Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 3
Use of waste materials from the food industry to increase the stability of selected oil Zastosowanie surowców odpadowych przemysłu spożywczego do zwiększania stabilności wybranych olejów
10.15199/62.2017.3.28
Robert Kupczyński
Kinga Śpitalniak
Alicja Z. Kucharska
Antoni Szumny
nr katalogowy: 104663
10.15199/62.2017.3.28
Apple pomace was added to linseed and fish oils stored for 12 weeks to study the antioxidant activity of polyphenols contained. The ability to blanking the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radicals was found in case of apple pomace regardless of the oil content in the formulation. The highest ability to reduce Fe3+ ions was demonstrated in the samples containing 30% of the fish oil. The addn. of apple pomace resulted in limiting the acid and peroxide values of the samples during storage. Oceniono wpływ polifenoli zawartych w wytłokach jabłkowych na aktywność przeciwutleniającą oraz wybrane cechy jakościowe olejów lnianego i rybnego podczas ich przechowywania przez 12 tygodni. Oznaczono całkowitą zawartość polifenoli, aktywność antyoksydacyjną (DPPH, ABTS-+, FRAP) oraz liczbę kwasową (LK) i liczbę nadtlenkową (LN). Największe zmiany aktywności antyoksydacyjnej DPPH i ABTS-+ stwierdzono po upływie 7 dni, bez względu na rodzaj oleju i jego zawartość w preparatach. Istotną zdolność wygaszania rodnika DPPH stwierdzono w wytłokach z olejem lnianym oraz rybnym, bez względu na ilość oleju w preparacie. Największą zdolność redukowania jonów Fe3+ wykazano dla próbek zawierających 30% oleju rybnego. Zastosowanie wytłoków z jabłek ograniczyło wzrost LK i LN w przechowywanych próbkach. Przeprowadzone badania wskazują na możliwość wykorzystania wytłoków z jabłek w przemyśle paszowym do poprawy stabilności olejów roślinnych i zwierzęcych. W przemyśle spożywczym i paszowym powszechnie stosowane są różnego rodzaju tłuszcze i dodatki tłuszczowe. Skład oleju zależy głównie od jego rodzaju, jakości i odmiany surowca, technologii otrzymywania, a w przypadku olejów roślinnych także od warunków klimatycznych uprawy roślin1). Oleje roślinne są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (JNKT) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT)2, 3). Kwas α-linolenowy występuje w większych ilościach w oleju lnianym (ok. 50%), a w [...]
Bibliografia
[1] B.E. Berganza, A.W. Moran, G. Rodriguez, N.M. Coto, M. Santamaria, R. Bressani, Plant Foods Hum. Nutr. 2003, 58, 1. [2] A.P. Simopoulos, Exp. Biol. Med. 2008, 233, 674. [3] K. Marciniak-Łukasiak, Żywn. Nauka Technol. 2011, 6, 24. [4] J. Whelan, C. Rust, Ann. Rev. Nutr. 2006, 26, 75. [5] R. Kupczyński, M. Kuczaj, M. Szołtysik, T. Stefaniak, Arch. Tierzucht 2012, 55, 540. [6] R. Bodkowski, R. Kupczyński, K. Czyż, B. Patkowska-Sokoła, P. Nowakowski, A. Wiliczkiewicz, J. Dairy Sci. 2016, 99, 57. [7] M. Zachut, I. Dekel, H. Lehrer, A. Arieli, A. Arav, L. Livshitz, S. Yakoby, U. Moallem, J. Dairy Sci. 2010, 93, 529. [8] A.R. Heravi Moussavi, R.O. Gilbert, T.R. Overton, D.E. Bauman, W.R. Butler, J. Dairy Sci. 2007, 90, 145. [9] A.A. AbuGhazaleh, R.B. Potu, S. Ibrahim, J. Dairy Sci. 2009, 92, 6156. [10] R. Kupczyński, M. Szołtysik, W. Janeczek, J. Chrzanowska, S. Kinal, B. Króliczewska, J. Anim. Pphysiol. Anim. Nutr. 2011, 95, 512. [11] A. Prescha, A. Siger, K. Lorenc-Kukuła, J. Biernat, M. Nogala-Kałucka, J. Szopa, Bromat. Chem. Toksykol. 2008, 3, 286. [12] G. Cichosz, H. Czeczot, Bromat. Chem. Toksykol. 2011, 44, 50. [13] M. Wroniak, A. Rekas, I. Piekarniak, Żywn. Nauka Technol. 2015, 22, 62. [14] C. Turek, F.C. Stintzing, Compr. Rev. Food Sci F. 2013, 12, 40. [15] J. Velasco, C. Dobarganes, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2002, 104, 661. [16] A. Milczarek, M. Osek, Acta Agrophysica 2014, 21, 75. [17] J.C. Evans, D.R. Kodali, P.B. Addis, J. Am. Oil Chem. Soc. 2002, 79, 47. [18] S. Sekhon-Loodu, S.N. Warnakulasuriya, H.P.V. Rupasinghe, F. Shahidi, Food Chem. 2013, 140, 189. [19] M. Przybysz, A. Szterk, M. Zawislak, E. Dluzewska, Żywn. Nauka Technol. 2014, 21, 123. [20] J.E.N. Dolatabadi, S. Kashanian, Food Res. Int. 2010, 43, 1223. [21] P. Knekt, J. Kumpulainen, R. Jarvinen, H. Rissanen, M. Heliövaara, A. Reunanen, Am. J. Clin. Nutr. 2002, 76, 560. [22] J. Harb, D. Kittemann, D.A. Neuwald, T. Hoffmann, W. Schwab, J. Agr. Food Chem. 2013, 61, 3624. [23] A. Leccese, S. Bartolini, R. Viti, New Zealand J. Crop Horticul. Sci. 2009, 37, 71. [24] E. Maślak, E. Buczek, A. Szumny, W. Szczepański, M. Franczyk-Zarow, A. Kopeć, R.B. Kostogrys, BioMed. Res. Intern. 2015, ID 535982. [25] PN-EN ISO 3960:2016, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego. [26] PN-EN ISO 660:2010, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [27] R. Tsao, R. Yang, S. Xie, E. Sockovie, S. Khanizadeh, J. Agr. Food Chem. 2005, 53, 4989. [28] A.A. Awad, A. de Jager, Scientia Hortic. 2002, 92, 265. [29] A. Nawirska, A. Sokół-Lętowska, A. Kucharska, Żywn. Nauka Technol. 2007, 14, 120. [30] E.N. Frankel, Lipid oxidation, The Oily Press, Bridgewater 2005. [31] U. Samotyja, A. Urbanowicz, Żywn. Nauka Technol. 2005, 43, 184. [32] Codex Alimentarius Commission, Joint FAO/WHO Food Standards Programme 24th Session, Geneva (Szwajcaria) 2-7, 2001. Report of 17th Session of the Codex Committee on Fats and Oil, London 19-23 lutego 2001 r. [33] FAO, Joint FAO/WHO Food Standards Programme Codex Alimentarius Commission 38th session CICG. Report of the 24th Session of the Codex Committee on Fats and Oils, Melaka (Malezja) 9-13 lutego 2015 r. [34] A. Zachwieja, R. Kupczyński, R. Bodarski, K. Paczyńska, D. Miśta, E Pecka, W. Zawadzki, J. Tumanowicz, M. Adamski, Przem. Chem. 2013, 92, 1050.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2017-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH