• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 116514 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • 2019-1

PROBLEMY JAKOŚCI

Miesięcznik ISSN 0137-8651 e-ISSN 2449-9862 - rok powstania: 1968
Czasopismo Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT (FSNT NOT)

Wpływ wybranych informacji o produktach spożywczych na decyzje zakupowe konsumentów: badanie różnic w zależności od płci i wykształcenia kupujących
(ang. The impact of selected information about food products on consumer purchasing decisions: study of differences depending on the buyers’ gender and education)

DOI:10.15199/46.2019.1.4
Natalia IWASZCZUK Marta SZYBA 
Streszczenie
W artykule przedstawiono wyniki badania wpływu wiedzy i informacji o produktach na wybory konsumentów różniących się płcią i wykształceniem. W latach 2016/2017 przeprowadzono badania ankietowego na próbie 328 osób. Wśród ankietowanych były kobiety i mężczyźni z wykształceniem średnim i wyższym. W badaniu pytano respondentów o częstość zapoznawania się z informacjami umieszczanymi na opakowaniu. Badania wykazały, że duża część konsumentów robi to rzadko lub nigdy. Z odpowiedzi na pytania wynika, że zainteresowanie informacjami o produktach wśród obu płci jest podobne, a konsumenci z wykształceniem wyższym wykazują większe zainteresowanie nimi niż konsumenci z wykształceniem średnim. Zainteresowania wartością energetyczną jest małe wśród konsumentów z obu grup.
Słowa kluczowe: żywność i żywienie, jakość i bezpieczeństwo żywności
Abstract
The article presents the results of the impact study of knowledge and product information on consumer choices of different gender and education. In the years 2016/2017, a survey was conducted on a sample of 328 people. Among the respondents there were women and men with secondary and higher education. The survey asked respondents about the frequency of reading the information on the packaging. Research has shown that a large proportion of consumers do it rarely or never. Answers to the questions show that the interest in product information among both sexes is similar and consumers with higher education show a greater interest in them than consumers with secondary education. Interest in energy is low among consumers in both groups.
Keywords: food and nourishment, quality and safety of food
Wprowadzenie Obowiązujące w krajach UE prawo żywnościowe ma na celu ochronę konsumenta przed żywnością niebezpieczną dla jego zdrowia. Nie obejmuje ono zachowań konsumentów związanych z produkcją żywności na swoje potrzeby, zbieractwem runa leśnego oraz przygotowywaniem i spożywaniem posiłków w domu. Produkcją na potrzeby własne i zbieractwem zajmuje się bardzo niewielu konsumentów, natomiast wszyscy przygotowują posiłki przyrządzane z produktów spożywczych zakupionych w placówkach handlowych. Konsument kupuje więc produkty bezpieczne (w zakresie ustalonym przez prawo), ale spożywa je w zestawach i ilościach ustalanych przez siebie. Jest to często przyczyną występowania chorób cywilizacyjnych (otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu drugiego, nowotworów, alergii pokarmowych itp.). Sposób odżywiania konsumenta zależy od wielu czynników, z których najważniejszymi są: informacja o składzie i własnościach kupowanych artykułów spożywczych i jego wiedza o żywności i żywieniu. Informację o składzie produktu i jego własnościach umieszcza producent na opakowaniu. Powinna ona spełniać wszystkie wymagania prawne. Nazwa produktu w połączeniu z grafiką nie powinna wprowadzać w błąd co do jego własności [7]. Oczekiwania konsumentów w stosunku do jakości produktów spożywczych oraz determinanty ich wyborów były przedmiotem licznych badań. W 2008 roku Mariola Grzybowska-Brzezińska [5] przeprowadziła badania ankietowe na próbie 600 SŁOWA KLUCZOWE STRESZCZENIE żywność i żywienie, jakość i bezpieczeństwo żywności W artykule przedstawiono wyniki badania wpływu wiedzy i informacji o produktach na wybory konsumentów różniących się płcią i wykształceniem. W latach 2016/2017 przeprowadzono badania ankietowego na próbie 328 osób. Wśród ankietowanych były kobiety i mężczyźni z wykształceniem średnim i wyższym. W badaniu pytano respondentów o częstość zapoznawania się z informacjami umieszczanymi na opakowaniu. Badania wykazały, że du [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność elektroniczna) - tylko 6,00 zł
(płacisz 45% mniej niż przy płatności SMS)
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 1h tylko 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 4h tylko 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma - 12h tylko 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
Metoda płatności: SMS Premium
Dostęp do publikacji - jednorazowy (płatność SMS'em) - 11,07 zł brutto (9,00 zł + VAT)
  kup! (SMS)    
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 492,00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 442,80 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 402,00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 201,00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 100,50 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »


Bibliografia

[1] Białek-Dratwa Agnieszka i inni. 2012. "Kampanie społeczne przykładem sposobu propagowania zasad zdrowego żywienia". ProblHigEpidemiol 93(2): 414-419.
[2] Błońska Aleksandra i inni. 2014. "Ocena zwyczajów żywieniowych oraz stanu odżywienia dzieci ze szkól podstawowych w mieście i na wsi". Żywienie człowieka i metabolizm XLI (3): 143-153.
[3] Dz. U. 2015. poz. 256. "Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach".
[4] European Commission. “Preliminary Annual Report 2015". RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed.
[5] Grzybowska-Brzezińska Mariola. 2010. "Marketingowe aspekty jakości produktów spożywczych". Marketing i Rynek 3: 26-31.
[6] Harton Anna i inni. 2015.W "Nawyki żywieniowe sprzyjające otyłości prostej u dzieci w wieku przedszkolnym - badanie pilotażowe". W "Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej", red. Agata Wolska-Adamczyk, 107-116. Rzeszów: WSIiZ.
[7] Iwaszczuk Natalia, Marta Szyba. 2016. "Rzetelna informacja o produktach głównym elementem polityki społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa łańcucha żywnościowego". Problemy Jakości 9: 20-27.
[8] Jóźwiak Janina, Jarosław Podgórski. 2012. "Statystyka od podstaw". Warszawa: PWE.
[9] Kucharska Alicja i inni. 2017. "Zwyczaje związane z zakupami w sklepikach szkolnych oraz opinie uczniów na temat zmian w ich asortymencie po wprowadzeniu rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku dotyczącego żywienia w placówkach oświatowych", KNUV 2(55): 275-285.
[10] Kułaga Zbigniew, Katarzyna Barwicka. 2008. "Reklama środowiskiem dziecka - przegląd badań i danych dotyczących wpływu reklamy na zdrowie dziecka", ProblHigEpidemiol 89(1): 120-127.
[11] Krasnowska Grażyna, Anna M. Salejda. 2011. "Ocena wiedzy konsumentów na temat znakowania żywności", ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 1(74): 173-189.
[12] Mazur Artur, Diana Wolańska. 2011. "Ocena wpływu edukacji żywieniowej na poziom wiedzy żywieniowej u dzieci w wieku szkolnym". Żywienie człowieka i metabolizm XXXIII(3): 195-201.
[13] Mazur Artur i inni. 2006. "Rola reklam i mediów w powstawaniu otyłości u dzieci i młodzieży". Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2(1):18-21.
[14] "Porozumienie nadawców telewizyjnych w sprawie zasad rozpowszechniania Reklam i Wskazań sponsorskich dotyczących artykułów spożywczych lub napojów zawierających składniki, których obecność w nadmiernych ilościach w codziennej diecie jest niewskazana’, 29 październik 2014, Warszawa.
[15] "Stan sanitarny kraju w roku 2014". Raport Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
[16] "Stan sanitarny kraju w roku 2015". Raport Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
[17] Wolańska Diana. 2011. "Ocena wpływu edukacji żywieniowej na poziom wiedzy żywieniowej u dzieci w wieku szkolnym". Żywienie człowieka i metabolizm 3(38): 195-201.
[18] http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-zywienia (dostęp 12.04.2016).

Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

Kapitał duchowy w zarządzaniu organizacjami - DOI:10.15199/46.2019.1.1
Zofia ZYMONIK Anna DOBROWOLSKA 
Wprowadzenie Obecne czasy są coraz bardziej burzliwe w swoich społecznych i gospodarczych poczynaniach. Wiek XXI miał być wiekiem dobrobytu nie tylko fizycznego, ale i duchowego. Nie spełniają się jednak nadzieje związane z polepszeniem jakości życia jednostek i społeczeństwa. Globalizacja miała na celu m.in. zintegrowanie kultur Wschodu i Zachodu, jednakże zaostrzyła nierówności w rozwoju gospodarczym. Problemami stały się nie tylko kryzysy, ale także drastyczne nieprzestrzeganie praw człowieka, prześladowania na tle religijnym, ataki terrorystyczne, wojny. Coraz większe jest niezrównoważenie w świecie gospodarczym, istnieje drastyczny podział społeczeństwa i niepewność informacji. Zaznacza się coraz większy upadek wartości moralnych wypracowanych przez wieki, m.in. przez filozofię, religię i dobre praktyki menedżerskie. Światowy system gospodarczy staje się coraz bardziej niezrównoważony w wielu dziedzinach, a działalność niektórych organizacji przypomina grę hazardową. Zatraca się sens życia ludzi i człowieczeństwo w procesach pracy, godność człowieka i nadzieja na lepszą przyszłość. Nic dziwnego, że w pierwszych dekadach XXI wieku świat jest wprawdzie bez granic, ale też i bez autorytetów. Z tego powodu poszukuje się w świecie nauki i praktyki rozwiązań, które powstrzymałyby nasilające się napięcia, sprzeczności i obawy jednostek i grup społecznych, a także biznesu. Do procesu poszukiwań włączyli się badawcze z różnych dziedzin nauki, w tym specjaliści z nauk o zarządzaniu. Starają się oni znaleźć drogi wyjścia z problemów, które pogodziłyby różne cele. Jedną z tych poszukiwanych dróg może być kapitał duchowy (spitual capital), którego cechą inherentną są wartości moralne. SŁOWA KLUCZOWE STRESZCZENIE jakość życia, zarządzanie, organizacja, duchowość, kapitał duchowy, wartości moralne Celem artykułu jest chęć przybliżenia pojęcia i istoty kapitału duchowego (spiritual capital), uzasadnienie roli duchowości (sp więcej »

Otwarte innowacje jako narzędzie efektywnego zarządzania wiedzą w organizacji - DOI:10.15199/46.2019.1.2
Adam SKRZYPEK 
Wprowadzenie Warunkiem sukcesu przedsiębiorstwa funkcjonującego w zmiennym otoczeniu jest koncentracja na strategicznych obszarach działalności. Innowacyjne myślenie i zarządzanie pozwala sprawnie i efektywnie odpowiadać na zmiany w otoczeniu oraz - dzięki nowym możliwościom - wyprzedzać je [37]. We współczesnym świecie rośnie znaczenie otwartej innowacyjności (OI open innovation), bo umożliwia ona swobodny, dwukierunkowy przepływ własności intelektualnej pomiędzy przedsiębiorstwem a otoczeniem. W warunkach swobody przepływu informacji i ludzi wiedza ulega dyfuzji. Coraz częściej rozwiązania udostępniane są w formie licencji lub są odsprzedawane innym przedsiębiorstwom w celu dalszego rozwijania lub adaptowania do nowych potrzeb i rynków (wówczas powstaje układ win-win: wszyscy wygrywają). Efektem tego są nowe technologie i produkty lepiej dopasowane do potrzeb odbiorców. Innowacje mają otwarty charakter, gdy przedsiębiorstwa optymalizują proces innowacyjny przez wykorzystanie zewnętrznych i wewnętrznych strumieni wiedzy oraz równocześnie kreują nowe rynki dla innowacji [15]. Stopień otwartości w zakresie zarządzania własnością intelektualną jest zależny od specyfiki branży i sektora, modelu biznesowego przedsiębiorstwa i realizowanej przez niego strategii [29]. Koncepcja otwartych innowacji często utożsamiana bywa z procesem systematycznej, zewnętrznej eksploracji i eksploatacji wiedzy. W procesie tym przedsiębiorstwa p odejmują decyzje dotyczące włączania albo też ograniczania aktywności i zaangażowania różnych podmiotów w procesy bieżącego rozwoju innowacji oraz aktywności w obszarze komercjalizacji. Otwarta innowacja wydaje się być naturalnym kierunkiem zmian w ewolucji modeli biznesowych. Tworzy odpowiednie miejsce dla działań badawczych i rozwojowych oraz takich, które przywiązują wagę do współpracy i wspólnego wytwarzania wartości. Celem artykułu jest pokazanie istoty i znaczenia otwartych innowacji w społecz więcej »

Przyczyny braku zainteresowania uczelnią jako pracodawcą wśród młodych potencjalnych pracowników w kontekście postrzeganej jakości życia zawodowego - DOI:10.15199/46.2019.1.3
Agnieszka Izabela BARUK 
Wprowadzenie Źródła informacji na temat dostępnej na rynku oferty można podzielić na wewnętrzne i zewnętrzne. Pierwsze z nich związane są m.in. z doświadczeniami zdobytymi przez nabywców w trakcie wykazywania przez nich różnych form aktywności zakupowej i pozazakupowej. Druga grupa obejmuje z kolei źródła osobowe i nieosobowe (por. [5]) istniejące w otoczeniu danego nabywcy. Mogą mieć one charakter formalny lub nieformalny, przy czym z reguły komunikaty emitowane przez źródła nieformalne wzbudzają znacznie większe zaufanie (por. [10]) niż przesłanie docierające do odbiorców ze źródeł formalnych. Zdecydowanie jednak największą siłą oddziaływania cechują się źródła wewnętrzne. Własne doświadczenia pozwalają bowiem osobiście odczuć skutki określonych zachowań (por. [14]), które mogą pozytywnie lub negatywnie wpływać na jakość życia danej osoby, a w konsekwencji na jakość życia innych osób pozostających z nią w bliższych bądź dalszych relacjach. SŁOWA KLUCZOWE STRESZCZENIE uczelnia, pracodawca, potencjalny pracownik, jakość życia zawodowego Artykuł ma charakter teoretyczno-empiryczny. Przedstawiono w nim zagadnienia związane z przyczynami niechęci młodych potencjalnych pracowników wobec podjęcia pracy w uczelni w kontekście postrzeganej jakości życia zawodowego. Wyniki analizy poznawczo-krytycznej literatury przedmiotu wskazują, że dotychczas raczej nie badano aspektów dotyczących występowania uczelni w roli pracodawcy, a tym bardziej nie analizowano działań personalnych, jakie powinna ona podejmować w celu przyciągania najlepszych kandydatów na pracowników. Istnieje zatem luka poznawcza i badawcza w tym zakresie. Dążąc do jej zmniejszenia, przeprowadzono badania pierwotne, podczas których wykorzystano metodę badania ankietowego. Zebrane dane pierwotne poddano analizie ilościowej, stosując m.in. test Kruskala-Wallisa. Wyniki tej analizy pozwoliły na weryfikację sformułowanej hipotezy badawczej, mówiącej, że płeć nie jest ce więcej »

Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością usług w podmiotach leczniczych. Analiza przypadków - DOI:10.15199/46.2019.1.5
Mira LISIECKA-BIEŁANOWICZ Tomasz PAPAJ Ewa CZYŻ-GWIAZDA 
Wprowadzenie do projakościowego zarządzania świadczeniami w podmiotach leczniczych Przedmiotem prowadzonych badań były menedżerskie rozwiązania w zakresie znajomości oraz stosowania metod i technik projakościowego zarządzania świadczeniami zdrowotnymi w jednostkach systemu ochrony zdrowia - w szpitalach1. Szpitale to jeden z kilku podmiotów funkcjonujących w systemie. System ochrony zdrowia to całość, na którą składa się zespół ze sobą współdziałających podmiotów - uczestników gry - prowadzących grę interesów politycznych, ekonomicznych i społecznych, realizowanych na podstawie przepisów prawa oraz finansowanych z różnych źródeł - z Narodowego Funduszu Zdrowia, budżetu państwa, budżetów 1 Zob. m.in. John S. Oakland. 2014. “Total Quality Management and operational excellence. Text with cases". New York: Routledge; D.R. Kiran. 2017. “Total Quality Management - Key concepts and case studies" BS Publications BH; Adam Hamrol. 2013. Zarządzanie jakością z przykładami. Warszawa: PWN; Marek Ćwiklicki, Hubert Obora. 2011. Wprowadzenie do metod TQM. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie; Katarzyna Szczepańska. 2009. Metody i techniki TQM. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. SŁOWA KLUCZOWE STRESZCZENIE system ochrony zdrowia, metody i narzędzia, zarządzanie jakością, szpitale Zmiany zachodzące w organizacjach sektora ochrony zdrowia i w jego otoczeniu zwiększają zapotrzebowanie na wiedzę dotyczącą zarządzania tymi organizacjami oraz zarządzania w tych organizacjach. To pociąga za sobą konieczność stosowania odpowiednich metod i narzędzi zarządzania, a tym samym bycia organizacją uczącą się. W niniejszym opracowaniu - w wyniku przeprowadzonych badań terenowych - dokonano oceny stopnia stosowania metod i narzędzi zarządzania jakością usług zdrowotnych w wybranych podmiotach leczniczych mających siedzibę w województwie śląskim. Zastosowano case study. Wyniki badań wskazują, że stop więcej »

Z prasy zagranicznej
Wiarygodność opinii o produktach i usługach zamieszczanych w internecie.W ujęciu tradycyjnym pod pojęciem marketingu szeptanego (ang. word-of-mouth) rozumie się bezpośrednią komunikację, w ramach której pewne osoby - na podstawie własnych doświadczeń - formułują opinie o produktach lub usługach i przekazują je innym osobom. W literaturze przedmiotu znajduje się wiele definicji dotyczących tego zjawiska. Zwraca się w nich uwagę na sposób przekazywania infomacji (jest nim zwykle komunikacja werbalna), przepływ infomacji (od jednej osoby do drugiej) oraz obiektywizm osoby, która formułuje opinie (obiektywność ta rozumiana jest jako niezależność od producenta oraz sprzedawcy). Elektroniczny więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-02-22

Techtextil 2019»

2019-02-22

Prakseologia w zarządzaniu i dowodzeniu 2019»

2019-02-21

Targi BHP w Katowicach»

2019-02-19

Portal o pakowaniu»

2019-02-15

Nagrodzono produkty przyszłości»

2019-02-14

Targi Warsaw Pack»

2019-02-12

Pakowanie w Norymberdze»

2019-02-08

Konferencja bhp w Katowicach»

2019-02-07

INDUSTRYmeeting w Sosnowcu»

2019-02-07

Sympozjum HYDROPREZENTACJE XXII»

Możliwości współpracy automatyki samoczynnego załączania rezerwy i systemu FDIR

WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
(2018-12)»

Modelowanie spalania paliw gazowych w komorach grzewczych metodą DRGEPSA

HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
(2018-12)»

Wybrane zagadnienia postępowania z odpadami w kontekście bezpieczeństwa ekologicznego na przykładzie Wojskowych Zakładów Uzbrojenia S.A.

PROBLEMY JAKOŚCI
(2018-12)»

Jak zmiany klimatu wpływają na niedźwiedzia brunatnego?

AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
(2018-12)»

Wybrane aspekty dotyczące fałszowania żywności

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2018-12)»

Radar harmoniczny do wykrywania zdalnie uruchamianych ładunków IED

ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
(2018-12)»

Długoterminowe magazynowanie energii w złożach adsorpcyjnych

CHŁODNICTWO
(2018-6)»

Stabilność antocyjanów w wybranych mrożonych owocach

CHŁODNICTWO
(2018-6)»

Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością usług w podmiotach leczniczych. Analiza przypadków

PROBLEMY JAKOŚCI
(2019-1)»

Zawodowe i środowiskowe narażenie narządu słuchu na toksyczne działanie metali ciężkich

PRZEMYSŁ CHEMICZNY
(2018-12)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

aura żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie grzyby przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol przegląd elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo Amarantus olej rzepakowy jakość atest 7 kukurydza czekolada gluten gmo antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik Przemysl Chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY problemy jakości żywność funkcjonalna przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa wzbogacanie żywności antocyjany Akrylamid ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata analiza sensoryczna błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne ARONIA opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności Wiadomości elektrotechniczne celiakia salmonella przyprawy probiotyki PIWO
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software