• LOGOWANIE
  • KOSZYK
  • KONTAKT
    • WYDAWNICTWO
    • REDAKCJE
      • ATEST - OCHRONA PRACY
      • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
      • CHŁODNICTWO
      • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
      • DOZÓR TECHNICZNY
      • ELEKTROINSTALATOR
      • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
      • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
      • GOSPODARKA MIĘSNA
      • GOSPODARKA WODNA
      • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
      • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
      • MATERIAŁY BUDOWLANE
      • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
      • OPAKOWANIE
      • PROBLEMY JAKOŚCI
      • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
      • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
      • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
      • PRZEGLĄD MECHANICZNY
      • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
      • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
      • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
      • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
      • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
      • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
      • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
      • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
      • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
      • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
      • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
      • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
      • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
    • REKLAMA
    • DRUKARNIA
    • KOLPORTAŻ
  • PRENUMERATA
  • LISTA CZASOPISM
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTROINSTALATOR
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • ODZIEŻ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
 
PORTAL INFORMACJI TECHNICZNEJ - NAJWIĘKSZA BAZA ARTYKUŁÓW TECHNICZNYCH ONLINE - AKTUALNIE 121583 PUBLIKACJE
  •   CZASOPISMA  
    • ATEST - OCHRONA PRACY
    • AURA
    • CHŁODNICTWO
    • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
    • ELEKTROINSTALATOR
    • DOZÓR TECHNICZNY
    • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
    • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
    • GAZETA CUKROWNICZA
    • GOSPODARKA MIĘSNA
    • GOSPODARKA WODNA
    • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
    • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
    • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
    • MATERIAŁY BUDOWLANE
    • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
    • OPAKOWANIE
    • POLISH TECHNICAL REVIEW
    • PROBLEMY JAKOŚCI
    • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
    • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
    • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
    • PRZEGLĄD MECHANICZNY
    • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
    • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
    • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
    • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
    • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
    • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
    • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
    • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
    • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
    • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
    • SZKŁO I CERAMIKA
    • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
    • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
    • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
  •   KSIĄŻKI 
  • WIRTUALNA CZYTELNIA
  •   PRENUMERATA 
  •   REKLAMA 
  •   DRUKARNIA 
  •   KOLPORTAŻ 
  •   WYDAWNICTWO
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • 2018-2

PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY

Miesięcznik ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552 - rok powstania: 1957
Czasopismo Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż.)

Znaczenie ekologicznych warzyw i owoców w profilaktyce i leczeniu chorób chronicznych
(ang. The importance of organic vegetables and fruits in the prevention and treatment of chronic diseases)

DOI:10.15199/64.2018.2.1
Ewa Solarska Marzena Marzec Marcelina Osińska Izabela Podgórska-Kryszczuk 
Streszczenie
Nadmierne stosowanie nawozów syntetycznych degraduje glebę i zubaża ją w wiele mikroelementów. Ponadto tworzą się wtedy w roślinach głównie składniki bogate w azot, np. białka i wtórne metabolity, takie jak alkaloidy, a mniej związków fenolowych triterpenoidów i innych cennych substancji bioaktywnych. Dlatego zawartość ważnych dla zdrowia człowieka mikroelementów i innych składników bioaktywnych jest drastycznie mała w żywności z rolnictwa intensywnego. Choroby chroniczne uznano za główny dietozależny problem zdrowotny. Dowiedziono, że ekologiczna uprawa zapewnia większą wartość zdrowotną roślin.
Słowa kluczowe: rolnictwo intensywne, rolnictwo ekologiczne, mikroelementy, związki bioaktywne, warzywa i owoce, znaczenie dla zdrowia
Abstract
Excessive application of synthetic fertilizers through soil degradation depletes it into many micronutrients. In addition in such conditions, nitrogen-rich compounds, as proteins and secondary metabolites, such as alkaloids, but less phenolic compounds, triterpenoids and other valuable bioactive substances are formed in plants. Therefore, the content of important for human health micronutrients and other bioactive ingredients are drastically low in food from intensive farming. Chronic illness has been identified as a major diet-dependent problem. It has been proven that organic farming provides higher plant health.
Keywords: intensive farming, organic farming, micronutriens, bioactive ingredients, vegetables and fruits, important for health
Sześćdziesiąt lat temu rolnictwo nie powodowało degradacji środowiska, z wyjątkiem sytuacji skrajnych, np. uprawy płużnej silnie nachylonych stoków. Rolnictwo stało się jednym z głównych źródeł zanieczyszczeń, gdy wprowadzono na szeroką skalę syntetyczne nawozy i środki ochrony roślin. Również nawozy organiczne, obornik i gnojowica pochodzące z intensywnego chowu zwierząt, mogą stanowić źródło zanieczyszczenia środowiska, szczególnie wód, gdy są niewłaściwie stosowane i przechowywane. W ciągu ostatnich 45 lat nastąpił dwukrotny wzrost globalnej produkcji żywności, a jednocześnie 5-7-krotny wzrost nawożenia NPK w wyniku 2-3-krotnego zmniejszenia efektywności wykorzystania składników pokarmowych przez rośliny. Oznacza to, że obecnie do wyprodukowania 1 kg żywności potrzeba 2-3-krotnie więcej NPK niż 45 lat temu [5]. Ubocznym skutkiem stosowania nawozów syntetycznych jest degradacja gleby i eutrofizacja wód. Natomiast ubocznym efektem stosowania pestycydów jest pozostawanie ich w glebie i roślinach, co nie jest obojętne dla zdrowia ludzi i zwierząt. Nadmierne stosowanie nawozów syntetycznych poprzez degradację gleby zubaża ją w wiele mikroelementów i taka gleba nie zapewnia roślinom tych cennych składników. Dlatego zawartość ważnych dla zdrowia człowieka mikroelementów i innych składników bioaktywnych jest drastycznie mała w żywności z rolnictwa intensywnego [15]. Ponad wszelką wątpliwość dowiedziono, że główną przyczyną wielu chorób chronicznych, takich jak: choroby serca, cukrzyca, rak, osteoporoza i inne, jest długotrwały niedobór mikroelementów i innych niezbędnych składników odżywczych [12]. Żywność jest uboga w mikroelementy. Analizy zawartości składników mineralnych i witamin w świeżych owocach i warzywach przeprowadzone w USA i Wielkiej Brytanii wskazują na znaczny ich spadek w ciągu ostatnich 60 lat; szczególnie dotyczy on wapnia, magnezu, żelaza oraz witamin takich, jak: kwas foliowy, B6 i C. Przyczyną takiego spadku ważnych [...]
 

  • ZAKUP JEDNORAZOWY I DOSTĘP DO WIRTUALNEJ CZYTELNI
  • PRENUMERATA PAPIEROWA

   
Metoda płatności: Płatności elektroniczne (karta kredytowa, przelew elektroniczny)
Dostęp do publikacji (format pdf): 6.00 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 1h: 24.60 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 4h: 43.05 zł
 DO KOSZYKA 
Dostęp do Wirtualnej Czytelni - archiwalne e-zeszyty czasopisma (format swf) - 12h: 73.80 zł
 DO KOSZYKA 
 

Prenumerata

Szanowny Kliencie!
Zamów roczną prenumeratę w wersji PLUS a uzyskasz dostęp do archiwalnych publikacji tego czasopisma.
Nie zwlekaj - skorzystaj z tysięcy publikacji o najwyższym poziomie merytorycznym.
prenumerata papierowa roczna PLUS (z dostępem do archiwum e-publikacji) - tylko 450.00 zł
prenumerata papierowa roczna PLUS z 10% rabatem (umowa ciągła) - tylko 405.00 zł *)
prenumerata papierowa roczna - 360.00 zł
prenumerata papierowa półroczna - 180.00 zł
prenumerata papierowa kwartalna - 90.00 zł
okres prenumeraty:   
*) Warunkiem uzyskania rabatu jest zawarcie umowy Prenumeraty Ciągłej (wzór formularza umowy do pobrania).
Po jego wydrukowaniu, wypełnieniu i podpisaniu prosimy o przesłanie umowy (w dwóch egzemplarzach) do Zakładu Kolportażu Wydawnictwa SIGMA-NOT.
Zaprenumeruj także inne czasopisma Wydawnictwa "Sigma-NOT" - przejdź na stronę fomularza zbiorczego »
Rekomenduj znajomym
  • facebook
  • twitter
  • gplus
  • pinterest

INNE PUBLIKACJE W TYM ZESZYCIE

CO NOWEGO w Świecie aromatów, dodatków i składników do Żywności
Katarzyna Oleksy 
FIRMY GEA przejmuje słoweński Vipoll Grupa GEA kupiła słoweńskiego producenta technologii rozlewu napojów bezalkoholowych, piwa i produktów mleczarskich. Firma Vipoll powstała w 1991 r. w Krizevci i zatrudnia ponad 100 pracowników. W jej portfolio są pasteryzatory, mieszalniki, systemy do nasycania i zamykania, przenośniki, czyszczenie butelek i technologie CIP. Vipoll obsługiwał głównie rynki Niemiec, Austrii i Szwajcarii oraz rodzimy. GEA planuje rozpocząć rozbudowę zakładu jeszcze w tym roku. Britvic obniży kaloryczność napojów Firma Britvic wprowadza nowy zrównoważony program biznesowy, którego jednym z celów jest obniżenie kaloryczności produkowanych napojów o 20% do 2020 r. Program obejmuje także m.in. zmniejszenie o 15% emisji CO2 w stosunku do roku 2016 oraz zmniejszenie wskaźnika zużycia wody do produkcji do 1,4 (w 2017 r. wynosił on 2,15). SUROWCE , DODATKI I AROMATY Cargill i PURIS rozszerza produkcję białka z groszku Coraz więcej konsumentów poszukuje produktów opartych na roślinach, które zapewniają korzyści zdrowotne, są zrównoważone i nie wpływają negatywnie na smak produktu. Do 2050 r. światowa populacja ludności wzrośnie do 9 mld, więcej »

Diagnozowanie i rozwiązywanie problemu obniżonej żywotności drożdży piwowarskich w warunkach przemysłowych – studium przypadku
Aleksander Poreda Paweł Zych 
Wstęp Na jakość piwa wpływają: jakość surowców, w tym drożdży, oraz przebieg procesu technologicznego. Fermentacja brzeczki jest procesem bardzo złożonym i w przypadku występowania problemów nastręcza piwowarom trudności w diagnostyce i zaproponowaniu odpowiedniego rozwiązania. W browarnictwie stosowane są różne źródła ekstraktu w postaci słodu jęczmiennego i zbóż niesłodowanych, które wpływają znacząco na skład brzeczki. O ile kontrola składu węglowodanowego nie jest dużym wyzwaniem [3], o tyle o wiele trudniej jest zapewnić odpowiednią dostępność związków azotowych czy niezbędnych do wzrostu drożdży mikroelementów (cynk, magnez, żelazo, fosfor, potas) [2]. Zoptymalizowany skład brzeczki (na poziomie makro- i mikroskładników) jest bardzo ważny z uwagi na liczne czynniki stresowe oddziałujące na komórki drożdżowe w warunkach przemysłowych. Do najważniejszych należy zaliczyć: zmienną dostępność tlenu (najczęściej brak), zmienne stężenie cukrów (od wysokiego do niskiego), niedostateczna dostępność cynku i/lub magnezu, niskie stężenie substancji azotowych, zmienne (często wysokie) stężenie etanolu, obecność dwutlenku węgla, operacje mechaniczne podczas zbioru i zadawania drożdży, przechowywanie [4]. Biorąc pod uwagę powyższe, w przypadku wystą- Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny  2/2018 piwow arstwo 18  pienia problemów z żywotnością drożdży w skali przemysłowej szybkie znalezienie przyczyn nasuwa wiele trudności. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie studium przypadku poszukiwania rozwiązań problemu obniżonej żywotności drożdży w warunkach przemysłowych. Materiały i metody W opracowaniu przedstawiono wyniki uzyskane podczas produkcji piwa na skalę przemysłową, prowadzoną przez okres 1,5 roku. Opisano kolejno działania, proces decyzyjny i wnioski wysunięte na podstawie wyników. Stąd opis materiałów ograniczony jest do niezbędnego minimum, potrzebnego do prawidłowego zrozumienia realizowanych prac więcej »

INNOWACJE W OPAKOWANIACH
Adam Bogacz 
Unia Europejska zakłada pełny recykling odpadów opakowań plastikowych do 2030 r. Według założeń Unii Europejskiej do 2030 r. wszystkie opakowania plastikowe będą podlegały recyklingowi, a zużycie opakowań plastikowych jednorazowego użytku zostanie ograniczone. Każdego roku Europejczycy generują 25 mln t odpadów z plastiku, ale zaledwie mniej niż 30% jest odprowadzane do recyklingu. Na całym świecie plastik stanowi 85% śmieci gromadzonych na plażach. Nowy program ma temu przeciwdziałać. Dużą aktywność i wsparcie dla tego tematu wykazuje Frans Timmermans, pierwszy wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej, który przestrzega, że jeśli nie zmienimy postępowania w sprawie plastiku, to w 2050 r. w oceanach będzie więcej plastiku niż ryb. Komisja Europejska zapewni fundusz w wysokości 120 mln USD w celu finansowania innowacji w obszarze recyklingu plastiku. Chiny wprowadziły zakaz importu odpadów z plastiku, co przyspieszyło decyzje w Europie, gdzie firmom zwiększyły się zapasy odpadów z plastiku. Opakowania z McDonald’s więcej »

Kalejdoskop ze świata napojów
Krystyna Bogacz 
ALKO HOLE Popularność ginu i tequili przyczyniła się do wzrostu sprzedaży Diageo Diageo odnotowało silny wzrost sprzedaży we wszystkich regionach w pierwszej połowie roku fiskalnego. W okresie sześciu miesięcy, do 31 grudnia 2017 r., sprzedaż netto wzrosła o 1,7% i osiągnęła 6,53 mld GBP, a zysk operacyjny zwiększył się o 6,1% - do 2,19 mld GBP. Największy wzrost wystąpił w regionie Ameryki Łacińskiej i Azji- Pacyfiku, gdzie sprzedaż netto wzrosła w każdym z regionów o 7%. Kluczowe marki ginu - Tanqueray i Gordon’s odnotowały dwucyfrowy wzrost w Ameryce Łacińskiej. W Ameryce Północnej sprzedaż netto wzrosła o 2%. Wódki odnotowały 8% spadku ze względu na słabą sprzedaż Smirnoff, Ciroc i Ketel One. Natomiast sprzedaż tequili Don Julio, którą Diageo kupiło w 2014 r., wzrosła o 39%. Szkocka whisky - największa kategoria Diageo - odnotowała 3% wzrostu we wszystkich regionach z wyjątkiem Afryki. Sprzedaż netto Johnnie Walkera wzrosła o 7%. Bacardi kupił markę tequili Patron za kwotę 5,1 mld USD Gigant alkoholowy Bacardi zakupił ultrapremium markę tequili Patron za cenę 5,1 mld USD, która przyćmiła zakup marki Casamigos przez Diageo za kwotę 4,1 mld USD. Jest to jedno z najdroższych przejęć marki alkoholowej i czyni Bacardi graczem n więcej »

KHS prezentuje innowacyjne rozwiązania na targach Drinktec 2017
Firma KHS, jak zwykle od dziesiątków lat, przyciąga tysiące zwiedzających na swoje stoisko targowe prezentując się jako lider innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie rozlewu i pakowania piwa, wody mineralnej, napojów i innych produktów płynnych. Zbliżająca się 150-rocznica (2018) założenia firmy była dobrą okazją do zaprezentowania nowych, wręcz rewolucyjnych technologii. Stoisko KHS na wielu tysiącach m2 zawsze pełne ludzi przyciągnęło zwiedzających i klientów nowoczesnymi eksponatami, ale również świetną architekturą i designem oraz przyjazną atmosferą.Formfilling - formowanie butelki PET z preformy za pomocą produktu KHS po raz pierwszy zademonstrował działanie koncepcyjnego urządzenia formującego butelki PET za pomocą produktu wtłoczonego pod ciśnieniem kilkudziesięciu barów do standardowej preformy. Zwiedzającym zaprezentowano produkcję butelki 500 ml z preformy o masie ok. 10 g, która w ułamku sekundy napełniana była wodą niegazowaną więcej »

Krzyżówki drożdży browarniczych. Cz. 3. Przemysłowo użyteczne fenotypy krzyżówek międzygatunkowych - DOI:10.15199/64.2018.2.2
Joanna Harasym Tomasz Podeszwa Ludmiła Bogacz-Radomska 
Wprowadzenie Krzyżowanie gatunków jako technika otrzymywania nowych lub wzmacniania istniejących cech znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach nauki i praktyce przemysłowej. Także w przypadku drożdży browarniczych, ze względu na zmieniające się wymagania konsumentów na rynku piwa, pożądane jest posiadanie takich szczepów drożdży browarniczych, które umożliwiają osiągnięcie z ich udziałem korzystniejszych wskaźników jakościowych piwa. Cechami fenotypów szczepów drożdży browarniczych, które szczególnie interesują przemysł piwowarski, są: zdolność wykorzystania węglowodanów z brzeczki, tolerancja niskich wartości temperatury oraz skład i charakterystyka związków zapachowych będących metabolitami drożdży. Ponieważ cechy te są bezpośrednio związane z genotypem, zatem krzyżowanie i multiplikacja genomów drożdży browarniczych może umożliwić ich projektowanie. W artykule przedstawiono przegląd badań dotyczących krzyżowania drożdży browarniczych w celu uzyskania powyższych, korzystnych przemysłowo charakterystyk produkcyjnych. Wykorzystanie węglowodanów Maltoza i maltotrioza to węglowodany fermentowalne w brzeczce piwnej. Szczepy browarnicze S. cerevisiae zazwyczaj są zdolne do skutecznego wykorzystania zarówno maltozy, jak i maltotriozy, podczas gdy S. eubayanus może metabolizować tylko maltozę [9], prawdopodobnie z powodu braku transporterów maltotriozy [3]. Dotychczas tylko jeden szczep wyizolowany w Patagonii - CBS12357 gatunku S. eubayanus został scharakteryzowany pod kątem wykorzystania maltotriozy [16], a nowo odkryte szczepy, np. grupy Półkuli Północnej z Chin i Ameryki Północnej [5, 30] czy z Nowej Zelandii [11] pozostają jeszcze niezbadane. Wiadomo, że podgrupy drożdży dolnej fermentacji, Saaz i Frohberg, również różnią się charakterystyką wykorzystania węglowodanów. Szczepy Frohberg mogą wykorzystywać zarówno maltozę, jak i maltotriozę, podczas gdy Saaz nie są zdolne do fermentacji maltotriozy [21]. Może to być spowodowane tym więcej »

Napoje funkcjonalne
Adam Bogacz 
LIDER INNOWACJI Świat żywności i napojów charakteryzowany jest przez trendy. Ważnym propagatorem trendów w napojach jest firma Mintel. Firma ta przewiduje, że w 2018 r. jednym z najważniejszych trendów w napojach będzie tekstura napojów. Zentis Polska Sp. z o.o. specjalizuje się w produkcji preparatów, które w napojach zapewniają odpowiednią teksturę i przez to - odpowiednie doznania smakowe. Sztandarowym projektem firmy Zentis Polska Sp. z o.o. jest preparat do produkcji napoju Fruktomania. Niebawem na rynku pojawią się 2 napoje Fruktomania wprowadzane przez jedną z polskich firm na podstawie umowy franchise bottling agreement, znanej w świecie od 1899 r., a w Polsce od 1971 r. Ze wszystkich rodzajów napojów z cząsteczkami Fruktomania jest produktem chyba najbardziej atrakcyjnym wizualnie, smakowo i marketingowo. Poza tym, o ile napoje z aloesem i nata de coco są już powszechnie znane, to Fruktomania, czyli klasyczne kostki w roztworze (np. kawałki gruszki i jabłka), to nasz autorski pomysł. Tworzymy w ten sposób nową kategorię napojów bezal więcej »

Nie był to najgorszy rok dla gorzelni, ale...
Józef Inorowicz 
Rok 2017 był dla gorzelni rolniczych w Polsce niewątpliwie nieco lepszy od 2016, chociaż na tej podstawie nie można jeszcze zbudować optymistycznej wizji na rok 2018. Liczba zagrożeń dla producentów destylatu rolniczego nie zmniejszyła się, ale gorzelnicy potrafili jeszcze sobie z nimi skutecznie radzić. Gdy piszę tę analizę na początku lutego 2018 r., dostrzegam kilka niepokojących zjawisk, które już obecnie dają o sobie znać. Po pierwsze, nastąpiło załamanie na rynku destylatu rolniczego pod względem zapotrzebowania na ten surowiec. Zwykle w tym okresie było ono jeszcze wysokie i gorzelnie pracowały "pełną parą". Przerwy remontowe przypadały na ogół na początek lata. Tymczasem obecnie już w styczniu skończył się dobry okres w skupie destylatu rolniczego, który trwał praktycznie nieprzerwanie przez cały 2017 r. Wprawdzie cena nadal nie była atrakcyjna, ale duża dywersyfikacja odbiorców dawała szanse na utrzymanie opłacalności produkcji. Choci więcej »

Nowe prawa przedsiębiorców
Tadeusz Pokrywka 
Na Wiejskiej trochę dobrze, trochę źle. Zacznijmy od dobrych wiadomości. Głosami 286 za, 124 przeciw i 4 wstrzymujących się posłów sejm przyjął 26 stycznia 2018 r. ustawę Prawo przedsiębiorców. Poprzednia regulacja działalności gospodarczej wynikała z ustawy z 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, która była wielokrotnie nowelizowana (90 razy) i kolejna nowelizacja nie mogła być brana pod uwagę ze względu na przewidywane głębokie zmiany i zasady prawidłowej legislacji. Projekt ustawy Prawo przedsiębiorców wpłynął do sejmu 21 listopada 2017 r., ostateczne uchwalenie nastąpiło dość szybko. W uzasadnieniu czytamy: projekt ustawy - Prawo przedsiębiorców jest przedkładany przez Rząd RP jako jeden z centralnych elementów przebudowy i reformy prawno-instytucjonalnego otoczenia przedsiębiorców oraz wykonywanej przez nich działalności gospodarczej. Projekt stanowi realizację formułowanych w "Planie na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju" (przyjętym uchwałą nr 14/2016 Rady Ministrów z 16 lutego 2016 r.) oraz "Strategii na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju" zapowiedzi uchwalenia nowego aktu prawnego, który będzie w sposób całościowy i spójny regulował ogólne zasady wykonywania dzi więcej »

Podsumowanie 2017 r. i wyzwania na 2018 r. w ocenie organizacji branżowych - Stabilne podstawy kluczem do sukcesu
Andrzej Olkowski 
Redakcja: Jak zapamiętamy piwny rok 2017? Andrzej Olkowski: Rok 2017 był kolejnym stabilnym okresem dla całej branży. Po raz kolejny polskie piwowarstwo udowodniło, że nasz rynek - pojmowany jako całość - charakteryzuje się dojrzałością i stabilnością. Pierwsze dane potwierdzają, że rok ubiegły zakończył się nieco słabszymi wynikami niż rok 2016, jednak dojrzałość naszego rynku przejawiała się tym, że analitycy już w połowie roku byli w stanie oszacować wielkość korekty oraz racjonalne przesłanki, które za tym spadkiem stoją. Wydaje się, że ich przewidywania zostały wypełnione w stu procentach, co nie zmienia faktu, że cały czas jesteśmy wśród europejskich liderów i oscylujemy w okolicach 100 litrów piwa przypadającego na statystycznego Polaka. - To w branży postrzeganej jako całość, a jak to wyglądało w poszczególnych segmentach? - Także w odniesieniu do poszczególnych składowych branży możemy mówić o w miarę stabilnej sytuacji. Browary największe utrzymują swoją pozycję liderów i "władców statystyk". Wystarczy choćby jedno tąpnięcie lub kilka nowych piw w tym segmencie, aby całkowicie przemeblowały statystykę całej branży. Trzeba jednak zauważyć, że po sukcesie serii piw oferowanych przez Żywca, w której obok klasyków znalazły się style nowej fali (APA i Amerykańska pszenica), także Kompania Piwowarska rozpoczęła ofensywę w tym kierunku. Co prawda, nie w ubiegłym roku, ale na początku roku bieżącego, w serii Książęce pojawiło się IPA. Ciekawe jest, jak konsumenci przyjmą oferowane przez koncerny piwa w stylach kojarzonych z browarami małymi. Jeżeli chodzi o browary niekoncernowe, to widać pewien problem. W tej części rynku znajdują się browary o wielkich mocach produkcyjnych, jak Namysłów z Braniewem, Van Pur z Łomżą czy Perła. Z drugiej strony funkcjonują tu zdecydowanie mniejsze browary, jak: Amber, Fortuna, Jabłonowo lub jeszcze mniejsze, jak: Kormoran, Racibórz czy Jagiełło. Do wszystkich tych browarów używa się określenia więcej »

Podsumowanie pracowitego 2017 roku!
Bronisław Wesołowski 
Władze Naczelne Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w dniu 10 stycznia 2018 r. podsumowały działalność w 2017 r. Rada Krajowa przeanalizowała i przedłożyła informację Krajowemu Zgromadzeniu Delegatów z działalności Zarządu Głównego SITSpoż. w 2017 roku. Informacja zawierała m.in. takie zagadnienia i elementy, jak: - Dobra stała współpraca z wieloma instytucjami państwowymi odpowiedzialnymi za branżę rolno-spożywczą. - Opracowanie oraz złożenie do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa projektów promujących zdrowotność niektórych wyrobów spożywczych. - Działalność Rady więcej »

Polagra Food, Polagra Tech oraz Pakfood 2017 - wydarzenia
Dariusz Piotrowski 
Goście Międzynarodowych Targów Poznańskich MTP 2017 bloku targów handlowych Polagra mogli być uczestnikami wydarzeń specjalnych typu: seminaria, debaty, konferencje, szkolenia, prezentacje firmowe, konkursy i pokazy kulinarne. O miejscu i czasie trwania wydarzeń informowały z wyprzedzeniem strony internetowe poszczególnych targów lub "Vademecum zwiedzającego" w formie elektronicznej lub papierowej. Liczba wydarzeń towarzyszących targom była znacząca (7 dla Polagra Food, 8 dla Pakfood, 20 dla Targów Smaki Regionów (w tym pokazy kulinarne), jednak w tych, które zobaczyłem, liczba uczestników była średnia lub nieduża. Wybrane wydarzenia z Międzynarodowych Targów Handlowych Polagra Najwięcej wydarzeń międzynarodowych towarzyszyło Polagrze Food. Były to: Międzynarodowa Konferencja Halal na Europę Wschodnią, Polsko-Nigeryjski Szczyt Gospodarczy oraz Międzynarod więcej »

Rok troski o trzeźwość narodu z perspektywy branży spirytusowej
Leszek Wiwala 
W minionym roku wzrosła temperatura debaty publicznej dotyczącej rozwiązywania problemów alkoholowych. Dnia 9 marca 2017 r. Sejm Rzeczpospolitej Polskiej z inicjatywy posłów z klubu Kukiz 15 przyjął uchwałę w sprawie zwiększenia troski o trzeźwość narodu. Posłowie uznali, że trzeźwość, rozumiana jako wolność od alkoholu, służy życiowej samorealizacji każdego człowieka. Mając to na uwadze Sejm zaapelował do rządu, samorządów, Kościołów, związków wyznaniowych i organizacji pozarządowych o podjęcie w 2017 r. systematycznych działań na rzecz troski o trzeźwość narodu. W efekcie w całej Polsce przeprowadzonych zostało szereg spotkań, które koncentrowały uwagę polityków i ekspertów na skutkach nieodpowiedzialnej konsumpcji alkoholu. W Sejmie 26 maja odbyła się konferencja "Ku trzeźwości narodu. Odpowiedzialność rodziny, Kościoła, państwa i samorządu." Ponadto w dniach 21-24 września odbył się w Warszawie Narodowy Kongres Trzeźwości. Z wielu stron padały postulaty ograniczenia handlu napojami alkoholowymi oraz zwiększenia obciążeń podatkowych. Niektórzy eksperci postulowali nawet wprowadzenie państwowego mon więcej »

Sztuka komunikowania... prawdy
Na co w pierwszej kolejności zwracają uwagę konsumenci? Oczywiście na opakowanie. A na nim? Na nazwę produktu oraz elementy graficzne. To dlatego producenci przykładają tak dużą wagę do projektu opakowań i do wymyślenia chwytliwych nazw. Muszą przy tym pamiętać, że elementy te powinny nie tylko przyciągać wzrok, ale przede wszystkim - nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd. Wejście w życie Rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności w znaczący sposób wpłynęło na pracę producentów, a szczególnie działów marketingu. Przepisy ustandaryzowały bowiem wiele aspektów znakowania produktów spożywczych, znacznie ograniczając możliwości "kreowania" ich wizerunku. Wszystko dlatego, że w Rozporządzeniu 1169/2011 pojawia się zakaz wprowadzania konsumenta w błąd - zarówno przez inf więcej »

Tekstura - trend na 2018 rok
Adam Bogacz 
Mintel twierdzi, że tekstura żywności i napojów będzie wiodącym trendem w 2018 r. Tekstura jest często kojarzona z lepkością napoju, a lepkość można łatwo zmierzyć. Jednakże tekstura to szersze pojęcie, obejmujące właściwości reologiczne oraz cechy sensoryczne, jak również wizualne. Chodzi o zaangażowanie całej gamy zmysłów podczas konsumowania napoju. Znaczenie w oddziaływaniu na zmysły mają: - wygląd i percepcja wzrokowa napoju w butelce - a więc smak; - wygląd podczas rozlewania napoju - a więc wzrok; - pierwsze wrażenie w ustach (mouthfeel) - a więc smak i dotyk; - długotrwałe wrażenie w ustach po spożyciu (mouthfeel) - a więc smak i dotyk. Poszukiwanie innowacji w branży napojowej jest sposobem więcej »

VII Spotkanie noworoczne KUPS
Maria J. Przegalińska 
Noworoczne Spotkanie Branżowe Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków odbyło się 7 lutego br. w hotelu Holiday Inn w Józefowie k. Warszawy. Spotkania te weszły już na stałe do kalendarza imprez organizowanych przez KUPS i są okazją do przedyskutowania najgorętszych spraw branży.Tematyką tegorocznego spotkania było omówienie: sytuacji branży owocowo- warzywnej w kontekście warunków rynkowych obecnego sezonu, skutków inicjatywy Dobrowolnego Znakowania Wartością Odżywczą ENL (Traffic lights) dla sektora soków, a także wprowadzenia Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP). W spotkaniu wzięli udział ważni przedstawiciele administracji rządowej: Marian Borek - z-ca dyrektora Dep. Rynków Rolnych MRiRW, Andrzej Romaniuk - Główny Inspektor Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, dr Marek Posobkiewicz - Główny Inspektor Sanitarny, a także przedstawiciele uczelni i instytutów - SGGW, Instytutu Ogrodnictwa, IBPRS, IERiGŻ, grup producenckich, organizacji branżowych, właściciele i prezesi firm sokowniczych oraz producenci owoców i warzyw. Otwierając obrady prezes KUPS Julian Pawlak powiedział "Za nami trudny rok, przed nami niewiadomy. Skup jabłek był o ok. 30% mniejszy niż przed rokiem, znacznie mniejsze były zbiory owoców kolorowych - truskawek (-10%), malin (-23%), porzeczek ogółem (-22%), w więcej »

Woda - drogie czy tanie medium w przemyśle spożywczym?
Katarzyna Oleksy 
Woda jest bardzo istotnym medium wykorzystywanym w produkcji spożywczej. By wyprodukować 1 l piwa, browary potrzebują jej średnio 6,5 l, a producenci soków wykorzystują 2,3 l wody na litr przetworzonego produktu (dane wg GUS 2016 r.). Blisko 25% tej zużytej wody wykorzystywane jest w procesach mycia. Dlatego obecnie główny akcent kładzie się na zmniejszenie wody zużywanej na potrzeby procesów produkcyjnych. A jak to zrobić? - dyskutowano podczas warsztatów TechFood Practic, które odbyły się w dn. 29-30 listopada 2017 r. w hotelu Zamek Gniew. Nową ustawę Prawo Wodne oraz jej konsekwencje dla przemysłu spożywczego przedstawił Jan Marjanowski z firmy Marcor. Nowa ustawa z 20 lipca 2017 r. (Dz.U. 2017 r. poz. 1566) powstała na podstawie 8 implementowanych dyrektyw unijnych. Kluczowym elementem tej ustawy jest utworzenie Państwowego Gospodarstwa Wodnego "Wody Polskie", które posiada wiele instrumentów zarządzania zasobami wodnymi. Ustawa narzuca wiele obowiązków na zakłady spożywcze, m.in.: uzyskanie zgód wodno-prawnych na pobieranie wód podziemnych i powierzchniowych, na oddawanie ścieków do firm komunalnych, za które trzeba płacić. Do usług wodnych dochodzą także opłaty za wody opadowe i roztopowe (są to wody, a nie ścieki, tak jak było to do tej pory wg ustawy z 2001 r.). Opłaty trzeba ponieść także, gdy zmniejszona zostanie naturalna retencja terenu zabudowanego na działce o powierzchni > 3500 m2, która wyłącza ponad 70% powierzchni biologicznie czynnej na obszarach nieujętych w systemy kanalizacji otwartej lub zamkniętej, wówczas płacimy opłatę wnoszoną do gminy, a nie do "Wód Polskich", jak pozostałe opłaty za korzystanie z wód. Ten przypadek będzie prawdopodobnie stwarzał możliwość uzyskania dotacji na tzw. "zielone dachy" i zbiorniki retencyjne, by zwiększyć retencję wody i zatrzymać wody na swoim terenie w poszczególnych gminach.PGW "Wody Polskie" będzie prowadzić samodzielną gospodarkę finansową, kontrolę oraz nadzór nad gosp więcej »

  • Aktualnoś›ci
  • Bestsellery
2019-11-22

Konferencja "Jak edukować Polaków...»

2019-06-28

Negocjacje między UE, a Mercosur»

2019-03-04

Air Products sfinalizowała przejęcie ACP»

2019-01-30

Chr. Hansen na szczycie "Global 100"»

2018-10-10

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym»

2018-10-08

Biogazowanie produktów ubocznych»

2018-09-18

KRD-IG CZŁONKIEM IPC»

2018-09-17

Konferencja PFPŻ»

2018-09-12

PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ»

2018-09-05

Badanie towarów spożywczych»

Przekładniki prądowe niskiego napięcia

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Badanie bezpieczeństwa urządzeń elektrycznych

ELEKTROINSTALATOR
(2019-8)»

Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne Listeria monocytogenes

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
(2019-10)»

Linia brzegu w pracach geodezyjnych - stosowanie § 82a w geodezyjnych opracowaniach jednostkowych i w procedurze modernizacji ewidencji gruntów i budynków

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Jeszcze raz o granicach nieruchomości

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-10)»

Ustalenie linii brzegu w trybie ustawy Prawo wodne i pomiaru sytuacyjnego linii brzegu opisanego w § 82a rozporządzenia egib

PRZEGLĄD GEODEZYJNY
(2019-11)»

Diagnostyka falownika i silnika elektrycznego w 5 krokach

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Multimetr cęgowy małych prądów AC/DC CENTER 262

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Narzędzia do obróbki kabli i przewodów

ELEKTROINSTALATOR
(2019-9)»

Zanim zjedziesz na nartach ze stoku, najpierw musisz na niego bezpiecznie wjechac. Kolejki linowe pod lupa dozoru technicznego

DOZÓR TECHNICZNY
(2019-5)»

LISTA CZASOPISM

  • ATEST - OCHRONA PRACY
  • AURA OCHRONA ŚRODOWISKA
  • CHŁODNICTWO
  • CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
  • DOZÓR TECHNICZNY
  • ELEKTROINSTALATOR
  • ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
  • GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
  • GAZETA CUKROWNICZA
  • GOSPODARKA MIĘSNA
  • GOSPODARKA WODNA
  • HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
  • INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
  • MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
  • MATERIAŁY BUDOWLANE
  • OCHRONA PRZED KOROZJĄ
  • ODZIEŻ
  • OPAKOWANIE
  • POLISH TECHNICAL REVIEW
  • PROBLEMY JAKOŚCI
  • PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
  • PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
  • PRZEGLĄD GEODEZYJNY
  • PRZEGLĄD MECHANICZNY
  • PRZEGLĄD PAPIERNICZY
  • PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
  • PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
  • PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY
  • PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
  • PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
  • PRZEMYSŁ CHEMICZNY
  • PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
  • PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
  • RUDY I METALE NIEŻELAZNE
  • SZKŁO I CERAMIKA
  • TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
  • WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
  • WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH

WYSZUKIWANE FRAZY

AURA żywność ekologiczna inżynieria materiałowa konserwanty suszenie przemysł chemiczny elektronika grafen haccp logistyka cukier herbata gospodarka mięsna miód materiały budowlane gospodarka wodna transglutaminaza dodatki do żywności pszenica Żarczyński ksylitol Przegląd Elektrotechniczny chleb ryby olej lniany pieczywo amarantus olej rzepakowy Jakość atest 7 KUKURYDZA czekolada gluten GMO antyoksydanty kaizen mleko ocena ryzyka drożdże błonnik przemysl chemiczny makaron ochrona przed korozją pompy ciepła Kociołek-Balawejder przemysł spożywczy Problemy jakości żywność funkcjonalna Przegląd papierniczy wino lody przegląd mleczarski orkisz proso kawa WZBOGACANIE ŻYWNOŚCI antocyjany ekstruzja zamrażanie nanotechnologia polifenole kakao kiełki kontakt aluminium zielona herbata ANALIZA SENSORYCZNA błonnik pokarmowy sól opakowania mięso reologia ocena ryzyka zawodowego rokitnik olejki eteryczne aronia opakowania aktywne enzymy karotenoidy jęczmień masło dynia kofeina mąka czerwińska biogaz kefir liofilizacja ścieki fotowoltaika żyto jakość żywności wiadomości elektrotechniczne CELIAKIA salmonella przyprawy probiotyki piwo znakowanie
  • WYDAWNICTWO | PRENUMERATA | REKLAMA | DRUKARNIA | KOLPORTAŻ | REGULAMIN E-USŁUG
Projekt i wykonanie: Pragma Software