny, następnie jest Unia Europejska z 19,7%, USA z 9,2% oraz Brazylia z 3%. Polska pod względem produkcji mięsa wieprzowego zajmuje w Europie 6 miejsce z wartością 8,1% całkowitej produkcji, tuż za Niemcami, Hiszpanią, Francją Danią i Holandią. W 2013 roku w Polsce jedna osobą spożywała średnio 35,5 kg wieprzowiny w ciągu roku. W Europie najwięcej mięsa wieprzowego w ciągu roku na osobę spożywają Hiszpanie - 60 kg, a najmniej Szwedzi - 34,7 kg. Według prognoz produkcja mięsa wieprzowego do 2050 r. ma zmaleć o około 2% na rzecz mięsa drobiowego [5]. CEL: ZMNIEJSZENIE UTRATY MASY MIĘSA Wybór metody i instalacji chłodniczej, która ograniczy utratę masy mięsa jest trudny. Najistotniejszymi elementami mającymi wpływ na ten wybór są: utrata masy mięsa przez odparowanie wody z powierzchniowych warstw mięsa (ususzka), temp więcej »

Firma Chemours trzykrotnie zwiększa swój potencjał w produkcji Opteon YF
Spółka Chemours (Chemours) (NYSE: CC), firma chemiczna o globalnym zasięgu zajmująca ważną pozycję na rynku fluoroproduktów, ogłosiła uruchomienie nowego zakładu produkującego czynnik chłodniczy Opteon™ YF (HFO-1234yf) o niskim potencjale tworzenia efektu cieplarnianego (GWP) w fabryce w Ingleside w Teksasie. Zakład umożliwi firmie Chemours potrojenie zdolności wytwórczych. Dotyczy to produktów opartych na wodorofluoroolefinach 1234yf (HFO więcej »

Nowości Mitsubishi Heavy Industries dostępne już w Polsce
MICRO KXZ - NOWOCZESNY SYSTEM KLIMATYZACYJNY VRF DLA DOMU, BIURA, APARTAMENTU System klimatyzacyjny Micro KXZ Micro KXZ to nowoczesny, dwururowy system klimatyzacyjny ze zmiennym przepływem czynnika chłodniczego, zapewniający całoroczne chłodzenie lub grzanie dla aplikacji typu domy, biura czy apartamenty. Zakres wydajności chłodniczej w nowych jednostkach Micro KXZ rozpoczyna się od 12,1 kW, zaś maksymalna długość rurociągu wynosi 510 m. Do pracy z systemami KXZ można wykorzystać indywidualny sterownik przewodowy z panelem dotykowym, z menu w języku polskim. Niewątpliwą zaletą systemu Micro KXZ jest zakres temperatur pracy: -15oC do +43oC dla chłodzenia i od -20oC do +15,5oC dla grzania. Dwu- lub jedno-wentylatorowe agregaty wyposażone w podwójną sprężarkę rotacyjną typu Twin zwiększają wydajność systemu oraz jego sprawność w niskich i w więcej »

Panasonic wprowadza pompy ciepła Aquarea generacji J z czynnikiem chłodniczym R32
Panasonic wprowadził na rynek najbardziej wydajną linię pomp ciepła Aquarea - generację J. Modele wyróżnia wysoka efektywność energetyczna, wzornictwo i nowe funkcje, w tym chiller. Sprawdzą się zarówno w budynkach domowych, jak i komercyjnych.Pompy ciepła Aquarea wchodzą w skład wysoko wydajnych systemów ogrzewania wykorzystujących w 100% odnawialne źródło energii, jakim jest powietrze. Nowa generacja J zapewnia jeszcze wyższą efektywność energetyczną niż poprzednie modele. Przykładowo model WH-UD03JE5 ma współczynnik COP na poziomie 5,33 i COP 3,3 przy pracy na potrzeby ciepłej wody użytkowej (CWU). Od wrześn więcej »

Poprawa efektywności produkcji chłodu bromolitowej chłodziarki absorpcyjnej za pomocą zmiany temperatury wody chłodzącej - DOI:10.15199/8.2019.2.1
Marcin Malicki 
WSTĘP Działania mające na celu poprawę wykorzystania energii pierwotnej, nakierowane przede wszystkim na odzyskiwanie i konwersję ciepła odpadowego bądź nieużytecznego na energię w danym momencie potrzebną - elektryczność bądź chłód, doprowadziły do wzmożonego zainteresowania dostępnymi od ponad 50 lat na rynku chłodniczymi agregatami sorpcyjnymi. W odróżnieniu od agregatów sprężarkowych, zasilanych energią elek więcej »

Solar energy and nanotechnology - new developments for use in the future - DOI:10.15199/8.2019.2.3
Jan Barwicki Kinga Borek 
INTRODUCTION According to estimates, more than 100 000 Poles use various kinds of solar installations, such as solar collectors. Photovoltaic systems are becoming the most efficient one concerning proper utilization of solar radiation. Solar collectors are becoming popular for individual use, but there still aren’t many commercial investments. Poland is one of Europe’s leaders in the production and sale of solar collectors. According to data presented by Poland’s National Fund for Environmental Protection and Water Management, Poland is ranked third in Europe, a surprising growth from ninth place in 2009. DEVELOPMENT OF SOLAR SYSTEMS The numbers reflect the popularity of solar panels in rural Poland, where they are often installed on rooftops. Home and agriculture builders can make use of special loans that are partially financed by the National Fund for Environmental Protection and Water Management and it can be utilized for financing solar collectors projects. It is expected that solar collectors with a total area of some 420 000 m2 will installed with a help of these loans. Estimation shows that they can reduce carbon emissions by 65 100 metric tons by 2015. Actually there is one solar farm working with total capacity of 1 MW and four others of that size each are planned to complete a construction in coming year. In 2011, production and sales of solar collectors in Poland increased by some 70 percent compared to the previous year. The solarcollector market is the only renewable energy segment that shows such strong growth. The Institute for Renewable Energy estimates that Poland’s solar-collector market is worth 170 million € and that there are about 70 companies in Poland producing and selling those devices. So far solar collectors with a total area of 12 million sqm have been installed in Poland. That’s an area three times as big as Vatican City. Solar energy could be a good solution więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software