Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
ODZIEŻ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 1
Syropy i melasy jako naturalne zamienniki cukru
Syrups and Molasses as Natural Sugar Substitutes
Katarzyna Świąder
Agnieszka Trybuła
Dominika Średnicka
Tober Ewelina Hallmann
nr katalogowy: 111726
Streszczenie
Przedstawiono charakterystykę najpopularniejszych naturalnych zamienników cukru spożywczego - sacharozy, takich jak: melasa karobowa, melasa z buraka cukrowego i trzciny cukrowej, syrop daktylowy, syrop z agawy, syrop klonowy, syrop i cukier kokosowy. Opisano i porównano ich właściwości. Wykazano, że poszczególne syropy i melasy charakteryzują się dość zróżnicowaną siłą słodzącą, wartością energetyczną, indeksem glikemicznym oraz właściwościami prozdrowotnymi, a ich znajomość może być pomocna przy właściwym ich wykorzystaniu jako zamienników cukru stołowego, zwłaszcza przez diabetyków - ze względu na ich znacznie niższy indeks glikemiczny w porównaniu z sacharozą. Najbardziej w tej grupie polecane są: melasa karobowa, syrop klonowy, syrop z agawy, syrop i cukier kokosowy
Abstract
The characteristics of the most popular natural sugar substitutes such as carob molasses, molasses from sugar beet and sugar cane, a date syrup, agave syrup, maple syrup, coconut sugar and syrup have been described. Their properties have been described and compared. It has been shown that individual syrups and molasses are characterized by varying sweetness, caloric content, glycemic index and pro-health properties, and their knowledge can be helpful when used properly as table sugar alternatives, especially by diabetics. Due to their much lower glycemic index compared to sucrose the most recommended groups are carob molasses, maple syrup, agave syrup, coconut syrup and sugar.
Słowa kluczowe
naturalne zamienniki cukru
melasy
syropy roślinne
Keywords
natural sugar substitutes
molasses
plant syrups
Bibliografia
[1] Ali A., M. Yusra, F. Al-Kindi, Al-Said.2009. "Chemical composition and glycemic index of 3 varieties of Omani dates". International Journal of Food Science and Nutrition 60 (S4) : 51-62. [2] Alkaabi M.J., B. Al-Dabbagh, S. Ahmad, F.H. Saadi, S. Gariballa, M. A. Ghazali. 2011. "Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects". Nutrition Journal 10 : 59. [3] Al-Orf M.S., M.H.M. Ahmed, N. Al-Atwai, H. Al-Zaidi, A. Dehwah, S. Dehwah. 2012. "Nutritional properties and benefits of the date fruits (Phoenix dactylifera L.)". Bulletin of the National Nutrition Institute of the Arab Republic of Egypt 39 : 97-129. [4] Barclay A., P. Sandall, C. Shwide-Slavin. 2014. The Ultimate Guide to Sugars and Sweeteners: Discover the Taste, Use, Nutrition, Science, and Lore of Everything from Agave Nectar to Xylitol. Nowy Jork: Workman Publishing. [5] Bednarski W., A. Reps. 2003. Biotechnologia żywności. Warszawa: Wydawnictwo Naukowo- Techniczne. [6] DebMandal M., S. Mandal. 2011. "Coconut (Cocos nucifera L.: Arecaceae): In health promotion and disease prevention". Asian Pacific Journal of Tropical Medicine 4 (3) : 241-247. [7] Foster-Powell K., A.H.S. Holt, C.J. Brand-Miller. 2002. "International table of glycemic index and glycemic load values". American Journal of Clinical Nutrition 76: 5-56. [8] Główny Urząd Statystyczny. 2016: Budżety gospodarstw domowych w 2015 r., Warszawa. [9] Hooshmand S., B. Holloway, T. Nemoseck, S. Cole, Y. Petrisko, M.Y. Hong, M. Kern. 2014. "Effects of agave nectar versus sucrose on weight gain, adiposity, blood glucose, insulin, and lipid responses in mice". Journal of Medicinal Food 17 (9) : 1017-1021. [10] Kłosiewicz-Latoszek L., B. Cybulska. 2011. "Cukier a ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowo‑naczyniowych". Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (2) : 181-186. [11] Kolanowski W. 2012. "Trzcina dająca miód". Przegląd Gastronomiczny 11 : 11. [12] Kołożyn-Krajewska D., T. Sikora. 2007. Towaroznawstwo żywności. Warszawa: Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna. [13] Lê K.A., L. Tappy. 2006. "Metabolic effects of fructose". Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care 9 (4) : 469-475. [14] Lee B.M., T.M. Wolever. 1998. "Effect of glucose, sucrose and fructose on plasma glucose and insulin responses in normal humans: comparison with white bread". European Journal of Clinical Nutrition 52 (12) : 924-928. [15] Milek Dos Santos L., L. Tomzack Tulio, L. Fuganti Campos, M. Ramos Dorneles, C. Carneiro Hecke Krüger. 2014. "Glycemic response to carob (Ceratonia siliqua L.) in healthy subjects and with the in vitro hydrolysis index". Nutricion Hospitalaria 31 (1) : 482-487. [16] Phaichamnan M., W. Posri, M. Meenune. 2010. "Quality profile of palm sugar concentrate produced in Songkhla province, Thailand". International Food Research Journal 17 : 425-432. [17] Rahiman F., J.E. Pool. 2016. "The effect of sugar cane molasses on the immune and Male reproductive systems using in vitro and in vivo methods". Iranian Journal of Basic Medical Sciences 19 (10) : 1125-1130. [18] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. WE L 354 z 31.12.2008, str. 16-33 z późn. zm.). [19] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (Dz.U. L 327 z 11.12.2015, p. 1-22). [20] Sikorski E.Z. 2012. Chemia żywności. Tom 2. Sacharydy, lipidy, białka. Warszawa: Wydawnictwo WNT. [21] Stanhope L.K., M.J. Schwarz, L.N. Keim, C.S. Griffen, A.A. Bremer, L.J. Graham, B. Hatcher, L.C. Cox, A. Dyachenko, W. Zhang, P.J. McGahan, A. Seibert, M.R. Krauss, S. Chiu, J.E. Schaefer, M. Ai, S. Otokozawa, K. Nakajima, T. Nakano, C. Beysen, K.M. Hellerstein, L. Berglund, J.P. Havel. 2009. "Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans". The Journal of Clinical Investigation 119 (5) : 1322-1334. [22] Taleb H., E.S. Maddocks, K.R. Morris, D.A. Kanekanian. 2016. "The antibacterial activity of date syrup polyphenols against S. aureus and E. coli". Frontiers in Microbiology 7 : 198. [23] Tetik N., I. Turhan, H.R. Oziyci, M. Karhan. 2011. "Determination of D-pinitol in carob syrup". International Journal of Food Sciences and Nutrition 62 (6) : 572-576. [24] Trinidad P.T., C.A. Mallillin, M.E. Avena, G.R. Rodriguez, S.M. Borlagdan, B.B.K. Cid, T.K. Biona 2015. "Coconut sap sugar and syrup: a promising functional food/ingredient". Acta Manilana 63 : 25-32. [25] Trinidad P.T. 2003. Nutritional and Health Benefits of Coconut Sap/Sugar/Syrup. Department of Science and Technology Food and Nutrition Research Institute. [26] USDA. 2016. National Nutrient Database for Standard Reference Release 28. [27] Yamamoto T., K. Uemura, K. Moriyama, K. Mitamura, A. Taga. 2015. "Inhibitory effect of maple syrup on the cell growth and invasion of human colorectal cancer cells". Oncology Reports 33 (4) : 1579-1584. [28] Zhang Y., T. Yuan, L. Li, P. Nahar, A. Slitt, P.N. Seeram. 2014. "Chemical compositional, biological, and safety studies of a novel maple syrup derived extract for nutraceutical applications". Journal of Agricultural and Food Chemistry 62 : 6687-6698.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 111726 "Syropy i melasy jako natu..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH